100% leven op stroom: ook jij kan dat

Bijgewerkt: 24 oktober 2023

Een toekomst zonder gas, we moeten eraan geloven. Vanaf 2050 moeten alle woningen gasloos zijn. Je hebt dus nog even om flink wat maatregelen te treffen. Straks leven we 100% op stroom.

Welke gevolgen heeft dit voor je huishouden, energieverbruik en portemonnee? De schatting is dat we tot vijf keer meer energie gaan gebruiken dan we nu doen. 100% leven op stroom vraagt daarom om wat slimme aanpassingen.

Waarom we gasloos moeten wonen

Gas heeft veel voordelen. Het is makkelijk via pijpleidingen te transporteren. Dit kan over duizenden kilometers waardoor landen onderling gas aan elkaar kunnen leveren. Aardgas brandt schoon, het brengt niet zoveel CO2 uitstoot met zich mee als steenkool.

Ondanks die voordelen moeten we toch allemaal gasloos gaan wonen. Dit komt omdat bij de verbranding van aardgas CO2 vrijkomt. Dit brengt vervelende klimaatsveranderingen met zich mee. Ook raakt het aardgas langzaam op. Er is nog voldoende voor de komende 50 jaar maar hierna zitten we met de handen in het haar.

100% leven op stroom doe je zo

Wanneer er geen gas geleverd wordt, dan kun je de woning niet middels de gas-cv-ketel stoken. Ook krijg je geen warm sanitair water. Zonder gas leef je 100% van stroom. Dit vraagt om wat aanpassingen en investeringen.

Zit je in een huurwoning? Dan regelt de verhuurder of wooncoöperatie dat je op 100% stroom overstapt. Hier en daar moet je wel zelf een investering doen. Heb je een koopwoning dan moet je dit allemaal zelf realiseren. Gasloos wonen vraagt om een investering tussen de 35.000 en 50.000 euro.

Niet alles hoef je zelf te betalen. Er zijn meer dan voldoende subsidies beschikbaar. Ook is het aan te raden om een leven op 100% stroom stap voor stap in te bouwen.

De woning isoleren

Het begint allemaal met een goede isolatie van de woning. Doe je dit niet dan heeft de aanschaf van een warmtepomp niet zoveel zin. Ook andere alternatieve verwarmingssystemen zijn dan weinig succesvol.

Begin met spouwmuurisolatie. Dit is redelijk betaalbaar en heeft een hoge efficiëntie. Spouwmuurisolatie kost tussen de 1000 en 3000 euro, afhankelijk van het type woning.

Vervang oude ramen en kozijnen voor triple isolerend glas en isolerende kozijnen. Hiermee bespaar je ontzettend veel energie. Ook zorgt dit ervoor dat geluiden niet zo makkelijk weglekken. Je ruzietjes binnenshuis zijn voor buitenstaanders niet hoorbaar. En verkeersgeluiden dringen niet de woning binnen.

Andere manieren om te isoleren zijn kruipruimte-isolatie, kelderisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Denk ook aan het aanbrengen van tochtstrips en een brievenbusborstel. Kleine isolatiemaatregelen maken het verschil.

Waterbesparende douchekop en thermostaatkraan

Dit vraagt om een kleine investering waarmee je veel water en energie bespaart. Vervang de oude douchekop voor een waterbesparend model. Ga ook voor een thermostaat.

De elektrische kookplaat

Omdat je straks geen beschikking meer hebt tot gas moet je op een andere manier koken. Schaf een elektrische kookplaat aan. Hier heb je verschillende keuzes in zoals de keramische kookplaat, inductiekooplaat of halogeen.

Warm sanitair water voor de woning

Voor warm sanitair water heb je 4 mogelijkheden: de zonneboiler, een elektrische boiler, elektrische cv-ketel of een warmtepomp.

Een zonneboiler werkt op zonne-energie. In de zomermaanden staat er altijd voldoende warm water tot je beschikking. In de wintermaanden is dit beduidend minder en soms krijg je helemaal geen warm water. Je hebt dan zeker een alternatief nodig.

De elektrische boiler is gevuld met water en voorzien van een aantal verwarmingselementen. De boiler verwarmt het water en bewaart dit totdat je het gebruikt. Over het algemeen is water uit de gas-cv ketel goedkoper en duurzamer. Maar omdat de overheid wil dat je van het gas afgaat zit er niks anders op dan een alternatief te bedenken.

De elektrische cv-ketel kan niet alleen de woning verwarmen maar realiseert ook warm sanitair water. Over het algemeen is een elektrische cv-ketel duur in gebruik.

Elektrische verwarming

100% leven op stroom betekent dat je de woning elektrisch verwarmt. Dit kan op verschillende manieren zoals convectorkachel, infraroodpanelen, halogeenverwarming of andere elektrische verwarming.

Geef je voor elektrische verwarming dan is het wel zo handig dat je zonnepanelen hebt. Hiermee wek je zelf energie op. Het gedeelte dat je niet zelf kunt opwekken neem je bij de energieleverancier af.

Warmtepomp om de woning te verwarmen (en sanitair water)

De warmtepomp is de meest logische vervanging voor de cv-ketel op gas. Middels de warmtepomp verwarm je de woning in de winter en realiseer je in de zomer een verkoelend effect. Ook zorgt de warmtepomp voor warm sanitair water.

Een warmtepomp werkt op stroom en niet op gas. Dankzij de warmtepomp is het mogelijk om voor 100% over te stappen op elektriciteit.

Hogere kosten door gasloos wonen

Het aanpassen van de woning zodat je gasloos woont kost een hoop geld. Je moet rekenen op minimaal € 30.000, misschien nog wel meer. Kijk wat je bij de overheid aan subsidies kunt krijgen.

Ondanks de hogere investering levert gasloos wonen wel een hoop winst op. Niet alleen voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Bedenk dat de overheid gasloos wonen wil stimuleren. Hierdoor zal het gasverbruik door de jaren heen duurder worden.

Weg met het risico op koolmonoxidevergiftiging

Doe de gas-cv-ketel, de geiser of de gasboiler zo snel mogelijk de deur uit. Oudere of kapotte installaties lekken koolstofmonoxide. Dit is zeer schadelijk voor de gezondheid en soms zelfs dodelijk. Wanneer je alleen maar op stroom leeft dan loop je geen risico op een koolmonoxidevergiftiging.

Schuiven naar boven