Airco met 3 binnenunits: mogelijkheden en kosten

Bijgewerkt: 16 januari 2023

Een multi split airco is een geweldige manier om je huis te verwarmen én koelen. Het is de ideale vervanging voor de gasgestookte cv-ketel. Uiteraard kan hij ook als bijverwarming dienen.

Een airco met 3 binnenunits is geen probleem, op een buitenunit kun je namelijk tot wel 8 binnenunits aansluiten. Een en ander is wel afhankelijk van het merk en model. Een multi split airco is zeer geschikt voor het energiezuinig koelen en verwarmen van verschillende ruimtes en kantoren.

De kracht van een buitenunit

Alleen bij een multisplit airco is het mogelijk om meerdere binnenunits aan te sluiten. Hierbij verdeelt de buitunit de kracht over de verschillende binnenunits.

De buitenunit is in staat om meerdere ruimtes tegelijkertijd te verwarmen of te koelen. Hierbij wordt het vermogen goed verdeeld. Dit hoeft jezelf niet in te stellen: de airco regelt het allemaal automatisch.

Het vermogen van een multi split airco

Voor een airco met 3 binnenunits is het belangrijk om met het vermogen van de buitenunit rekening te houden. Vaak heeft de buitenunit een vermogen dat ergens tussen 2,5 kW en 8 kW ligt. Het vermogen is afhankelijk van het aantal ruimtes en de inhoud hiervan.

Vuistregel is dat je 35 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte aanhoudt. Hierbij is het niet nodig om de verschillende ruimtes bij elkaar op te tellen. Neem enkel de grootste ruimte en bereken hier de inhoud van (lengte x breedte x hoogte).

Stel dat de woonkamer 7 × 5 m is en 2 m hoog. De inhoud bedraagt dan 7 × 5 × 2 = 70 m³. Is deze ruimte matig geïsoleerd dan vermenigvuldig je de uitkomst met 45 Watt = 3150 W. Dit betekent dat de buitenunit een vermogen moet hebben van 3 tot 3,5 Kw.

Multi split airco met 3 binnenunits: de mogelijkheden

Het is belangrijk om vooraf te bepalen waar de 3 binnenunits komen te hangen. Voor elke ruimte is één unit voldoende. Het is ideaal wanneer de ruimtes allemaal een vergelijkbare inhoud of oppervlakte hebben. Is een ruimte veel kleiner of groter dan krijg je te maken met overcapaciteit of ondercapaciteit.

Dat is ook de reden waarom veel mensen ervoor kiezen om op de bovenverdieping een andere multi split airco te gebruiken dan op de begane grond. De slaapkamers zijn vaak een stuk kleiner dan de woonkamer en/of de keuken.

Toch is het zeker mogelijk om tot wel 8 binnenunits op de multisplit airco aan te sluiten en op deze manier de hele woning te verwarmen en te koelen.

Voordelen van een airco met 3 binnenunits

Wanneer je gebruik maakt van een multi split airco met 3 binnenunits heeft dit een aantal interessante voordelen:

Laag energieverbruik. Van een multi split airco is bekend dat hij zeer energiezuinig is. Dit komt omdat slechts één apparaat bezig is met het verwarmen of koelen van meerdere ruimtes.

Er ontstaat een aangenaam klimaat binnenshuis. Verwarm of koel meerdere ruimtes tegelijkertijd of apart. Alles is afzonderlijk van elkaar in te stellen. Dit doe je met de afstandsbediening die bij elke binnenunit hoort.

Een airco met 3 binnenunits stelt je in staat om dit in de toekomst uit te breiden. Wil je meerdere units op het buitenapparaat aansluiten? Geen probleem. Informeer bij de fabrikant hoeveel binnenunits er maximaal op kunnen.

Het vermogen van een multisplit airco met 3 binnenunits is verrassend hoog. Dit geldt niet alleen voor koelen maar zeker ook voor verwarmen. Hierdoor is het een goede vervanging voor de traditionele radiators met gas cv-ketel.

Plannen om de woning in de toekomst te verkopen? Wanneer je een multi split airco met 3 binnenunits hebt dan weet je zeker dat dit de waarde van je woning verhoogt. Al helemaal nu dat we richting het gasloos wonen gaan.

Over het energieverbruik

Heb je een airco met drie binnenunits dan ligt het energieverbruik wat hoger dan bij een normale split airco. Toch is een multi split energiezuiniger dan wanneer je drie losse mobiele airco’s of split airco’s zou installeren.

Gemiddeld verbruikt een airco met 3 units tussen de 1,6 kW en 1,8 kW per uur. Het is belangrijk om te bekijken wat dit per uur aan stroom kost. Moet je stroom van de energieleverancier afnemen dan betaal je ongeveer € 0,80 per kW*. Dit betekent dat de gemiddelde airco met meerdere binnenunits voor € 1,28 per uur aan het werk is. De woning gedurende 6 uur per dag verwarmen of koelen kost dus € 7,68.

Dit lijkt veel maar wanneer je de woning met een gas-cv-ketel gedurende 6 uur per dag verwarmt dan betaal je 6 x € 3,07 per m³ gas* = € 18,42. Op koude dagen ben je zelfs nog duurder uit omdat de cv-ketel dan veel harder moet werken.

De conclusie is dan ook dat je de woning beter met een multisplit airco kunt verwarmen dan een cv-ketel. Het bespaart je meer dan de helft aan kosten. Let wel even op met airco’s met een hoog vermogen, die gebruiken ook meer energie.

*Prijsvoorbeeld uit januari 2023

Kosten van een multi split airconditioner

Een airco met drie of misschien wel meer binnenunits kopen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de kosten. Een multi split airco met 3 units voor binnen begint vanaf € 1500. De installaties met een hoog vermogen kosten tussen de € 3000 en € 5000. Er zijn zelfs modellen die rond de € 6000 kosten.

De prijzen zijn van verschillende factoren afhankelijk. Onder andere het merk en model, koelvermogen en verwarmingsvermogen. Maar ook de energie efficiëntieklasse.

Wanneer je voor een airconditioner multi split met 3 units gaat dan hoef je echt niet het allerduurste te pakken. Vaak ben je prima uit met een pakket dat tussen de € 2000 en € 3000 kost. Ga je voor het allerbeste dan moet je rekenen op een aanschafprijs van 4000 tot 4500 euro. Maar dan heb je ook de beste multi split airco staan.

Schuiven naar boven