Energie prijsplafond is misleidend

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Op 1200 m³ gas en 2900 kWh stroom zou je van de overheid korting krijgen. Inmiddels is duidelijk dat dit helemaal niet het geval is. Veel huishoudens lopen ertegenaan dat ze veel minder korting krijgen dan beloofd. De overheid gaat namelijk niet van het energieverbruik over het hele jaar uit, maar het moment waarop je de jaarafrekening krijgt.

Zo werkt het prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 is het prijsplafond in werking getreden. Dit geldt alleen voor 2023 want het jaar daarop is dit weer weg. Vanaf dan moeten we de hoge energietarieven geheel zelf betalen. Misschien dat de overheid dan met een andere oplossing komt of dat de tarieven inmiddels fors zijn gedaald. Het blijft nog even afwachten.

Het prijsplafond belooft dat je 1200 m³ gas en 2900 kWh stroom gedeeltelijk vergoed krijgt. In dit geval betaal je € 1,45 per kuub gas en € 0,40 per kilowattuur stroom, tot aan het maximumverbruik. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn en dat is het ook. De waarheid is dat je zelden het maximale uit het prijsplafond haalt.

Het energieverbruik per dag is doorslaggevend

In de winter verbruik je meer energie dan in de zomer. De overheid heeft hier rekening mee gehouden waardoor het op een bepaalde uitkomst is gekomen. De overheid kijkt niet wat je op een heel jaar verbruikt maar per dag. Dat je in de winterdagen flink aan het stoken bent daar is begrip voor. Maar dat tijdens de zomer de verwarming aanstaat of dat je veel warm water verbruikt, dat kan natuurlijk niet.

Het moment waarop je de jaarnota ontvangt

Stel dat je de jaarnota altijd op 17 juni ontvangt. Van januari tot juni ben je heel zuinig met energie omgegaan. Je hebt in deze periode 500 m³ gas verbruikt. Volgens de berekening van de overheid mag je in deze periode 699 m³ gas aanwenden om onder het prijsplafond te blijven. Je hebt dus eigenlijk 1200 – 500 = 700 m³ over voor de rest van het jaar.

Helaas mag je die ongebruikte 199 kuub uit de eerste periode  niet meenemen naar de rest van het jaar, dat tegoed ben je kwijt. Er staat wel nog 501 m³ gas voor de rest van het jaar open. Wanneer je in die tweede periode 600 m³ gas verbruikt dan valt 501 onder wat prijsplafond en de overige 99 m³ moet je tegen het normale tarief betalen.

Helemaal eerlijk is dat niet want in een heel jaar heb je het volgende verbruikt:

  • Eerste periode: 500 m³
  • Tweede periode: 600 m³

In totaal 1100 m³ en toch moet je bijbetalen. Het is een trucje van de overheid is waar veel huishoudens niet van op de hoogte zijn.

Ongebruikte kuubs gas en kWh stroom mag je niet meenemen

Het addertje onder het gras: ongebruikte kuubs gas of kilowatts aan stroom mag je niet meenemen naar de volgende periode. Je mag het ook niet met terugwerkende kracht inzetten. De belofte dat je korting krijgt over 1200 m³ gas en 2900 kWh is hiermee een loze belofte.

Gunstig voor mensen die begin januari een jaarnota ontvangen

Alleen mensen die aan het begin van het jaar hun jaarnota ontvangen profiteren maximaal van het prijsplafond. Voor alle andere huishoudens is het pech hebben en vooral zo zuinig mogelijk met gas en stroom omgaan.

Rekenvoorbeelden prijsplafond

Kijk in je contract wanneer je de jaarnota ontvangt. Dit is het moment waarop je contract ‘afloopt’. Vul in de tool in wanneer je contract afloopt en zie wat je nog kunt verbruiken.

Het ontstaan van energie armoede

Door de torenhoge energietarieven krijgen steeds meer mensen met energie armoede te maken. Zo zijn er mensen die slechts een uurtje per dag stoken omdat ze geen geld hebben om de woning de hele dag aangenaam warm te houden. Ruim 40% van de huishoudens zet de verwarming bewust lager of laat hem langer uitstaan.

Natuurlijk besparen we hiermee een hoop energie en dat is goed voor het milieu. Maar het is niet zo goed voor je gezondheid de constructie van je woning. Energie armoede is hiermee een serieus groeiend probleem.

Schuiven naar boven