Airco laten verwarmen wanneer het vriest

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Een airconditioner is vooral tijdens de heetste dagen van het jaar erg populair. Wanneer het 25°C of warmer is dan geniet je van een koel binnenklimaat. Maar ook in de herfst en de winter is een airco een goed idee. Moderne airco’s kunnen namelijk uitstekend verwarmen. Ze zijn een goed alternatief voor de CV of de houtkachel.

Kan airco verwarmen wanneer het vriest? Vaak wordt gezegd dat dit niet kan, of slechts tot een bepaalde temperatuur. Vanwege de omgekeerde functie zorg je met dit apparaat óók in de winter voor een aangenaam klimaat in huis.

Verwarmen met airco als het vriest

Er is veel onduidelijkheid over de werking van een airco. Het klopt dat een oude airco niet kan verwarmen. De moderne airco is voorzien van een lucht-luchtwarmtepomp. Hij kan niet alleen koelen maar ook verwarmen.

Het is een gek idee, een airco die je huis verwarmt terwijl het vriest. De airco haalt namelijk warmte uit de buitenlucht. Dat lijkt bijna onmogelijk met de vrieskou.

De techniek is vrij ingewikkeld maar werkt als volgt:

Een airco met buitenunit zuigt buitenlucht aan. Speciaal gas wordt onder hoge druk gezet, hierdoor stijgt de temperatuur. Dit betekent dat ook de lucht warmer wordt. Vervolgens wordt deze warme lucht afgegeven aan de ruimte, dit doet de binnenunit.

Een mobiele airconditioner is voorzien van een afvoerslang en werkt op een vergelijkbare wijze. De condensator verwarmt de lucht tot de gewenste temperatuur. Koude lucht wordt via de afvoerslang naar buiten geblazen.

Tot welke temperatuur werkt de airconditioner?

Bij vriesweer daalt de buitentemperatuur onder de 0 °C. Het verwarmen met een airco kan zeker wanneer het 0° C tot -10 °C is. De betere airco’s werken makkelijk tot temperaturen van -15 °C.

Houd er wel rekening mee dat een airco, wanneer het vriest, veel harder moet werken. Hierdoor zal hij ook meer energie verbruiken. Toch is verwarmen met een airco veel energiezuiniger dan wanneer je dit middels gas (centrale verwarming) doet.

Slijtage van het apparaat

Verwarmen wanneer het vriest kan prima, maar het vraagt wel meer van de warmtepomp. Wanneer je de airco als verwarming inzet en in de zomer om te koelen dan zal de warmtepomp veel sneller slijten. Dit komt omdat er zeker 7 maanden per jaar gebruik van wordt gemaakt. Alleen in de maanden april, mei, september en oktober gebruiken veel mensen de airco niet. Daar komen nog enkele dagen per jaar bij dat je niet thuis bent.

Al met al zal de airconditioner zeker 6 tot 7 maanden per jaar in werking zijn. Om die reden is het belangrijk om voor een kwalitatief merk te gaan. De hele goedkope merken zijn prijstechnisch interessant, maar de levensduur hiervan is bij intensief gebruik een stuk korter.

Kan een airco bevriezen in de winter?

Ondanks dat een airco kan verwarmen wanneer het vriest, is de kans aanwezig dat de buitenunit bevriest. Dit komt omdat vocht aan de verdampier blijft plakken. Het vocht zal bij koude temperaturen bevriezen, vaak zichtbaar als een laagje ijs of ijspegels.

Op zich kan dit niet zoveel kwaad, tenzij je merkt dat de airco hierdoor niet meer goed verwarmt. In dit geval is het aan te raden om heel even de koelmodus aan te zetten. Hiermee draai je het systeem om. De buitenunit verwarmt terwijl de binnenunit koude lucht naar binnen blaast. Misschien niet zo prettig in de winter maar het zorgt er wel voor dat de buitenunit warmer wordt en hierdoor het ijs smelt.

Wanneer je het echt vervelend vindt om de airco in de winter te laten koelen kun je het ijs ook op een andere manier wegkrijgen. Neem een draadloze föhn of heat gun en blaas dit over de ijsvorming heen.

Het is niet aan te raden om warm of heet water over de buitenunit te gooien. Door het plotselinge grote temperatuurverschil kan er scheurvorming optreden.

Tip: een draadloze heat gun is niet alleen praktisch voor het ontdooien van de buitenunit maar ook de voorruit van je auto, de stekker die aan de elektrische auto is vastgevroren, een slot en nog veel meer.

Goed voor elk seizoen

Een degelijke airconditioner is goed voor elk seizoen. Tijdens de warmste dagen biedt hij veel luxe en comfort. In de winter zorgt hij voor een aangenaam binnenklimaat. Daar komt nog bij dat een airco niet alleen kan verwarmen en koelen, maar nog veel meer.

Het eerste extraatje is dat een airco de luchtvochtigheid in huis op peil houdt. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%, op de slaapkamer is dit tussen de 50% en 60%. Laat een airco het teveel aan vocht uit de lucht halen, hiermee creëer je een gezond binnenklimaat. Ook voorkom je vochtproblemen en schimmels. Ideaal voor mensen met reuma of artrose, want die zullen bij een lagere luchtvochtigheid minder klachten ervaren.

Het tweede cadeautje van de moderne airco is het zuiveren van de lucht. Fijnstof, bacteriën, virussen, dampen en vreemde geurtjes worden door de airco uit de lucht gefilterd. Eigenlijk is een moderne airconditioner niks anders dan luxe en plezierig, elk seizoen weer.

Schuiven naar boven