Aantal mensen dat duurzaamheid belangrijk vindt

Bijgewerkt: 24 oktober 2023

Je hoort steeds meer over duurzaamheid. Je moet aandacht aan het milieu en de toekomst van de aarde besteden. Gelukkig doen veel bedrijven dit, maar consumenten zijn zich hier niet altijd bewust van. Hoeveel mensen vinden duurzaamheid belangrijk? Eigenlijk nog veel te weinig.

De klimaatverandering

Het is een feit dat het klimaat langzaam verandert. Denk hierbij aan overstromingen, stormschade maar ook mislukte oogsten. Door klimaatveranderingen verdwijnen er ook planten en dieren. Maar je krijgt ook dat exotische dieren in West-Europa voorkomen. Dit vormt weer een bedreiging voor de inheemse dieren en planten.

Het klimaat verandert onder invloed van broeikasgassen in de lucht. De mens is hier schuldig aan.

Hoeveel mensen vindt duurzaamheid belangrijk?

Door duurzaamheid toe te passen worden broeikasgassen terug gedrongen. Wanneer dit voldoende gebeurt kan het klimaat uiteindelijk herstellen. Hier gaan wel vele jaren overheen, iets dat jezelf niet meer meemaakt. Maar voor de volgende generaties is het goed om nu al met de toekomst bezig te zijn.

Hoeveel mensen vindt duurzaamheid belangrijk en past dit toe? 58% van iedereen van 18 jaar en ouder vindt dat het eigen gedrag van invloed is op het klimaat. Op zich is dit percentage vrij laag want ruim 99% van de Nederlanders weet wat duurzaamheid betekent.

De rol van bedrijven

Veel mensen vinden niet alleen duurzaamheid belangrijk maar ook dat bedrijven hier actief mee aan de slag gaan. Zo vindt 48% van de mensen dat bedrijven meer of voldoende aandacht mogen besteden aan duurzaamheid. 42% vindt juist dat duurzaamheid een van de kernwaarden van bedrijven moet zijn.

Duurzame producten zijn vaak duurder

Op zich zijn er best veel mensen die duurzaamheid belangrijk vinden. Maar het is ook een feit dat duurzame producten vaak duurder zijn. Dit is voor sommigen een drempel waardoor ze liever milieuvervuilende producten kopen dan de duurzame alternatieven.

Het aantal mensen dat duurzaam wil leven

Duurzaamheid heeft niet alleen met producten te maken. Er zijn ook wat mensen die duurzaam willen leven. Hoeveel mensen zijn dit? Ongeveer driekwart van de Nederlanders denkt dat ze duurzamer leven dan vroeger. Denken is overigens wat anders dan doen.

Vaak zit het probleem hem in de betaalbaarheid. Iets minder dan de helft wil best meer voor duurzaamheid betalen. Maar mensen met een laag inkomen hebben hier het geld niet voor.

Over het algemeen is het zo dat de doelgroep van 18-34 jaar het meest bereid is om voor duurzaamheid te betalen. Terwijl 55-plussers juist niet meer willen betalen. Toch is het zo dat 55 plussers duurzamer leven dan andere doelgroepen.

Hoe kun je zo duurzaam mogelijk leven?

Ook met een klein budget krijg je het voor elkaar om zo duurzaam mogelijk te leven. Hieronder vind je enkele goede tips.

Voeding: eet niet elke dag vlees maar af en toe ook eens vegetarisch. Bijvoorbeeld één tot twee keer per week. De productie van vlees brengt namelijk ontzettend veel schadelijke uitstoot met zich mee. Voorkom ook het verspillen van voedsel.

Reizen: het is natuurlijk leuk om op vakantie te gaan, maar probeer dit zo duurzaam mogelijk te doen. Bijvoorbeeld door niet met het vliegtuig te gaan. Natuurlijk zijn er duurzame luchtvaartmaatschappijen waaronder Norwegian Airlines, maar vliegen is en blijft milieuvervuilend.

Reis je met de auto, dan het liefst elektrisch. Nog beter: fietsend naar je vakantieadres. Dat kan ook nog eens een hele leuke uitdaging zijn. Hieronder vind je alles voor de perfecte fietsvakantie.

Winkelen: misschien wil je altijd de nieuwste elektronica, kleding en woonaccessoires. Maar zo duurzaam mogelijk leven doe je door voor tweedehands spulletjes te kiezen. Bezoek eens een kringloopwinkel, daar kom je vaak hele leuke en praktische artikelen tegen.

Consuminderen is een onderdeel van duurzaam leven. Oftewel je koopt alleen wat je echt nodig hebt, niet omdat je het leuk vindt. Je hebt namelijk niet elk jaar een nieuwe smartphone of laptop nodig. En is het echt wel zinvol om je hele huis vol snuisterijen te zetten?

Verschil duurzaamheid en circulatieteit

Soms worden duurzaamheid en circulatieteit door elkaar gehaald. Deze twee hebben verschillende betekenissen.

Duurzaamheid gaat over het gedrag van mensen, de economie maar ook de planeet aarde. Terwijl circulatieteit zich richt op het hergebruik van grondstoffen. Wel is het zo dat circulairteit weer van invloed is op duurzaamheid. Die twee versterken elkaar.

Is circulair altijd duurzaam?

Vaak wordt gedacht dat circulariteit altijd duurzaam is, maar dit klopt niet. Het hergebruik van grondstoffen kan namelijk een hogere CO2 uitstoot met zich meebrengen. Of er komen bij het hergebruik andere schadelijke stoffen of gassen vrij. Dus circulair is niet altijd duurzaam, maar in de meeste gevallen wel.

Schuiven naar boven