Levensduur zonnepanelen: opbrengst neemt jaarlijks af

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Zonnepanelen zijn helemaal de trend. Je eigen stroom opwekken en hiermee een flinke besparing op de energierekening, dat is voor veel mensen de drijfveer. Toch valt de levensduur van zonnepanelen in de praktijk flink tegen. De opbrengst gaat namelijk elk jaar achteruit. Dit betekent dat de terugverdientijd ook langer is dan de fabrikant hier vertelt.

Maart 2023

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen

De zonnepanelen die vanaf 2021 te koop zijn hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Dit betekent dat ze na deze periode aan vervanging toe zijn. Een zonnepaneel gaat (voortijdig) kapot wanneer deze plaatselijk veel belast wordt. Hierdoor ontstaan er haarscheurtjes in specifieke cellen, waardoor deze te warm wordt.

Andere problemen met zonnepanelen zijn een verkeerde installatie van de omvormer, bekabeling of panelen zelf.

De jaarlijkse opbrengst neemt langzaam af

Het is echt niet zo dat zonnepanelen van 10 jaar oud een zelfde opbrengst hebben als nieuwe exemplaren. De energieopbrengst neemt jaarlijks met ongeveer 0,6% af. Zonnepanelen van 10 jaar oud hebben een rendement van 94% van de oorspronkelijke opbrengst. Zijn de panelen 20 jaar oud, dan bedraagt het rendement nog maar 88%.

Een jaarlijks verlies van 0,6% lijkt weinig, maar kun je in de praktijk echt wel merken. Bijvoorbeeld doordat je stroom tekort komt en dit via de energieleverancier (netstroom) moet afnemen. In de praktijk komt dit weinig voor want vaak worden er meer zonnepanelen geplaatst dan eigenlijk noodzakelijk is.

De echte terugverdientijd van zonnepanelen

Standaard bedraagt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de zes en zeven jaar. Na deze periode geniet je van gratis stroom. In de praktijk klopt deze rekensom niet altijd. De terugverdientijd is namelijk van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen en Wattpiek (WP) per paneel. Maar ook of de zonnepanelen op het zuiden, zuidwesten of misschien op het noorden gericht staan.

Ook het terugvragen van de btw scheelt enorm. Kun je de btw terugvragen dan verlaag je de terugverdientijd van gemiddeld zeven jaar naar vijf jaar. Maar wanneer de elektriciteitsprijs daalt dan kan de terugverdientijd oplopen tot wel 10 jaar.

Hoeveel zonnepanelen na 2023?

In het jaar 2023 mag je maximaal 91% salderen. Dit wordt langzaam afgebouwd, in het jaar 2031 mag je helemaal niks meer salderen. Wat houdt salderen precies in? Het gaat dan om het terugleveren van teveel opgewekte energie aan de energieleverancier.

Wek je meer energie op dan je verbruikt en lever je dit terug? Dan ontvang je hier een vergoeding voor (salderen). De vergoeding voor terugleveren gaat vanaf 2023 verdwijnen.

Wat moet je doen met teveel stroom van zonnepanelen? Dit lever je automatisch aan de energieleverancier. Je wordt op dat moment zelf een energieleverancier. In de toekomst ga je mogelijk (meer) betalen voor dat terugleveren, zie twee hoofdstukken verder. Daarom is het zo belangrijk om het juiste aantal zonnepanelen aan te schaffen. Een teveel is nooit goed maar te weinig is niet rendabel.

Blijven zonnepanelen rendabel?

Vanaf 2023 leveren zonnepanelen steeds minder geld op. Toch blijven ze rendabel, simpelweg omdat je zelf je energie opwekt. Dit betekent dat je minder of misschien helemaal geen energie van de netwerkleverancier nodig hebt. Op de eindstreep bespaar je hier echt mee.

Dus of zonnepanelen rendabel blijven: ja dat is zeker het geval. Niet alleen voor je portemonnee, dit is ook beter voor het milieu. Alle kleine beetjes helpen.

Ook belangrijk om te weten: een teveel aan stroom gaat nog steeds terug naar je energieleverancier. Hier ontvang je een redelijk tarief voor, dit is wel een stuk lager dan de salderingsregeling.

Wanneer iedereen zonnepanelen heeft

Er komt een moment dat bijna elk huishouden voorzien is van zonnepanelen. Op dat moment kan de energieleverancier niet meer veel aan je verdienen. Het tarief dat je voor teruggeleverde stroom krijgt zal mogelijk verdwijnen. Het kan best dat je uiteindelijk voor teruggeleverde stroom moet betalen.

De prijs van zonnepanelen blijft omlaag gaan

Het terugvragen van de btw zal in de toekomst helemaal weg zijn, waardoor je zonnepanelen zelf financiert. Ook die terugleververgoeding gaat de schop op. Toch blijven de prijzen van zonnepanelen omlaag gaan. Dit heeft te maken met verbeterde technieken maar ook met een hogere productie. Het is voor fabrikanten steeds makkelijker geworden om zonnepanelen te maken.

Ook is het zo dat grotere zonnepanelen naar verhouding goedkoper zijn. Het loont dus om naar de afmeting van de panelen te kijken, maar ook hoeveel energie ze leveren. Een standaard zonnepaneel heeft een afmeting van 1 m x 1,65 m. Het standaardvermogen geheel ligt rond de 250 Wp. Dit betekent dat een gemiddeld huishouden dat 3500 KWh stroom verbruikt ongeveer 16 zonnepanelen nodig heeft.

Houd de ontwikkeling van de prijzen goed in de gaten. Maar ook de levensduur van zonnepanelen, want dat wordt ook steeds beter.

Schuiven naar boven