Beste merken bijverwarming

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Met energiezuinige bijverwarming creëer je een aangenaam leefklimaat. Bovendien bespaar je veel op het gasverbruik. Er zijn een aantal goede merken bijverwarming verkrijgbaar. Dit zijn onder andere Dyson, Princess en De’Longhi. Het hangt er wel vanaf voor welk type verwarming je kiest.

De airco als hoofdverwarming of bijverwarming

Een airconditioner is zeer geschikt als bijverwarming, maar kan zelfs als hoofdverwarming dienen. In dit laatste geval is het wel belangrijk dat hij over een goede capaciteit beschikt. En dat is nu net het probleem, want veel mensen kopen een airco met een te lage capaciteit.

Een mobiele airco met verwarmingsfunctie is prima als bijverwarming, niet als hoofdverwarming. Maar wanneer je voor warmte en comfort gaat, naast bijvoorbeeld de centrale verwarming, dat is een mobiele airco een zeer goede keuze.

De beste merken mobiele airco’s zijn Bestron (voordelig), AEG (topkwaliteit) en Whirlpool (uitstekende kwaliteit).

Er zijn nog veel andere merken verkrijgbaar. Kijk vooral naar de capaciteit oftewel voor welke ruimte hij geschikt is. Ook is het belangrijk dat de mobiele airco over verwarming beschikt, meer dan 95% van de apparaten heeft dit.

Met betrekking tot de splitairco zijn Mitsubishi, De’Longhi, Dyson, AEG en Samsung de beste merken.

Een petroleumkachel

De petroleumkachel wordt steeds vaker als vervanging voor de centrale verwarming gebruikt. Dit komt omdat je met een petroleumkachel veel goedkoper uit bent. Hij is energiezuinig en heeft ook nog eens een hoog rendement.

Een van de beste merken bijverwarming op het gebied van petroleumkachels is de Qlima. Een topmerk met een eenvoudige bediening en een hoge capaciteit. Afhankelijk van het model is hij geschikt voor ruimtes tot 34 m².

Let op wanneer je petroleum als brandstof aanschaft, want het is belangrijk dat dit ook van een hoge kwaliteit is. Goede petroleum verbrandt volledig en stoot weinig nare geurtjes uit. Uiteraard blijft het altijd belangrijk om goed te ventileren. Een petroleumkachel werkt optimaal wanneer er voldoende zuurstof in de ruimte aanwezig is.

Beste merken bijverwarming: infrarood kachel

De infrarood kachel verwarmt de lucht niet maar juist voorwerpen, muren en andere zaken. Dus ook mensen. De stralingswarmte wordt door oppervlakten opgenomen en vervolgens langzaam aan de ruimte afgegeven. Hiermee is infrarood een goede bijverwarming.

Zoek je het beste merk infrarood kachel dan heb je eigenlijk ontzettend veel keuze. Onder andere Dysis, Kumtel en ICQN. Veel van deze merken zijn van een uitstekende kwaliteit. Dit maakt het lastig om te kiezen.

Bij infraroodverwarming is het vooral belangrijk dat je naar het vermogen kijkt. Een kachel van 1200 W is energiezuiniger maar niet geschikt voor grote ruimtes. Dan heb je toch al snel een infrarood kachel van 2000 W of hoger nodig.

De ventilatorkachel

Met de ventilatorkachel kun je geen grote ruimtes verwarmen, maar wel een slaapkamer of hobbyruimte. In de woonkamer is hij geschikt als plaatselijkebij verwarming. Bedenk wel dat deze kacheltjes veel energie vreten. Niet vanwege het hoge vermogen, maar omdat de capaciteit vrij laag is. Bovendien koelt de verwarmde lucht vaak snel af.

Goede merken ventilatorkachels zijn Rowenta en Sogo. Vooral Rowenta doet het goed en ontvangt heel veel positieve reviews van gebruikers.

Een convectorkachel in de huiskamer of het kantoor

Met een convectorkachel zorg je voor indirecte verwarming. Er zit een verwarmingselement in die de koude lucht aanzuigt. Die lucht wordt opgewarmd en vervolgens weer aan de ruimte afgegeven. De warme lucht stijgt op, verwarmt de ruimte en koelt af. Afgekoelde lucht wordt weer door de convectorverwarming aangezogen en zo is de cirkel rond.

Vaak zijn convector kachels zeer effectief. De werking hiervan is vergelijkbaar als de radiator die op het centrale verwarmingssysteem is aangesloten. Het voordeel van een convector is dat hij makkelijk verplaatsbaar is. Een convectorkachel zorgt voor een snelle stijging van de temperatuur. Hierdoor is hij qua werking sneller dan een normale radiator.

Goede merken zijn Tristar, Alpina en ICQN. Maar ook de vele andere merken doen het goed. Kies vooral een product waar consumenten tevreden over zijn. Niet omdat de verkoper zo graag wil dat jij dit koopt.

Wel of geen bijverwarming?

Veel mensen vragen zich af of bijverwarming wel nodig is. In sommige gevallen wel. Denk maar eens aan de koude winterdagen waarbij je de woning niet voldoende warm krijgt. Of wanneer je in een wat koudere ruimte zit.

Met bijverwarming heb je wel altijd extra energiekosten. Aan de andere kant kan dit ook energie besparen. Bijvoorbeeld omdat de centrale verwarming niet zo hard hoeft te werken. Gas is duurder dan elektriciteit dus in dit geval kun je beter voor elektrische bijverwarming kiezen. Hiermee bespaar je ontzettend veel op de gasstookkosten.

Kies wel altijd de juiste bijverwarming. Deze moet zijn afgestemd op de inhoud van de ruimte. Het heeft geen zin om bijverwarming met een vermogen van 800 Watt te kiezen terwijl de woonkamer 40 m² groot is. Daar ga je het niet meer redden, tenzij je heel plaatselijk wil verwarmen.

Het is ook zinvol om de woning te isoleren. Dit hoeft niet direct een grote investering te zijn, want radiatorfolie en tochtstrips kunnen al een groot verschil maken.

Schuiven naar boven