Airco blaast koude lucht bij verwarmen

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Steeds meer mensen gebruiken een airco als verwarming. Het is een stuk energiezuiniger en het zorgt ook nog eens voor een aangename temperatuur in huis. Een veelgehoorde klacht is dat de airco koude lucht blaast bij het verwarmen. Dit kan af en toe voorkomen, maar ook continu.

Het is een veelvoorkomend probleem met een aantal logische oorzaken. In dit artikel vind je 6 van de meest voorkomende oorzaken en hoe je hiermee omgaat.

1. Het klepje blijft hangen

Controleer eerst of het klepje wel open gaat. Soms blijft dit hangen, waardoor er geen warme lucht naar buiten komt. Mogelijk voel je helemaal niks of koude lucht. Dit komt omdat de warme lucht te lang in de binnen unit blijft hangen, waardoor hij afkoelt. Uiteindelijk ‘valt’ de koude lucht via de naden naar buiten.

Probeer de stroomrichting te veranderen. De kleppen moeten dan meegaan of je moet de kleppenmotor horen. Wanneer er helemaal niks gebeurt dan is er iets kapot, of er is een tijdelijke storing. Soms helpt het om eerste airco helemaal uit te schakelen en opnieuw aan te zetten. Is dit nog steeds geen oplossing voor het probleem, vraag dan een reparateur om hulp.

Tip: een mobiele airco kan ook verwarmen! Je plaatst hem in de woonkamer en het andere moment op de slaapkamer. Zo bepaal je zelf welke ruimtes aangenaam warm zijn.

2. De airco moet op temperatuur komen

Wanneer het buiten vriest en je zet de airco aan om te verwarmen, dan is het niet zo dat hij direct werkt. Het duurt 1 tot 3 minuten voordat hij op temperatuur is. Dit komt omdat eerst het blok goed op temperatuur moet komen.

In het begin zal de airco koude lucht blazen. Sommige modellen lossen dit op door de eerste minuten de klep dicht te houden. Pas wanneer het blok voldoende is opgewarmd gaan de kleppen open.

Wanneer het flink koud is buiten, -10 °C of nog kouder, kan het zelfs langer duren voordat het blok voldoende warm is. In dit geval kan het best dat je 5 minuten moet wachten.

3. Tussendoor opwarmen

De airco blaast koude lucht bij verwarmen, maar na een tijdje voel je toch weer warme lucht. Dit heeft te maken met het tussendoor opwarmen van het blok. Na 15 tot 30 minuten is het blok zover afgekoeld dat hij opnieuw moet opwarmen. Er kunnen dan twee dingen gebeuren:

  1. De airco blaast koude lucht
  2. De kleppen gaan dicht en de airco schakelt uit

Wat er precies gebeurt is afhankelijk van het merk en het model. Overigens zal je merken dat het bij extreem vriesweer vaker gebeurt dat de airco af en toe koude lucht blaast. Is het buiten boven het nulpunt dan gebeurt dit een stuk minder frequent.

4. Verkeerde instellingen

Het kan natuurlijk ook dat je de instellingen verkeerd heb staan. Bijvoorbeeld dat je 18 °C heb ingesteld. Voor grote ruimtes is dit niet altijd voldoende. Zet de temperatuur wat hoger, bijvoorbeeld op 20 °C of 21 °C.

Soms gebeurt het dat je per ongeluk op een verkeerd knopje drukt. Je hebt de airco dan niet op verwarmen staan maar op koelen of ventileren. Ook dat is een oorzaak van een koude luchtstroom die van het apparaat afkomstig is.

5. Een defecte thermostaat

Wanneer de thermostaat van de airco kapot is dan zal deze niet goed werken. Meestal daalt de temperatuur snel terwijl de airco wel aanstaat. Een defecte thermostaat moet je zo snel mogelijk repareren. Doe je dit niet dan gebruik je misschien onnodig veel energie. Of wordt het veel te koud in huis.

6. Lekkage in het koelsysteem

Als laatste zou het ook aan het koelsysteem kunnen liggen. Bij een lekkage kan de airco geen warme lucht de ruimte inblazen. Ook kan er iets anders kapot zijn. Wanneer je alles geprobeerd hebt en er komt geen warme lucht tevoorschijn, dan is het beter om een reparateur in te schakelen.

Laat de airconditioner altijd door een professional nakijken. Het is niet aan te raden om hier zelf aan te sleutelen, tenzij je dit beroepsmatig doet. Het is wel verstandig om vooraf wat offertes of op te vragen. Er kan veel prijsverschil tussen de afzonderlijke reparateurs zitten.

Zit er nog garantie op de airconditioner dan laat je het natuurlijk repareren door het bedrijf waar je het apparaat gekocht hebt.

Maximale temperatuur waarbij de airco werkt

Vaak wordt gezegd dat een airco onder de -5 °C niet meer goed werkt. Onzin, de moderne apparaten zijn heel krachtig. Ze zijn voorzien van een lucht-lucht warmtepomp en werken ook bij temperaturen van -15 °C.

Wanneer het kouder wordt dan -15 °C dan kan de airconditioner niet meer zo goed kan verwarmen. De warmtepomp krijgt het te zwaar en schakelt uit. Of zal alleen nog maar lauwe lucht de ruimte inblazen. Gelukkig komt het in Nederland zelden voor dat het kouder is dan -15 °C. Hierdoor kunnen alle huishoudens profiteren van de heerlijke warmte die een airconditioner verspreidt.

Schuiven naar boven