Airco in slaapkamer, is dat wel verstandig

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Kom je ‘s nachts moeilijk in slaap of wordt je vaak wakker omdat het zo warm is? Een airco in de slaapkamer lijkt een goed idee. Toch moet je bij het plaatsen van een (mobiele) airconditioner op de slaapkamer rekening houden met een aantal zaken. Bijvoorbeeld welk type airco je neemt, het energieverbruik maar nog belangrijker: de juiste temperatuur instellen.

Mobiele airco of vaste unit

Denk je na over airconditioner op de slaapkamer dan heb je twee mogelijkheden:

  • Mobiele airco
  • Vaste unit/split airconditioner

Een mobiele airco is compact en verplaatsbaar. Het is wel nodig om de afvoerleiding naar buiten te laten lopen, bijvoorbeeld via een raam dat je vervolgens zoveel mogelijk afdekt. Moderne mobiele airco’s beschikken over een opvangbak zodat je geen slang naar buiten hoeft te laten lopen.

Een vaste unit is praktisch wanneer je een of meerdere ruimtes wil verkoelen. Waarbij je ook vaker gebruik maakt van de airconditioner. Een splinter airco koelt meerdere ruimtes tegelijkertijd.

Voordelen mobiele airco

Eigenlijk is een mobiele airco hartstikke praktisch. Het ene moment zet je hem op de slaapkamer neer en overdag misschien wel in de woonkamer. Zo heb je een alles in één apparaat voor een lage prijs. Een mobiele airco verbruikt soms minder energie dan een vaste unit. Ook de aanschafprijs is een stuk lager, verkrijgbaar vanaf ongeveer € 180.

Enig nadeel is de soms beperkte capaciteit. Daarom moet je bij aanschaf even goed kijken voor welke ruimte hij geschikt is. Dit staat altijd bij het product aangegeven.

Een vaste unit op de slaapkamer

Je kunt er ook voor kiezen om een vaste airconditioner op de slaapkamer te installeren. Dit model is veel krachtiger en kan, afhankelijk van het type, de hele bovenverdieping koelen. Je moet dan wel de slaapkamerdeuren open laten staan. Met een multi-split airco kies je ervoor om meerdere ruimtes tegelijkertijd te koelen.

Een vaste unit is wel een stuk duurder. Hij begint vanaf € 1000 maar reken op een minimale aanschafprijs van € 1500. Ook heeft dit model regelmatig onderhoud nodig.

Is airco in slaapkamer gezond?

Soms wordt gedacht dat een airco in de slaapkamer ongezond is. Dit is een van de vele fabeltjes die de ronden doen. Een airco op de slaapkamer is zeker niet ongezond. Wel is het zo dat dit apparaat vocht uit de lucht haalt. Bij een erg droge lucht kunnen je slijmvliezen geïrriteerd raken. Dit merk je door een jeukende neus, korsten in de neus maar ook een droge keel of keelpijn.

Soms voelen de ogen droog en vermoeid aan, dit kan ook door de airco komen. Een moderne airco in de slaapkamer is gezond. Hij zorgt ervoor dat je beter slaapt, en dat is weer van invloed op je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Zolang zet je de airco aan op de slaapkamer

Het is niet aan te raden om een airconditioner de hele nacht aan te laten staan. Uiteindelijk word je van de kou wakker, wat natuurlijk ook niet prettig is. Bovendien zal het apparaat gedurende de nacht te veel vocht uit de ruimte trekken. Hierdoor raken de slijmvliezen geïrriteerd en lijkt het alsof je verkouden bent.

Zet de airco ongeveer een half uurtje voordat je naar bed gaat aan. De slaapkamer is dan voldoende gekoeld. Vervolgens laat je hem nog drie tot vier uur draaien. Hierna uitzetten, dit kan het beste middels de timerfunctie. Veel moderne mobiele airco’s beschikken over een timerfunctie. Heeft hij dit niet, dan kun je er ook een schakelklok tussen zetten.

De ideale temperatuur

Stel de (mobiele) airco op de slaapkamer op een temperatuur van 18 °C in. Dit is de perfecte temperatuur om te slapen. Maak het zeker niet kouder maar ook niet warmer.

Verwarmen met airco

Met de oude airconditioner kun je niks anders dan koelen. Maar wist je dat de moderne airco’s ook kunnen verwarmen? Ideaal wanneer je geen verwarming op de slaapkamer hebt, of deze niet aan kan zetten.

Het maakt hierbij niet uit of je voor een mobiele airco of vast airconditioner systeem gaat. Beide modellen kunnen verwarmen. Voor de slaapkamer is verwarmen met airco zelfs goedkoper dan met cv.

Houd rekening met het geluidsniveau

Koop je een airco voor de slaapkamer Let dan even goed op het geluidsniveau. Deze moet 50 dB of minder produceren. Neem zeker geen model dat meer geluid produceert, want hier kun je wakker van liggen.

Het alternatief: een luchtkoeler

Misschien vind je een mobiele airco op de slaapkamer te duur. Niet alleen met betrekking tot aanschaf maar ook energieverbruik. Een goed alternatief is de luchtkoeler. Deze werkt middels een reservoir met ijskoud water of ijsblokjes. Een ventilator blaast hier overheen zodat de koude lucht de slaapkamer in komt. Het voelt gelijk verfrissend aan.

Een kleine luchtkoeler is verkrijgbaar vanaf € 35, de grotere modellen kosten vanaf € 80. Dit apparaat is zeer energiezuinig. Hij verbruikt wel 5 keer minder energie dan een airconditioner. De luchtkoeler brengt de temperatuur in de slaapkamer met 2 °C tot 4 °C omlaag. Ideaal tijdens de hete zomernachten.

Schuiven naar boven