Gasprijs blijft dalen, wanneer zie je dit terug op de energierekening?

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Het kan niet op met de gasprijs. In augustus 2022 stond hij boven de 350 euro. Eind januari 2023 is dit gezakt tot onder de 53 euro. De gasprijs blijft dalen maar wanneer gaan we dit op de energierekening terugzien? Energieleveranciers nemen nog geen grote stappen.

Januari 2023

Eneco verlaagt als eerste de tarieven

Per 1 maart 2023 gaan klanten van Eneco minder betalen voor gas en stroom. In ieder geval voor het gedeelte dat boven het prijsplafond uitkomt. Dat prijsplafond ligt voor gas op € 1,45 per kubieke meter en € 0,40 per kWh stroom.

De nieuwe tarieven van Eneco gaan fors omlaag. Klanten betalen vanaf 1 maart in euro 83 per kubieke meter gas en € 0,46 per kWh stroom. Vooral de stroomprijs ligt bijna gelijk aan het prijsplafond.

Wie is de volgende?

Het is nu afwachten welke energieleverancier volgt. Lange tijd hielden leveranciers hun prijzen (kunstmatig) hoog. Inmiddels is duidelijk dat de tarieven echt wel weer omlaag kunnen. Essent en Vattenfall hebben laten weten dat ze pas per 1 april de tarieven aanpassen. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren en in hoeverre dat is nog even afwachten.

Budget Energie hanteert tarieven omdat het prijsplafond

Opvallend is dat Budget Energie zeer lage tarieven hanteert. Mensen met een variabel contract zijn hier het goedkoopst uit. De tarieven bij Budget Energie leven namelijk net iets onder het prijsplafond.

Klanten met een dynamisch contract

Het is nog steeds zo dat mensen met een dynamisch energiecontract het voordeligst uit zijn. Ze betalen fors minder voor stroom en/of gas. Het is niet te zeggen of dit in de toekomst ook zo blijft. Wanneer de marktprijzen weer stijgen dalen dan kan het dat je met een dynamisch contract juist duurder uit bent dan met een vast contract.

Hoe komt het dat de gasprijs daalt?

Niet alleen de gasprijs daalt maar ook de stroomprijs. Dit komt omdat deze twee in relatie met elkaar staan. Stroom wordt op verschillende manieren opgewekt maar ook gedeeltelijk met gas. Daalt de gasprijs kan daalt ook de stroomprijs.

Hoe kan het dat de gasprijs al een aantal maanden daalt? Dit komt omdat er in Europa een prijsplafond van € 180 per megawattuur is afgesproken. Energieleveranciers hoeven geen gas tegen hoge tarieven in te kopen. Dit leidt tot opgewektheid op de markt waardoor de markttarieven dalen.

Een andere oorzaak van de lagere gasprijzen is dat de gasvoorraden overal goed zijn aangevuld. Zet dit tegenover een zachte winter met weinig gasverbruik en de cirkel is rond.

Check of je energieleverancier de tarieven verlaagt

Nu dat de gasprijzen zo laag zijn is het belangrijk om te checken of je energieleverancier hier iets meedoet. Ziet het er niet naar uit dat deze de tarieven wil verlagen? Kijk dan of overstappen voordeliger is. Nu de tarieven weer lager staan behoort overstappen tot de mogelijkheden. Het is nog een kwestie van tijd voordat er weer vaste energiecontracten worden aangeboden. In dit geval is overstappen juist zeer interessant.

Let op: energieleveranciers zijn soms verplicht om tarieven te verlagen

Waakhond ACM houdt goed in de gaten welke tarieven energieleveranciers hanteren. Wanneer consumenten teveel moeten betalen dan kan de ACM ingrijpen.

Schuiven naar boven