Hoe verwarmen Duitsers hun huis?

Bijgewerkt: 24 oktober 2023

In Nederland moeten we uiterlijk 2050 allemaal van het gas af. Ondertussen wordt in Duitsland steeds meer gasgestookt. Duitsland is zelfs bezig met het aanleggen en uitbreiden van het gasnetwerk. Je kunt je afvragen waarom de verschillen tussen Nederland en Duitsland zo groot zijn. Dit komt omdat Duitsers lange tijd hun huis op een heel andere manier verwarmden.

Duitsland is ook met het milieu bezig

Het is niet zo dat ze in Duitsland geen aandacht voor het milieu hebben. Alle Europese landen doen mee met klimaatbeheersing. De doelstelling is om tegen het jaar 2050 een klimaatneutrale economie te hebben.

Veel Duitsers verwarmen hun huis middels oude olieverwarmingssystemen. Omdat Duitsland de CO2-uitstoot wil verminderen wordt het voor sommige huizen en gebouwen verplicht om het olieverwarmingssysteem te vervangen. Onder bepaalde voorwaarden mogen oude ketels voor vloeibare- en gasvormige brandstoffen niet meer worden gebruikt.

Oude cv-ketels moeten weg

Alle cv-ketels die in Duitse woningen staan en ouder zijn dan 30 jaar moeten verplicht vervangen worden. Dit geldt niet alleen voor verouderde ketels maar ook voor de modellen die niet gebaseerd zijn op lage temperaturen of condensatietechnologie. Oftewel: de vervuilende en energievretende cv-ketels moeten aan de kant.

Zo verwarmen Duitsers hun huis

Hoe Duitsers hun huis verwarmen is heel verschillend. Vooral oude woningen zijn voorzien van milieuvervuilende verwarmingsystemen. Dit zal je in Nederlandse woningen niet of nauwelijks tegenkomen. Hieronder een overzicht van de manier van verwarmen door Duitsers.

Cv-ketel op aardgas

Minder dan de helft van de Duitse woningen stookt middels een cv-ketel op aardgas. Het vreemde is dat Duitsland steeds meer op aardgas overschakelt. Dit is bedoeld om klimaatdoelen te behalen. Wel moeten deze cv-ketels vóór 2050 vervangen worden voor duurzame alternatieven.

Brandolie

Vooral oudere woningen maken gebruik van brandolie. Dit werd in de 19e eeuw ontzettend veel gebruikt maar is tegenwoordig niet meer de standaard. Dit komt door de forse milieuvervuiling die brandolie met zich meebrengt.

Verwarmen middels propaan

Propaangas is ruim drie keer goedkoper dan aardgas. Vanwege de lagere kosten verwarmen Duitsers hier hun huis mee. Het probleem is dat propaangas vervuilend is, net zoals aardgas. Propaangas is zelfs slechter dan aardgas en moet daarom worden teruggedrongen.

De petroleumkachel

In Duitsland is de petroleumkachel een populaire manier om het huis te verwarmen. Vanwege de lage kosten is de petroleumkachel ook in Nederland in opkomst. Verwarmen met een petroleumkachel is slecht voor het milieu. De CO2-uitstoot ligt 1,5 keer hoger dan wanneer je gebruik maakt van de cv-ketel.

Steenkool

Er zijn zelfs Duitse woningen die middels steenkool worden verwarmd. Dit is echt iets uit de jaren 60, Nederlandse woningen maken hier geen gebruik meer van. Voor Duitsers is dit nog steeds normaal want kolen zijn veel goedkoper dan stoken op gas of elektriciteit.

In Duitsland krijg je subsidie op aardgas

Omdat veel Duitsers hun huis op milieuvervuilende wijze verwarmen geeft de overheid subsidie op aardgas. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Ten eerste moet een woningeigenaar zijn huis goed isoleren. Ook moet er een zonneboiler of biomassaketel aanwezig zijn.

Met deze maatregelen kan de Duitser voor subsidie in aanmerking komen. De cv-ketel moet wel geschikt zijn om later aan te vullen met een warmtepomp. Duitsers zullen uiteindelijk toch over moeten stappen. Dit moet uiterlijk in 2050 gebeuren, net als in Nederland en veel andere Europese landen.

Hoe Duitsers met isolatie omgaan

In Duitsland staan er ontzettend veel oude woningen met achterstallig onderhoud. Dit kom je voornamelijk in de kleinere dorpen tegen. Gelukkig zijn Duitsers zich bewust van de voordelen van isolatie. Ze besteden vooral aandacht aan spouwmuurisolatie en raamisolatie.

De Duitse overheid stimuleert het besparen van energie. Duitsers die willen isoleren kunnen hier subsidie voor krijgen. Ook is een aflossingsubsidie mogelijk met een maximaal leenbedrag van € 150.000.

Experiment met gas uit dierlijke vetten, turf en hout

Vroeger verdwenen er veel bossen. De plantenresten kwamen onder een dikke laag zand en zout te liggen. Deze lagen legden veel druk op de plantenresten waardoor deze veranderden in steenkool. De druk nam verder toe en zo kwamen er gassen vrij, iets dat we als aardgas kennen. Gas is dus afkomstig van steenkool. Maar het wordt ook gewonnen uit olie.

Er is een tijd geëxperimenteerd met het winnen van gas uit dierlijke vetten, turf en hout. Dit was geen succes. Het leverde te weinig gas op of het gas was van een lage kwaliteit. Na het jaar 1835 is er niet meer echt geëxperimenteerd met andere grondstoffen om gas uit te krijgen.

Toch heb je ook biomassa. Hierbij worden vloeibare en gasvormige brandstoffen uit onder andere zonnebloem- en koolzaadolie gemaakt. Zelfs gebruikte frituurvetten zijn mogelijk. Verwar dit niet met de biomassaketel want die brandt op houtpellets of houtsnippers.

Schuiven naar boven