Beste airco voor verwarmen

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Een airconditioner wordt vaak gebruikt voor het verkoelen van de woning of het pand. Maar wist je dat je ook goedkoop kunt verwarmen met een airco? Houd er wel rekening mee dat niet elk apparaat dit kan. Daarom zie je hieronder de beste airco voor verwarmen. Ideaal als bijverwarming, maar hij kan soms ook als hoofdverwarming dienen.

Wat is goedkoper, verwarmen met airco of verwarming (CV)?

Steeds meer mensen kiezen voor verwarmen middels een airconditioner. Is dit echt goedkoper dan verwarmen middels de CV? Een moderne airconditioner heeft een hoger rendement, dit kan oplopen tot boven de 400%. Daar waar een cv-ketel tot maximum 98% komt.

Een airco is dus ideaal om ruimtes mee te verwarmen. Al helemaal wanneer je in het bezit bent van zonnepanelen, omdat je dan goedkoop aan energie komt. Bedenk dat de gasgestookte cv-ketel steeds duurder in gebruik wordt.

Beste airco voor verwarmen

Met een oude airconditioner kun je de ruimte niet verwarmen. Dit komt omdat deze functie er vroeger nog niet in zat. De moderne apparaten beschikken over een lucht-warmtepomp. Deze kan niet alleen de ruimte koelen maar dus ook verwarmen.

Hieronder vind je enkele voorbeelden met betrekking tot de beste airco voor verwarming van de woning.

Evolar EVO-ES9000

Deze mobiele airco werkt zonder afvoerslang naar buiten toe. Dit maakt hem hartstikke praktisch in gebruik. Hij kan zowel koelen als verwarmen en is hiermee multifunctioneel. Vanwege zijn laag geluidsniveau (45 dB) is hij ook geschikt voor op de slaapkamer.

Het apparaat kan naast koelen en verwarmen ook ontvochtigen. Dit maakt hem ideaal voor de woonkamer, slaapkamer, kantoor maar ook het bedrijfspand. Geschikt voor ruimtes van 20 tot wel 90 m². Dit model is de bedienen via een smartphone app.

Het apparaat kan tot 8 uur achter elkaar werken, hierna moet het water in het reservoir afkoelen. In de zomerperiode hoef je deze airco slechts eenmaal met water te vullen. In de winterperiode zal deze airco de ruimte perfect verwarmen, waarbij gebruik wordt gemaakt van hetzelfde principe.

De Evolar EVO-ES9000 is zeer energiezuinig. Wel is hij duurder in aanschaf, ongeveer € 995.

Whirlpool PACB212HP

Een stuk goedkoper is dit model van Whirlpool, ook weer een mobiele airco. Het kost rond de € 450 en is hiermee heel betaalbaar. Hij is geschikt voor ruimtes dat ongeveer 45 m². Het geluidsniveau ligt op 64 dB, hiermee minder geschikt voor de slaapkamer. Maar wel ideaal voor het koelen en verwarmen van andere ruimtes.

Hij is vooral heel compact en dat is wel zo prettig. Hierdoor neemt hij niet veel ruimte in beslag en verplaats je hem in een handomdraai. Hij maakt gebruik van het duurzame R290 koelgas, dit heeft minder impact op het milieu. Je ontvangt deze airco voor verwarmen inclusief afstandsbediening.

Overige modellen

Wat is de beste airco voor verwarmen? Er zijn best veel merken en modellen verkrijgbaar. Merken die ook goed verkopen zijn AEG, MOA en Tristar. De prijzen beginnen vanaf € 250, dan ga je zeker voor een goed model. Maar wil je de beste airco als verwarming dan ben je mogelijk wat duurder uit. Reken dan op een aanschafprijs vanaf € 400.

Houd altijd rekening met de afmeting van de ruimte. Voor een grote ruimte heb je gewoon een betere airconditioner nodig.

Is verwarmen met airco efficiënt?

Misschien ben je gewend aan die oude vertrouwde centrale verwarming (radiators in huis). Je stapt over op verwarmen middels airconditioner. Is verwarmen met airco wel zo efficiënt? Ja, een airconditioner werkt beter en sneller. Dit komt omdat de warme lucht verplaatst wordt. Hierdoor vult de ruimte zich sneller met warmte, en dat merk je direct.

Bovendien hoef je geen gebruik te maken van een verwarmingsketel of een ander energievreternd apparaat. Natuurlijk verbruikt een airco meer dan een ventilator, maar als verwarming is hij juist weer goedkoper.

Zoveel kWh verbruikt een airco om te verwarmen

De gemiddelde mobiele airco heeft een vermogen dat tussen de 1600 W en 2600 W ligt. Dit vermogen blijft hetzelfde, of het nu om koelen of verwarmen gaat. De vraag is hoeveel KWh een airco verbruikt om te verwarmen (de prijs). Als voorbeeld neem je een airco met een vermogen van 2000 watt. Wanneer je deze gedurende 8 uur per dag de ruimte laat verwarmen dan kom je uit op een energieverbruik van 16 kWh per dag.

Met een energieprijs van € 0,25 betekent dit dat het verwarmen middels een airco je dagelijks € 4 kost. Oftewel maandelijks € 120. Op zich valt het nog wel mee want verwarmen middels CV is veel duurder.

Wel is het even opletten hoeveel ruimtes je wil verwarmen. Een mobiele airco heeft een capaciteit voor één tot maximaal twee ruimtes. Terwijl de centrale verwarming meerdere ruimtes verwarrend.

Eigenlijk is een airco ideaal als bijverwarming. Zet je hem twee uurtjes per dag aan dan kost dit je nog geen € 30 per maand aan energiekosten.

Schuiven naar boven