Wat is beter Essent of Vattenfall

Bijgewerkt: 10 januari 2023

Het maakt niet uit bij welke energieleverancier je stroom en/of gas afneemt: dit is hetzelfde. Wel zijn er soms grote verschillen wanneer het op prijs en service aankomt. Bovendien houden sommige energieleveranciers zich veel met duurzaamheid bezig terwijl anderen hier nauwelijks aandacht aan besteden.

Essent en Vattenfall behoren tot de top 3 energieleveranciers in Nederland. Welke van deze twee is beter? Bekijk de vergelijking tussen Essent en Vattenfall.

Wat consumenten over de service zeggen

Wanneer je Trustpilot moet geloven dan zou je bij zowel Essent als Vattenfall weg moeten blijven.

  • 513 consumenten beoordeelden Essent met een gemiddelde van 1,3 van 5 sterren
  • 625 consumenten beoordeelden Vattenfall met een gemiddelde van 1,5 van 5 sterren
Bron: Trustpilot.nl

Ondanks dat Essent en Vattenfall tot de drie grootste leveranciers behoren worden ze door consumenten niet als beste beoordeeld. Veel kleinere energieleveranciers doen het met een score van 4,5 of hoger veel beter.

Zijn Essent en Vattenfall dan echt zo slecht? Nee, deze twee hebben zoveel Nederlandse klanten dat ze ook de meeste klappen omtrent de hoge energieprijzen en klachten hierover opvangen.

De energieprijzen: stroom en gas

Is Essent of Vattenfall beter wanneer het op energieprijzen aankomt? De energietarieven zijn afhankelijk van de marktprijzen. Is gas duurder dan wordt stroom ook duurder. Elke energieleverancier koopt zijn eigen stroom en gas in. De een doet dit slimmer dan de ander.

Grote energieleveranciers kopen gas en stroom ruim van tevoren in. Dit doen ze middels opties waardoor ze invloed op de prijs uit te oefenen. Kleine energieleveranciers hebben die mogelijkheid niet. Dat verklaart waarom de grotere aanbieders vaak goedkoper zijn (maar niet altijd).

Op de pagina energietarieven vind je de actuele prijzen die Essent en Vattenfall hanteren. Opvallend is dat deze twee qua prijzen heel dicht bij elkaar liggen. Op de eindstreep is Vattenfall net iets goedkoper, al scheelt het niet veel en kan dit per kwartaal wisselen.

De mogelijkheden met betrekking tot groene energie

Groene stroom is erg populair en wordt door verschillende energieleveranciers aangeboden. Daarnaast is er groen gas, hoewel dit niet zoveel beschikbaar is.

Volgens Essent krijgt elk huishouden 100% groene stroom binnen. Dit is opgewekt met behulp van windmolens en zonnepanelen. Het leveren van groene stroom gebeurt sinds 1995, waarbij Essent een van de eersten was.

Volgens een onderzoek, uitgevoerd door de Consumentenbond, gaat het niet altijd om 100% groene stroom. Vaak koopt een energieleverancier grijze stroom in en wordt dit met allerlei certificaten groen gemaakt. Uit het onderzoek is gebleken dat Essent op het gebied van duurzaamheid slechts een 4,0 scoort.

Vattenfall is een stuk duurzamer en scoort 7,4. Dit is danken aan duurzame investeringen die Vattenfall doet. Toch is ook Vattenfall niet de meest duurzame energieleverancier: die eer gaat naar een aantal anderen waaronder Pure Energie en Vrijopnaam.

Vattenfall werd in 2022 door ACM op de vingers getikt. Het legde claims dat het enkel groene stroom verkocht terwijl er ook sprake was van de levering van grijze stroom. Verder beweerde Vattenfall dat het een ‘wereldrecord goedkoopste windstroom’ had gevestigd, maar kon dit niet onderbouwen.

Groen gas wordt gemaakt uit biogas en heeft eenzelfde kwaliteit als aardgas. Zowel Essent als Vattenfall kunnen nog niet 100% groen gas aanbieden (2023).

De klantenservice van Essent en Vattenfall

Het onderdeel klantenservice: is Essent of Vattenfall beter? Beide energieleveranciers bieden een uitstekende klantenservice. Bij grote drukte zijn ze soms minder goed bereikbaar, iets dat bij meerdere bedrijven voorkomt.

Natuurlijk kent elk bedrijf wat problemen. Hoe groter een energieleverancier hoe vaker het voorkomt dat er individuele problemen ontstaan. Essent en Vattenfall proberen deze problemen zo snel en goed mogelijk op te lossen.

Wat ze voor bestaande klanten doen

Vaak worden nieuwe klanten gelokt middels een overstapbonus of een ander financieel voordeel. Voor energieleveranciers is het belangrijk om ook bestaande klanten af en toe te belonen. Het zijn immers de bestaande klanten die het energiebedrijf overeind houden.

Wat doet Essent voor bestaande klanten? Ben je maximaal drie jaar klant dan ontvang je 5% korting op de energieprijs. Mensen die tussen de 3 en 10 jaar klant zijn krijgen 7,5% korting. Wie langer dan 10 jaar klant bij Essent is krijgt een hoge korting van 10%.

Vattenfall werkt met een Blijven Loont korting. Dit is een oplopende korting op de variabele leveringskorting van stroom. Bestaande klanten krijgen 10% korting. Die korting groeit jaarlijks met 5% tot een maximum van 25%.

Alle kortingen gelden op het leveringstarief van stroom, niet op belastingen die je betaalt.

De eindconclusie

wat is beter, Essent of Vattenfall? Beide energieleveranciers hanteren gelijkwaardige energietarieven. Je maakt gebruik van groene stroom en profiteert als vaste klant van extra voordeel. De klantenservice en bereikbaarheid is zowel bij Essent als Vattenfall prima.

Beide energieleveranciers zijn een goede keuze. Essent is de grootste energieleverancier van Nederland en heeft ruim 3,5 miljoen klanten. Vattenfall is ontstaan uit het vroegere Nuon en is met 2 miljoen klanten de op drie na grootste leverancier van stroom en gas.

Schuiven naar boven