Energie vergelijken? Energieleverancier met hoogste terugleververgoeding (2024)

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Wanneer het zonnetje schijnt zijn zonnepanelen hartstikke leuk. Ze wekken veel stroom op. Ben je overdag thuis dan is dit dubbel interessant want je laat je elektrische apparaten gratis draaien.

Het is een ander verhaal wanneer je overdag niet thuis bent. Of wanneer je meer stroom opwekt dan dat je zelf verbruikt. Voor overtollige stroom ontvang je een terugleververgoeding. Als straks de salderingsregeling helemaal weg is dan is die terugleververgoeding extra belangrijk. Let op want de hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier.

Energie vergelijken: let op de terugleververgoeding

Wanneer je zonnepanelen hebt is het heel belangrijk om naar de hoogte van de vergoeding te kijken. Dat kan per energieleverancier enorm verschillen. Hieronder een overzicht van vijf energieleveranciers met een hoge terugleververgoeding.

Actuele vergoedingen van maart 2024

  1. Vandebron: € 0,130 per kWh tot 2.000 kWh
  2. OM | Nieuwe energie: € 0,109 per kWh
  3. Energie VanOns: € 0,092 per kWh 
  4. CleanEnergy: € 0,080 per kWh
  5. Vattenfall: € 0,076 per kWh (variabel)

Het kan dat je momenteel een hogere vergoeding ontvangt. Bovenstaande vergoedingen gelden bij het aangaan van een nieuw energiecontract. Dus wanneer je energie vergelijkt en besluit om ergens een contract af te sluiten.

Vaste vergoeding of het kale enkeltarief

Kijk niet alleen naar de hoogte van de terugleververgoeding. Maar ook op welke basis dat is. Er is namelijk een verschil tussen een vaste vergoeding of het kale enkeltarief.

Bij een vaste terugleververgoeding ontvang je een vast bedrag per kWh elektriciteit die je teruglevert. De leverancier stelt dit bedrag vooraf vast. Het bedrag is altijd lager dan wat je voor elektriciteit betaalt (afneemt). Hoe dan ook, terugleveren levert minder op dan dat je het zelf gebruikt.

Een vaste terugleververgoeding is interessant wanneer je veel elektriciteit teruglevert. Je krijgt dan namelijk een gegarandeerde vergoeding.

Het kale enkeltarief gaat over het tarief voor zowel afname als teruglevering. Het is het tarief dat je betaalt voor de energie die je van het net afneemt. Maar dus ook voor de elektriciteit die je aan het net teruglevert.

Stel dat je meer teruglevert dan afneemt. Dan ontvang je een vergoeding voor de extra opgewekte elektriciteit. En dat tegen hetzelfde tarief als wat je voor de afgenomen elektriciteit betaalt. Dat klinkt interessant maar is het dat ook?

Dat hangt ervan af hoeveel je teruglevert. Als je veel terug levert dan is een vaste vergoeding veel voordeliger. Wanneer je meer afneemt dan teruglevert dan is het kale enkeltarief voordeliger.

Let op voor bedrijven met een lage vergoeding

Zo op het eerste oog lijken alle energieleveranciers een redelijke vergoeding te geven. Toch zitten er leveranciers tussen die een hele lage vergoeding geven. Bijvoorbeeld Essent (€ 0,05 in maart 2024) of Powerpeers (€ 0,05 in maart 2024, vast contract). Wanneer je veel teruglevert dan zijn deze energieleveranciers minder interessant.

Het daltarief en normale tarief

Let ook even op het verschil tussen daltarief en normaal tarief. Wanneer je twee verschillende tarieven hebt dan is dit van invloed op de terugleververgoeding. Daarom is de kans groot dat je minder terugkrijgt dan je in eerste instantie denkt.

Zonnepanelen? Kijk dan vooral naar de terugleververgoeding

Wanneer je zonnepanelen hebt en jaarlijks voldoende opwekt, is de stroomprijs niet zo van belang. Het is veel belangrijker om naar de terugleververgoeding te kijken. Maar wanneer je slechts enkele zonnepanelen hebt en te weinig voor je huishouden opwekt, dan kijk je wel naar de stroomprijs.

Wek je meer op dan je zelf verbruikt? Als straks de salderingregeling weg is dan is het extra belangrijk om naar terugleververgoedingen te kijken. Wat je kunt doen is:

  • Een stroomcontract afsluiten bij de leverancier met de hoogste terugleververgoeding
  • Een gascontract afsluiten bij de leverancier met de laagste gasprijs

Heb je meer stroom nodig dan dat je zonnepanelen kunnen opwekken? Dan staat je het volgende te doen:

  • Een stroomcontract en gascontract afsluiten bij de leverancier met de laagste energieprijzen
Schuiven naar boven