Beste tijd om een airco te kopen

Bijgewerkt: 27 januari 2023

In de zomermaanden gaan de mobiele airco’s als warme broodjes over de toonbank. Dit is misschien niet het meest geschikte tijdstip om een airco te kopen. De vraag is of je dit dan in het voorjaar moet doen, of misschien in de winter. Houd er rekening mee dat een airconditioner ook kan verwarmen, waardoor er eigenlijk gedurende het hele jaar vraag naar is.

Het juiste aankoopmoment

Vaak wordt geadviseerd om in de wintermaanden een airco te kopen. Dit zou de beste tijd zijn, want het bespaart je geld. Toen de energieprijzen nog betaalbaar waren (2020 en eerder) was dit inderdaad het geval. Maar nu niet meer, want een airco wordt vaak als alternatief voor de centrale verwarming gebruikt.

Midden in de winter is dus niet de beste tijd om een airco te kopen. Maar ook niet midden in de zomer. Feitelijk moet je nooit een airconditioner kopen wanneer je deze hard nodig hebt. Dus niet wanneer het 25 °C (of warmer) is. En ook niet wanneer het binnen steenkoud aanvoelt.

Dit is de beste tijd om een airco aan te schaffen

Maar wanneer zou je dan wel een airco moeten aanschaffen? In het voorjaar of in het najaar, dit zijn de beste momenten. In deze periodes zijn de apparaten volop verkrijgbaar. Er is nog niet zoveel vraag naar waardoor de prijs ook niet zo hoog zal oplopen.

Soms kun je in het voorjaar en het najaar zelfs korting krijgen. Ga hier echter niet vanuit. Misschien is het beter om op een van de kortingsdagen te wachten, bijvoorbeeld de voorjaarsuitverkoop of in november. Want juist in november zijn er veel kortingsdagen zoals Singles Days, Black Friday en nog een paar van die knotsgekke dagen.

Waarom ze soms duurder zijn

Wanneer je goed kijkt dan valt het op dat je in de zomer veel meer voor een airco betaalt dan in andere periodes. Dit heeft met de grotere vraag te maken. Eigenlijk zijn alle prijzen afhankelijk van vraag en aanbod. Hoe groter de vraag, hoe meer macht een verkoper of aanbieder heeft. Dit betekent dat hij ook de prijzen kan verhogen.

Op momenten dat er weinig vraag naar airconditioners is dan ligt de macht bij de consument. Deze kan over de prijs onderhandelen. Of de verkoper blijft met een overschot aan airconditioners zitten en zal deze tegen een lagere prijs aanbieden.

Een vaste of een mobiele airco

Eigenlijk maakt het niet uit of je voor een vast of mobiel model gaat, de beste tijd om deze te kopen is wanneer consumenten hier helemaal niet mee bezig zijn. Let wel een beetje op met het voorjaar, want wanneer het in mei erg warm is dan krijgen mensen plots het idee om een airco aan te schaffen. Dit kan de verkoopprijs omhoogjagen.

Naast de beste tijd om een airco te kopen kijk je ook naar het model. Je hebt keuze tussen een vaste airco, ook wel split- of multisplit airco genoemd, en de mobiele versie.

Een split model bestaat uit een buiten- en een binnenunit. Meestal zijn deze airco’s heel krachtig en kunnen grote ruimtes koelen, verwarmen en ontvochtigen. De multisplit bestaat uit twee of soms zelfs meer binnenunits en één buitenunit.

Een mobiele airco is minder krachtig en geschikt voor de niet al te grote woonkamer, de keuken en vrijwel elke slaapkamer. Maar ook in de hobbykamer of een klein kantoor. De mobiele airconditioner is verplaatsbaar en hierdoor erg praktisch.

In een winkel of een webshop kopen

Het gaat niet alleen om de beste tijd waarin je zoiets koopt en het model, maar ook waar je hem koopt. In een winkel zal je vaak duurder uit zijn dan wanneer je hem via een webshop bestelt. Dit komt omdat webshops lage kosten maken. Ze huren geen groot winkelpand, hebben weinig stookkosten en kunnen met veel minder personeel doen.

Al die dingen leiden ertoe dat een webshop vaak lagere prijzen hanteren. Voor consumenten is dit erg prettig. Online bestellen betekent wel dat je weinig persoonlijk advies ontvangt. In sommige gevallen moet je het zelf uitzoeken.

Hoewel je in een winkel persoonlijk advies krijgt kan dit ook gevaarlijk zijn. Want de verkoper kan een zeer goed verkooppraatje houden. Hierdoor koop je misschien iets dat helemaal niet bij je situatie past. Of wat ver boven je budget gaat.

Conclusie: dit is wanneer je een airco koopt

Er zijn verschillende factoren die bepalen wanneer je het goedkoopst uit bent. Maar ook wanneer je de meeste keuze hebt. Hieronder een samenvatting.

  • Januari en februari: airco’s zijn vaak redelijk geprijsd
  • Maart en april: goede maanden, meestal ligt de prijs wat lager
  • Mei t/m september: dit zijn de duurste maanden
  • Oktober en november: voldoende keuze en ook vaak lagere prijzen
  • December: ook weer een van de duurdere maanden

Verder bepalen onderstaande factoren wat een airco kost:

  • Vast model is duurder dan de mobiele versie
  • Een bekend merk is hoger aanprijst dan een merkloos model
  • Webshops zijn vaak goedkoper dan fysieke winkels
Schuiven naar boven