Alternatieven voor de airco

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Een airconditioner is een geweldig apparaat. Het kan koelen en verwarmen, de lucht ontvochtigen en zelfs zuiveren. Dit geldt uiteraard alleen voor de meest moderne airco’s. Op zoek naar alternatieven voor de airco? Welk alternatief je kiest hangt van je wensen af. Of je wil koelen of verwarmen, hoe het met de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit zit.

Wanneer je de lucht wil koelen

In de zomermaanden is het prettig wanneer de lucht in huis wat koeler aanvoelt. Een airco doet zijn werk goed waardoor je een aangenaam leefklimaat creëert. Toch kan de aanschaf van een airco te duur zijn of vind je het energieverbruik te hoog.

Moderne airco’s zijn energiezuinig en ook nog eens zeer efficiënt. Mocht je toch een alternatief voor de airco zoeken om de woning te koelen, dan zijn die er meer dan voldoende. Hieronder 3 alternatieven voor een koelere woning of kantoor.

1. Luchtkoeler of aircooler

Een goed alternatief voor de airco is een luchtkoeler, deze wordt vaak onder de benaming aircooler verkocht. Een luchtkoeler is vaak compacter dan een mobiele airco, hoewel er ook wat grotere modellen zijn.

Dit apparaat werkt met een koelelement. Vaak gaat het om een bak waar je ijsblokjes in doet, of ijskoud water. Een ventilator blaast de lucht langs het koelelement. Die koude lucht komt de ruimte in. Het effect is meetbaar want een luchtkoeler kan de ruimte tot wel 4 °C afkoelen.

Het voordeel van dit apparaat is dat het beter werkt dan een normale ventilator. Bovendien is hij zeer energiezuinig en goedkoop in aanschaf. Gemiddeld kost hij tussen de € 99 en € 199. Dat is vele malen goedkoper dan een (mobiele) airco.

2. De ventilator

Hij bestaat al heel lang en komt in bijna elke woning voor: de luchtventilator. Een ventilator kan de omgevingslucht niet afkoelen. Toch zorgt hij voor een verfrissende wind. Dit komt omdat een ventilator moleculen in de lucht in beweging brengt. Wanneer moleculen snel bewegen dan voelt het kouder aan.

Laat de ventilator richting je lichaam blazen en je ervaart zeker wat afkoeling. Al helemaal wanneer je lichtelijk bezweet bent, want dan koelt je lichaam dankzij de koude luchtstroom nog sneller af. Een ventilator is betrekkelijk goedkoop en verkrijgbaar vanaf € 25.

3. Vloerkoeling

Niet iedereen staat er bij stil maar één van de nieuwste alternatieven voor de airco is vloerkoeling. Hiermee houd je de warmte op een effectieve manier buiten. Het gaat hier om vloerverwarming dat naast verwarmen ook kan koelen. Met tropische temperaturen is dit ideaal. Wel is dit een vrij dure oplossing.

Alternatieven wanneer je wil verwarmen

Het is bekend dat een airconditioner kan verwarmen, tenzij het om een heel oud model gaat. Steeds meer mensen laten de centrale verwarming uit en kiezen voor een airco die kan verwarmen. Deze modellen zijn voorzien van een warmtepomp. Ze halen warmte uit de lucht met behulp van een koelmiddel. Door condensatie warmt de lucht in de unit op en wordt vervolgens aan de ruimte afgegeven.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een airconditioner aan te schaffen of plaatsen. Wil je de centrale verwarming uitlaten en toch je woning aangenaam warm krijgen? Hieronder vind je opnieuw drie alternatieven voor de airco die kan verwarmen.

4. Petroleumkachel

Sinds de stijgende energieprijzen zijn petroleumkachels erg populair geworden. En gaan wat verhalen de ronde, zoals het gevaar van een petroleumkachel. Wanneer je voldoende ventileert en je gebruikt kwalitatieve petroleum dan vindt er een volledige verbranding plaats. In dit geval is een petroleumkachel helemaal niet gevaarlijk.

Petroleumkachels geven veel warmte af en zijn zeer effectief. En ook nog eens hartstikke energiezuinig. Door de stijgende vraag naar deze kachels zijn ze wel in prijs gestegen. Tegenwoordig betaal je tussen de € 300 en € 600, afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de capaciteit.

5. Infrarood kachel

Een andere manier om het in huis lekker warm te krijgen, en ook nog eens energiezuinig, is de infrarood kachel. Deze kachel werkt met stralingswarmte. De lucht wordt niet opgewarmd maar voorwerpen en muren nemen de warmte op. Vervolgens wordt deze warmte langzaam aan de ruimte afgegeven.

Een infraroodkachel is vooral geschikt als bijverwarming. Of voor het verwarmen van een kleine ruimte.

6. Elektrische convectorkachel

Ook de elektrische convectorkachel kom je steeds vaker tegen. Hij verbruikt meer stroom dan de infrarood kachel. Wel verwarmt hij de lucht, en dit kan vaak prettiger zijn. Deze kachels zijn verkrijgbaar vanaf € 35 en lopen op tot meer dan € 150. In het laatste geval heb je wel een convectorkachel met wifi en een instelbare thermostaat.

Ten opzichte van traditionele radiators zijn convectors ruim 70% energiezuiniger. Bovendien realiseren ze een snelle opwarming.

Ontvochtigen en de lucht reinigen

Omdat een airco ook kan ontvochtigen en in veel gevallen de lucht reinigen kan het dat je een alternatief hiervoor zoekt. Het antwoord hierop is eenvoudig: een luchtreiniger. Dit apparaat haalt 99,8% van de bacteriën, fijnstoffen, dampen en geurtjes uit de lucht. Bovendien wordt de luchtvochtigheid op peil gehouden.

Je ziet, alles wat een airconditioner kan, kunnen andere apparaten ook realiseren.

Schuiven naar boven