22 graden in huis en toch koud

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Een temperatuur van 21 °C wordt als comfortabel ervaren. Misschien vind je van niet en zet je de thermostaat hoger. Het is 22 graden in huis en toch koud. Hoe kan dit? Je kunt te maken krijgen met koudeval, tocht, slechte isolatie of verkeerde verwarming.

Verschil tussen zomer en winter

Eigenlijk best vreemd, het is 22° in huis en toch koud. Dit heeft met het verschil tussen zomer en winter te maken. In de zomerperiode voelt 22 graden aangenaam. Je kunt gerust een T-shirt dragen zonder het koud te hebben. Maar in de winter kan een temperatuur van 22° vervelend aanvoelen. Zelfs met een trui aan heb je het nog koud.

Hoe is dat mogelijk? Dat heeft allemaal te maken met je zenuwcentrum. In de zomerperiode gaat de interne airconditioning aan. Op deze manier koelt je lichaam makkelijker af. Wanneer het plots 22° in huis is (in plaats van 25°) dan is je lichaam hier nog niet aan gewend. Het gevolg: je hebt het koud.

Andere oorzaken: koudeval

Het is 22° in de woning en toch heb je het koud. De verwarming staat lekker hoog, moet je hem nog hoger zetten? Waarschijnlijk heb je te maken met koudeval. Dit is iets dat vooral bij grote raampartijen voorkomt. Wanneer je enkel of dubbel glas hebt dan is dit onvoldoende geïsoleerd. Ook slechte kozijnen laten veel kou binnen. Die koude lucht valt omlaag en stroomt over de vloer. Dat noem je dus koudeval.

Bij koude val merk je vooral koude voeten op. De oplossing is eigenlijk heel eenvoudig: zorg voor goede isolatie. Bijvoorbeeld hoogrendementsglas of HR+++ glas. Kijk ook eens of de kozijnen aan vervanging toe zijn. Daarnaast is het belangrijk om de radiator onder de raampartij te plaatsen. Zo wordt de koude lucht naar boven geduwd en warmt op. Een andere oplossing is het gebruik van plintverwarming, die sluit je op het cv-systeem aan of werkt elektrisch.

Verwarming met een te lage capaciteit

De oorzaak kan ook in je verwarming liggen. Met een cv-systeem zit het vaak wel goed. Maar wanneer je gebruik maakt van losse kachels of bijverwarming dan kan dit een te lage capaciteit hebben. Elk type verwarming is geschikt voor een ruimte tot een bepaalde afmeting. Zo zal een bijzetkachel vaak geschikt zijn voor ruimtes tot 22 m². Maar je hebt ook modellen die bedoeld zijn voor ruimtes tot 60 m².

Kijk dus of de verwarming wel voldoende capaciteit heeft. Is dit niet het geval, doe hier dan iets aan. Bijvoorbeeld meer radiators ophangen en een betere cv-ketel aanschaffen. Je kunt ook gebruik maken van extra bijverwarming. Denk ook eens aan het gebruik van infraroodpanelen. Die zijn zeer effectief en energiezuinig, bovendien voelt het al snel aangenaam warm aan.

Aanwezigheid van koudebruggen

Misschien heb je er nog nooit van gehoord maar er kan zomaar een koudebrug in je woning aanwezig zijn. Hierbij is een deel van de muur niet goed geïsoleerd. Juist dit gedeelte geeft ruimte tot vrije doortocht.

Eigenlijk herken je een koudebrug vrij makkelijk. De muur voelt op deze plek een stuk kouder aan. Ook ontstaat op deze plek makkelijker vochtvlekken of condensvorming. Het is dan zaak om dit gedeelte alsnog te (laten) isoleren.

Innerlijke kou

Het is voor anderen behaaglijk warm in huis maar jij hebt het koud. Je spreekt dan van innerlijke kou. Dit heeft verschillende oorzaken waaronder schildklierproblemen, stress, bloedarmoede of diabetes. Maar ook een ongezonde leefstijl en zenuwproblemen kan tot innerlijke kou lijden.

Je handen en voeten reageren als het eerst op kou. Het is belangrijk om deze twee goed warm te houden. Bijvoorbeeld met een elektrische deken of een behaaglijke fleecedeken. Ook een extra paar sokken kan in de winterperiode geen kwaad. Heb je geen vloerverwarming maar loop je op de koude tegels? Draag dan zeker slippers of pantoffels.

Waarom je huis in de winter kouder aanvoelt

Eigenlijk is het heel gek, in de winter zet je de verwarming hoog en toch voelt het kouder dan in de zomerperiode. Dat je huis in de winter kouder aanvoelt is eenvoudig te verklaren. De buitenlucht is koud en de buitenmuren nemen die temperatuur over. Vervolgens wordt die koude lucht via de muren naar binnen gestraald.

Binnenshuis voel je die stralingskou. Het is dan aan de verwarming om het behaaglijker te maken. Toch kunnen de muren koud aan blijven voelen, hier verander je weinig aan. Behalve goede isolatie, dat scheelt enorm.

Schuiven naar boven