Een PostNL pakketautomaat op zonnepanelen maar dat is echt niet nieuw

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Er verschijnen steeds meer pakketautomaten op straat. Je haalt je pakketje in de automaat op wanneer het je uitkomt. Een beetje zoals kroketten uit de muur trekken, maar dan voor je online bestellingen. PostNL heeft de eerste pakketautomaat op zonnepanelen geïntroduceerd. Een nieuwe uitvinding? Nee, al jarenlang investeren overheden en bedrijven in apparaten en machines op zonne-energie.

Januari 2023

Een pakketautomaat werkt op stroom

Je bestelt online iets maar kunt dit niet thuis laten bezorgen. Bijvoorbeeld omdat je overdag aan het werk bent. Of je wil niet dat de buren zien wat je allemaal bestelt. Dan laat je het pakket gewoon bij een pakketautomaat bezorgen. Je ontvangt een code en met die code haal je het pakket uit de automaat.

Deze automaat werkt op stroom. Nu vond PostNL het wel leuk om de automaat op zonnepanelen aan te sluiten. Scheelt toch weer wat aan energie. De allereerste PostNL pakketautomaat op zonnepanelen staat in een wijk in Eindhoven. En ja, het ding werkt ook ‘s nachts of in de wintermaanden, wanneer er geen of weinig zon is.

Straatverlichting en lichtmasten op zonne-energie

PostNL is echt niet de eerste die met iets op zonnepanelen komt. De overheid investeert al enige jaren in straatverlichting op zonne-energie. Sommige sportbedrijven kopen lichtmasten op zonne-energie aan, zodat leden in de avonduren buiten én energiezuinig kunnen sporten.

Cradle to Cradle stadskantoor in Venlo

Sommige gemeenten gaan creatief met duurzaamheid om. Een bekend voorbeeld hiervan is het stadskantoor in Venlo. Dit gebouw is ontworpen volgens het Cradle to Cradle principe. Alle producten zijn zo ontworpen dat de grondstoffen geschikt zijn voor hergebruik.

Het gebouw wekt zijn eigen energie op en verbruikt weinig energie. Er liggen zonnepanelen op de uitstekende luifels. In totaal is er voor 1360 m² aan zonnepanelen aanwezig. Vanwege de goede isolatie (driedubbel glas) en de groene gevel verbruikt het gebouw weinig energie.

Verduurzaming Rotterdams kantoorgebouw

Een kantoorgebouw in Rotterdam gaat verduurzamen en krijgt maar liefst 1600 zonnepanelen op het dak van de garage. Dit levert 465.000 kWh stroom per jaar op. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van ongeveer 130 huishoudens.

Elektrische bezorg auto’s

Online supermarkt Picnic was de eerste die de boodschappen middels elektrische auto’s bij de klant thuisbezorgde. Inmiddels hebben veel grote en kleine supermarkten dit voorbeeld gevolgd. Het is in ieder geval een goede stap in de richting naar een CO2neutrale toekomst.

De toekomst: auto op zonne-energie

Zonnepaneelauto Lightyear mocht in 2022 voor het eerst de weg op. De auto is voorzien van zonnepanelen en kan makkelijk 7000 km per jaar uit de zon halen. Met de accu (want in de basis is het een elektrische auto) inclusief zonnepanelen rijd je ongeveer 700 km per keer. Hierna moet het ding toch echt even opladen, en dat hoeft echt niet in de volle zon te zijn. De zonnepanelen leveren tijdens het rijden namelijk ook energie.

Heel goedkoop is de auto op zonne-energie niet, de aanschafprijs bedraagt € 250.000 exclusief btw. Het kan nog decennialang duren voordat hij voor de normale burger toegankelijk en betaalbaar is.

Schuiven naar boven