Alternatief gas CV ketel

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Het gas wordt steeds duurder. Maar dat niet alleen, eerder dreigde Vladimir Poetin (Rusland) om de gaskraan naar Europa dicht te draaien. Het wordt tijd voor een alternatief van de gas cv-ketel. Ook nog eens noodzakelijk want uiterlijk 2050 moeten alle Nederlandse huishoudens van het gas af zijn.

Waarom gas duurder wordt

Dat gas duurder wordt is niet leuk, maar wel begrijpelijk. Alle producten en diensten worden door de jaren heen duurder. Dit noem je ook wel inflatie en is een normaal proces.

Maar dat de gasprijzen harder stijgen dan andere producten, dat is eigenlijk niet normaal. Waarom wordt gas duurder? Dit heeft te maken met:

  • Een hoge vraag naar gas (strenge winter)
  • Lagere productie of opslag
  • Hogere belastingen
  • Politieke onrust

Wanneer meerdere factoren zich opstapelen dan krijg je een explosieve stijging van de gasprijs.

Alternatief gas CV ketel

De grootste gasverbruiker is de CV ketel. Deze is aangesloten op het ‘centrale verwarming’ systeem. De CV ketel zorgt niet alleen voor verwarming van de woning, maar ook voor warm water ten behoeve van sanitair. Denk maar eens aan douchen of warm afwaswater.

Een gemiddeld gezin gebruikt ongeveer 1500 m3 gas per jaar. Dit kan in sommige gevallen oplopen tot meer dan 2000 m3, vooral wanneer je de verwarming lekker hoog zet. Of dagelijks lang doucht. Bij een gasprijs van € 2,75 per m3 (prijspeil maart 2022) ben je op jaarbasis dus tussen de € 4125 en € 5500 kwijt. En dat alleen voor gas!

Veel mensen zijn op zoek naar een alternatief voor de gas cv-ketel. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven, maar niet allemaal even goed.

Elektrische ketel versus gasketel

Sommigen menen dat ze beter uit zijn met een elektrische ketel. Dat is waar, maar alleen wanneer je heel veel zonnepanelen hebt. Want een elektrische CV ketel verbruikt jaarlijks ongeveer 15.000 KWh. Met een stroomprijs van € 0,58 per KWh (maart 2022) zou je € 8700 per jaar aan stroomkosten moeten betalen. Een enkel zonnepaneel levert ongeveer 300 kWh per jaar. Met 15 zonnepanelen, en dat is voor het gemiddeld huishouden erg veel, vang je nog geen 1/3e van het stroomverbruik van de elektrische ketel op.

Je zou dus eigenlijk 45 zonnepanelen moeten hebben om ‘gratis’ je elektrische CV ketel te laten werken. Maar… mocht het gas (uiteindelijk) helemaal wegvallen dan ben je wél een van de weinige die nog steeds een werkende ketel heeft.

Warmtepomp voor verwarming en sanitaire warmte

Een ander alternatief voor zowel verwarming als sanitaire warmte is de warmtepomp. Dit is een apparaat dat warmte-energie uit de buitenlucht, de grond of het water haalt. De meeste modellen bij particulieren werken op de buitenlucht.

Een warmtepomp verbruikt minder energie en kan tot vijf keer meer warmte produceren dan dat hij aan stroom verbruikt. Het gaat hier wel om een trage verwarmer. Om 150 liter water op te warmen is de boiler ongeveer 4 uur bezig. Dankzij de inhoud van de boiler is er voldoende warm water aanwezig om vier personen achter elkaar te laten douchen. Mits ze niet ontzettend lang onder de douche staan.

Is de woning slecht geïsoleerd, dan is een warmtepomp een net zo slecht alternatief voor de gas CV-ketel. Dit komt omdat je de woning dan niet voldoende warm krijgt. Zo blijkt dat 20% van de mensen met een warmtepomp toch nog in de kou zitten.

Hoofdverwarming infrarood (panelen)

Er zijn al wat huishoudens overgestapt op hoofdverwarming in de vorm van infrarood panelen- of kachels. Je kunt infraroodverwarming als een interne zon zien. Het paneel of de kachel straalt warmte uit, net zoals je van de zon gewend bent. Materie neemt deze warmte op en houdt dit lange tijd vast. Vervolgens wordt de warmte langzaam aan de omgeving afgegeven.

Het voordeel hiervan is dat de warmte langer aanwezig blijft. Bij inschakeling van een infrarood paneel geniet je ook direct van de stralingswarmte. Bovendien zijn infraroodpanelen energiezuinig. Helaas zijn ze wel wat duurder dan de convectorkachels of ventilatorkachels.

Per vierkante meter woonruimte heb je ongeveer 60 Watt nodig. Een paneel van 60 watt is dus goed voor een ruimte van 10m3. Voor een woonkamer van 40m2 kies je voor 4 panelen van 600 Watt (totaalprijs ongeveer 800 euro).

Kleine kachels

Dan heb je nog de petroleumkachel, convectorkachel of de ventilatorkachel. Deze kachels zijn relatief goedkoop in aanschaf. Ze zijn meer geschikt voor het verwarmen van niet al te grote ruimtes. De petroleumkachel werkt zonder gas of stroom, maar je hebt wel petroleum als brandstof nodig.

Kleine kachels dienen alleen als alternatief voor de gas CV ketel wanneer je alleen kleine ruimtes moet verwarmen.

Bij alle vormen van verwarming is het belangrijk om ook naar de mogelijkheid tot sanitair water te kijken. Maak je bijvoorbeeld gebruik van elektrische kachels, dan heb je daarnaast nog een zonneboiler voor warm water nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven