Is 18 graden koud in huis?

Bijgewerkt: 1 maart 2023

De meeste mensen zetten overdag de thermostaat op 21 °C. Dit voelt comfortabel aan. Is 18 graden koud in huis? Dat hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld hoe geïsoleerd de woning is. Maar ook op welk moment je de thermostaat op 18 °C zet. Daarnaast moet je weten dat een koud huis niet altijd gezond is.

Een aangename kamertemperatuur

Het is niet zo verwonderlijk dat de meeste mensen de thermostaat op 21 °C zetten. Een aangename kamertemperatuur ligt namelijk tussen de 19 °C en 22 °C. Een temperatuur van 21 °C is dus perfect. Aan de andere kant kan een graadje lager wel weer een hoop kosten besparen.

Temperatuur in huis meten? Vertrouw niet altijd op de temperatuur die op de thermostaat staat. Soms wijkt deze af. Met onderstaande thermometers meet je kamertemperatuur.

Is 18 graden koud in huis?

Door de thermostaat op 18 °C te zetten bespaar je op jaarbasis € 140 tot wel € 200. Dat hangt ervan af hoe je de thermostaat normaal gesproken hebt staan. Is 18 graden koud in huis? Niet wanneer het aan de Wereldgezondheidsorganisatie ligt. Die concludeert dat een temperatuur van 18 graden weinig kans op gezondheidsklachten geeft.

Een koud huis is ongezond

Laat de temperatuur overdag niet beneden de 18 °C uitkomen. ‘s Nachts kan de thermostaat naar 14 °C of 15 °C. Wanneer je niet thuis bent hanteer je een vergelijkbare temperatuur.

Soms wordt ten onrechte gedacht dat een lage temperatuur veel kosten bespaart. Het omgekeerde is waar. Ten eerste is een koud huis ongezond. Dit komt omdat ziektes zich comfortabel voelen bij een lagere omgevingstemperatuur. Maar eens aan het griepvirus of verkoudheidsvirus, dat zich bij dit soort temperaturen makkelijker verspreidt.

Ook hart- en vaatziekten doen het beter bij lagere temperaturen. Daarnaast is er een verhoogd risico op het ontstaan van astma. Het is dus een feit dat in een koud huis wonen ongezond is.

Schimmels in huis

Is 18 graden koud in huis? In principe niet. Maar wanneer de woning slecht geïsoleerd is dan kan er evengoed sprake zijn van een koude tocht. 18 °C kan dan net te weinig zijn. Wanneer je de temperatuur langdurig op 16 °C of lager houdt komt er meer vocht in huis. Als gevolg hiervan ontstaan er schimmels.

Vaak herken je schimmels door zwarte plekken tegen de wanden en het plafond. Maar soms zijn schimmels slecht of niet zichtbaar. Toch kun je ze inademen, en dat is weer slecht voor de gezondheid. Buiten het feit dat schimmels je muren, plafonds, vloeren maar ook meubilair aantasten.

Kan het vriezen in huis?

Je kunt het je bijna niet voorstellen maar het kan echt vriezen in huis. Dit gebeurt voornamelijk bij woningen die nog vóór de jaren 70 zijn gebouwd. Bijvoorbeeld vooroorlogse woningen of die net na de Tweede Wereldoorlog gebouwd zijn. Dit soort woningen bevat geen spouwmuurisolatie, heeft enkel glas, er is geen dakisolatie aanwezig en er zijn vaak naden, kieren of scheuren zichtbaar.

Wanneer dit soort woningen niet verwarmd wordt dan kan het tijdens een strenge winter echt vriezen in huis.

In een goed geïsoleerde woning is dit ook mogelijk, maar eigenlijk alleen wanneer er continu een raam openstaat. Daarbij moet deze ruimte niet verwarmd worden. Dus ja, het kan vriezen in huis maar dit komt tegenwoordig weinig voor.

Hoe warm mag het in huis zijn?

Wanneer de temperatuur boven de 22 °C uitkomt kan het al snel te warm aanvoelen. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, droge of vermoeide ogen, loomheid of een slechtere concentratie. Daarom is het aan te raden om het binnenshuis niet warmer dan 23 °C te maken.

Wanneer er een luchtstroom voelbaar is, bijvoorbeeld door ventilatie, dan mag de temperatuur op maximum 25 °C liggen.

Voor mensen met een reumatische aandoening is het soms prettiger om het binnenshuis warm te houden. Pijnklachten en stijfheid worden hierdoor minder. Maar dan moeten andere huisgenoten die hogere temperatuur ook prettig vinden. Anders is het aan te raden om gebruik te maken van een infrarood kacheltje. Dit kan specifiek op de persoon in kwestie worden gericht, zodat deze het behaaglijk warm heeft. Terwijl de rest er nauwelijks hinder van ondervindt.

Een goede nachttemperatuur

Is 18 graden koud in huis gedurende de nacht? Nee, dit kan zelfs wat te warm zijn. Een goede nachttemperatuur ligt op 14 °C tot 16 °C. Heb je vloerverwarming, kies dan voor een temperatuur van 17 °C of 18 °C. Dit geldt ook bij de aanwezigheid van wandverwarming.

Waarom zet je de thermostaat ‘s nachts lager? Ten eerste bespaart dit kosten. Maar vooral omdat je niet goed kunt slapen wanneer de omgevingstemperatuur te hoog is. Pas wanneer het wat koeler is val je rustig in slaap en wordt je tussendoor minder vaak wakker. Dat is dus de reden waarom je voor het slapen gaan de temperatuur in huis laat dalen.

Schuiven naar boven