Airconditioner en veiligheid

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Veel mensen kiezen voor een airco in huis. Het is een goede methode om de ruimte te koelen en te verwarmen. Ook zuiver je hier de lucht mee. Hoe veilig is een airconditioner eigenlijk? Soms hoor je horrorverhalen over het in brand vliegen of vervuilende stoffen die in de ruimte terechtkomen.

Bij goed gebruik is een airconditioning veilig. Het verbetert de luchtkwaliteit en is hierdoor goed voor de gezondheid. Maar er zijn ook wat situaties waarbij het gebruik van een airco gevaarlijk is.

Een geaard stopcontact

Een airco kan op een gewoon stopcontact. Wel is het belangrijk dat het hier om een geaard stopcontact gaat. Deze is aangesloten op drie elektriciteitsdraden. Overspanning wordt naar de aardbodem afgevoerd, dit is een stuk veiliger.

Voldoende capaciteit op de elektriciteitsgroep

Een airconditioner is niet vergelijkbaar met een ledlamp. Hij verbruikt een stuk meer stroom, ergens tussen de 1000 kW en 2500 kW. In uitzonderlijke gevallen is dit zelfs meer. Kijk vooraf of er voldoende capaciteit op de elektriciteitsgroep aanwezig is.

Merk je dat de elektriciteitsgroep het niet aankan? Probeer de airco een eigen groep te geven. Dit is de meest veilige methode.

Werk de kabel weg

Een airco werkt op elektriciteit dus je steekt de stekker in het stopcontact. Probeer de kabel altijd netjes weg te werken. Laat hem zeker niet op de grond hangen want dan kunnen anderen erover struikelen. Niet alleen gevaarlijk voor mensen maar ook voor de airco zelf: die kan loskomen van de wand of omvallen.

Het is heel verleidelijk om de kabel onder een vloerkleed of tapijt te stoppen zodat deze niet meer zichtbaar is. Bedenk dat de kabel een beetje warm wordt. Er moet altijd wat vrije ruimte om een kabel zitten.

De filters regelmatig schoonmaken

Wanneer je de filters van de airco niet regelmatig schoonmaakt dan komen er allerlei vervuilende stoffen in huis terecht. Bacteriën, virussen en schimmels kunnen makkelijk groeien en zich verspreiden. Het is dus noodzaak om de filters regelmatig schoon te maken.

Dit werkt zeer eenvoudig. Haal de kap van de airco, je ziet de filters direct zitten. Neem de filters eruit en ga ermee naar buiten. Veeg het stof en alle zichtbare vervuiling met je handen of een borstel af. Spoel vervolgens de filters onder lauwwarm water af. Hierna de filters goed laten drogen, terugplaatsen en de kap weer monteren.

Hoe vaak je de filters schoonmaakt is afhankelijk van het gebruik van de airco. Gemiddeld moet dit 2 tot 4 keer per jaar. Of in ieder geval voordat je hem na een lange tijd weer in gebruik neemt.

Ondercapaciteit en overcapaciteit

Kies altijd een (mobiele) airco die bij de inhoud van de ruimte past. Bij te weinig capaciteit zal de airco onvoldoende koelen of verwarmen. Hierdoor bestaat er behoefte aan bijverwarming. Ondercapaciteit is ook slecht voor het energieverbruik. Het systeem blijft continu werken en dit kost veel energie.

Overcapaciteit is net zo slecht. Hierdoor ontstaat er een sterke luchtstroom in huis. Je ervaart dit als tocht en dit is erg vervelend.

De beste merken airco

Koop geen airco uit China of buiten Europa. Hoewel deze systemen soms goed zijn ontbreekt het aan een Europees keurmerk. Hierdoor is de veiligheid niet gegarandeerd. Kies liever voor een goed merk waar je bekend mee bent. Bijvoorbeeld Mitsubishi, Samsung of AEG. Daarnaast zijn er nog veel andere goede merken.

Op het gebied van mobiele airco’s zijn de merken AEG, Bestron, Evolar en Whirlpool een goede keuze.

Laat je niet alleen door de prijs leiden. Duurdere mobiele airco’s zijn geschikt voor grotere ruimtes. Ook zijn ze kwalitatief vaak beter.

Koelmiddel bijvullen

Wanneer je de airco een tijd gebruikt dan kan het dat het niveau koelmiddel minder wordt. Ook bij een lekkage zul je merken dat het koelmiddel afneemt. Minder koelmiddel betekent dat de airco niet meer goed zijn werk kan doen. Koelmiddel bijvullen mag je tegenwoordig niet zelf doen. Toch doen sommigen dit om kosten te besparen. Het bijvullen van koelmiddel moet zeer voorzichtig gebeuren.

De zelfreinigingsmodus van de airco

Wanneer de airco een tijd niet in gebruik is geweest is het aan te raden om de zelfreinigingsmodus in te schakelen. Soms wordt gezegd dat je dit aan het einde van het aircoseizoen moet doen maar dit is onzin. Juist wanneer de airco een tijd stilstaat komen er vervuilende stoffen in terecht. Daarom kun je hem het beste aan het begin van het aircoseizoen even goed reinigen.

Gebruik je de airco zowel in de zomer als de winter? Gebruik dan twee keer per jaar de zelfreinigingmodus. Dit kun je ook tegelijkertijd met het schoonmaken van de filters doen.

Kan een airco in brand vliegen?

Een airconditioner en veiligheid gaan goed samen. Toch zijn sommige mensen bang dat het systeem in brand vliegt. Dat is niet nodig, moderne airco’s zijn volkomen veilig en voorzien van ingebouwde veiligheidsvoorzieningen. Wanneer het apparaat te warm wordt dan schakelt hij automatisch uit. Dit gebeurt ook wanneer de spanning te hoog oploopt.

Het risico op brand of kortsluiting is vrij klein. Ook is er nauwelijks kans op explosie. Toch kan dit in uitzonderlijke gevallen gebeuren. Daarom is het goed om de volgende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

  1. Maak filters minimaal twee keer per jaar schoon
  2. Hang nooit kleding, doeken of andere zaken over een airco
  3. Controleer het systeem wanneer het niet voldoende koelt of verwarmt
  4. Controleer regelmatig de kabel en de stekker en vervang dit eventueel
  5. Kies altijd voor een geaard stopcontact
  6. Vul koelmiddel niet zelf bij
Schuiven naar boven