Bloempotkachel kopen – beste kacheltjes

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Gratis verwarming met de beste bloempotkachel, tegenwoordig helemaal de trend! Dankzij dit kacheltje verwarm je de woning op een duurzame manier. Sommigen maken deze kachel zelf, maar een bloempotkachel kopen is veel praktischer. De elegante vormgeving past bij elk interieur. Bovendien is hij geschikt voor binnen en buiten, is compact en vooral heel goedkoop.

Zonder verwarming toch behaaglijk warm

Gas en stroom wordt steeds duurder. Hierop bedacht een Amerikaan een methode om de woning goedkoop te verwarmen. Hij zocht naar eenvoudig verkrijgbare materialen en een goede verspreiding van de warmte.

De bloempotkachel werkt middels stralingswarmte. Het materiaal houdt de warmte namelijk goed vast en geeft

 deze langzaam aan de omgeving af. Hierdoor wordt de ruimte veel effectiever verwarmd, en ook op een goedkope manier.

Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een bloempot kachel en wat waxinelichtjes. Een bloempot kachel kopen? Hieronder vind je twee goede suggesties.

Daily Accessoires Tafelhaard (terracotta)

  • Diameter: 20 cm
  • Hoogte: 35 cm
  • Prijsindicatie: € 49,95

Deze handgemaakte bloempot kachel is volledig van terracotta, aangevuld met RVS. Plaats de (bijgeleverde) theelichtjes op het plateau en steek ze aan. De warmte stijgt op en wordt door de bloempotkap opgevangen en vastgehouden. Het materiaal geeft de warmte geleidelijk aan de ruimte af. Je ervaart een behaaglijke warmte rondom dit kacheltje.

Hiermee is de Tafelhaard zeer geschikt voor het verwarmen van de zithoek, eethoek, onder de overkapping of op het terras. De maximale temperatuur die de kachel afgeeft bedraagt 90 °C. De bloempotkachel is dus ook ideaal tijdens de koudere maanden.

Grijze bloempot kachel

  • Diameter: 22 cm
  • Hoogte: 35 cm
  • Prijsindicatie: € 59,95

Van hetzelfde merk maar in een andere kleur is deze grijze bloempot kachel een aanrader. Vanwege het design past hij prima binnen het moderne of strakke interieur. Ook een aanrader bij de klassieke of landelijke inrichting.

Zowel het design als de gelijkmatige verspreiding van de warmte zijn sfeervol, praktisch en duurzaam. Deze Blue Living grijze tafelhaard is geschikt voor binnen en buiten. Hij wordt geleverd met een aantal waxinelichtjes, maar deze vul je zelf eenvoudig aan. Plaats 2 tot 10 lichtjes op de schaal. Hoe meer theelichtjes, hoe hoger de warmte die de bloempot kachel afgeeft.

De beste bloempotkachel

Er zijn verschillende soorten bloempot kachels verkrijgbaar. De beste bloempotkachel is altijd van terracotta. Dit materiaal is namelijk goed bestand tegen de warmte van kaarsen, weet dit optimaal vast te houden en vervolgens langzaam te verspreiden. Ideaal als tafelhaard of als bijverwarming, maar ook voor het verwarmen van een koudere ruimte.

Houd er echter rekening mee dat zelfs de beste bloempot kachel een koude ruimte niet optimaal kan verwarmen. Hiervoor is veel meer capaciteit nodig. Je moet dan denken aan meerdere van dit soort kleine kacheltjes, een petroleumkachel of een elektrische kachel.

Is een bloempot kachel gevaarlijk?

Soms wordt gedacht dat een bloempot kachel gevaarlijk is. Wanneer er geen kleine kinderen of huisdieren bij dit kacheltje kunnen, is hij veilig in gebruik. In ieder geval niet gevaarlijker dan het branden van kaarsen.

Toch moet er een kanttekening gezet worden bij het branden van waxinelichtjes, hier zit namelijk petroleum in. Wanneer je veel van deze waxinelichtjes brandt dan zorgt dit voor luchtvervuiling. Dit geldt voor het branden van alle soorten kaarsen. Om die reden is een goede ventilatie belangrijk.

Gebruik je de bloempotkachel buiten, bijvoorbeeld op het terras? Dan ontstaat er geen probleem met het branden van waxinelichtjes en het vervuilen van de lucht. Ventilatie en frisse lucht is meer dan voldoende aanwezig.

Kun je met kaarsen je huis verwarmen?

Het is een feit dat kaarsen warmte afgeven. Het is dus zeker mogelijk om met kaarsen je huis te verwarmen, hoewel dit nooit effectief zal zijn. Het gebruik van een goede bloempot kachel heeft een groter effect, omdat je met stralingswarmte werkt. Wil je dus de woning verwarmen middels kaarsen, denk dan zeker aan een bloempotkachel.

Zelf een bloempot kachel maken

Liever geen bloempotkachel kopen maar er zelf een maken? Iedereen kan deze kachel maken, en ook nog eens binnen 5 minuten. Het volgende heb je nodig:

  • Een aantal theelichtjes
  • Een bloempot
  • Twee blokken hout of stenen

Plaats de theelichtjes op een tafel of een schaal/schotel. Leg aan weerszijden een houtblok of een steen neer. Plaats nu de bloempot ondersteboven op de houtblokken of de stenen. Hierdoor staat de bloempot iets van de grond of tafel af met de theelichtjes eronder. Dit is een simpele manier om zelf een bloempotkachel te maken.

Ga je voor een design kacheltje van terracotta, dan heb je iets meer materiaal nodig. Dit zijn een terracotta schaal, de bloempot, theelichtjes en een RVS staaf of stang.

Feitelijk maak je met deze materialen een soort schemerlampje. De terracotta schaal onderop, in het midden de RVS stang recht naar boven waarop de bloempot ondersteboven komt te staan.

Waarschuwen: de bloempot wordt erg warm tot heet. Raak de bloempotkachel tijdens het gebruik niet aan en houd kleine kinderen en huisdieren uit de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven