De grote bloempotkachel review

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Ondanks dat er al veel is verteld over de bloempotkachel, blijven sommigen zich afvragen hoe hij werkt. Maar ook of hij wel zo veilig is. Daarom voor eens en voor altijd: de grote bloempotkachel review.

Wat kun je in deze review lezen? Hoe dit kacheltje is ontstaan en welk effect hij heeft. Waar je hem koopt en op welke prijs je moet rekenen. Daarnaast veel informatie over de veiligheid: is hij gevaarlijk of valt dit wel mee.

Geschiedenis van de bloempotkachel

Sinds 2022 is de bloempotkachel een ware trend. Niet omdat hij zo leuk uitziet, maar vanwege de knotsgekke energieprijzen. Die zijn zo hoog geworden dat mensen op zoek zijn naar een goedkoper alternatief voor de centrale verwarming.

Helemaal nieuw is dit idee niet. Ook in de prehistorie wisten voorouders van de moderne mens vuur te maken. Om zichzelf te warmen en om eten te koken. Ruim 10.000 jaar geleden ontstond de eerste open haard in huis.

Maar wie heeft de bloempotkachel bedacht? Op het internet verschenen hier in het jaar 2012 de eerste artikelen over. Het duurde ruim 10 jaar voordat deze trend naar Europa overwaaide.

De werking van deze kachel

Het idee van de bloempotkachel is eigenlijk heel eenvoudig. Een aantal waxinelichtjes of kaarsjes worden onder een omgekeerde bloempot geplaatst. Hierbij staat de bloempot van de bodem af, zodat er zuurstof bij de kaarsjes kan.

De meeste van deze kacheltjes zijn voorzien van een voet in de vorm van een schaal. Hierop staat een statief met daarbovenop de omgekeerde bloempot. Op de schaal staan de kaarsjes.

Bloempotkachel review: zo effectief is hij

Ben je benieuwd of dit kacheltje ook echt je woonkamer of andere ruimte kan verwarmen? Laten we eerst kijken hoeveel warmte er van een waxinelichtje afkomt, en wat het totale vermogen van deze kachel is.

Een waxinelichtje geeft ongeveer 30 watt aan warmte af. Dit kan ook 40 watt zijn, afhankelijk van hoe breed en groot de kaars is. Sommige website melden zelfs 50 watt, maar dit is een te hoge inschatting.

Gemiddeld staan er 4 tot 5 waxinelichtjes in een bloempotkachel. Dit betekent dat het totale vermogen van de kachel op ongeveer 175 Watt uitkomt (5 x 35 W). Heeft de omgekeerde bloempot nog enig effect om het vermogen te verhogen? Nee, het terracotta materiaal houdt de warmte vast en geeft dit langzaam aan de ruimte af. Maar dit betekent niet dat het vermogen omhoog gaat.

Met een kacheltje van 175 W kun je een ruimte niet effectief verwarmen. Wel geeft hij een fijne stralingswarmte af wanneer hij vlak naast je staat. Daarnaast is hij prima om je handen aan te warmen. Bovendien straalt het een hoop gezelligheid uit.

Meerdere van deze kacheltje plaatsen

In de bloempotkachel review aandacht voor het nut van meerdere van deze kacheltjes plaatsen. Ja, dit kan zeker een positief effect de omgevingstemperatuur hebben. Wanneer je bijvoorbeeld 7 waxinelichtjes per kacheltje zou gebruiken, en vijf bloempotkachels zou plaatsen, dan ziet het totale vermogen er als volgt uit.

  • 7 x 35W = 234W per kacheltje
  • 5 x 245W = 1225W totaal

Met 5 van deze bloempotkacheltjes zou het totale vermogen dus op 1225 W uitkomen. Hier kun je zeker een kleine ruimte mee verwarmen. En wanneer je 10 van deze kacheltjes plaatst, is het zelfs mogelijk om je woonkamer te verwarmen.

Het is heel goedkoop en sfeervol

Het is belangrijk om zowel de voordelen als de nadelen in de bloempotkachel review naar voren te laten komen. Twee voordelen zijn dat het goedkoop en sfeervol is. Het kacheltje is eenvoudig zelf te maken, of verkrijgbaar voor enkele tientjes. Een bloempotkachel kopen heeft voor velen de voorkeur, vanwege het leukere design. En het feit dat je zelf niet hoeft te klussen.

Daarnaast is het sfeervol. Al die lichtjes zorgt niet alleen voor warmte maar ook voor sfeer leeft. Daarnaast heeft een vlammetje altijd iets magisch. We werden er als holbewoner al door aangetrokken, en dat zal altijd zo blijven.

Bloempotkachel gevaarlijk: dit moet je weten

In sommige gevallen kan een bloempotkachel erg gevaarlijk zijn. Eerst iets over de uitstoot van roet en fijnstof. Wanneer je veel kaarsen brandt, of ze nu groot of klein zijn, komen er bepaalde stoffen vrij. Wanneer je veel fijnstof inademt kun je last krijgen van ademhalingsproblemen. Op dat gebied is een bloempotkachel niet heel gezond, maar dit geldt voor elke kaars én de houtkachel.

Het gevaar zit hem voornamelijk in het risico op een woningbrand. Vooral met kinderen of huisdieren is er een kans dat de kachel wordt omgestoten. Daarnaast kan er een steekvlam ontstaan, iets dat al vaker is voorgekomen.

Wanneer je een vochtige bloempot gebruikt dan zal zich door de warmte van de kaarsjes condens vormen. Een vochtdruppel komt vervolgens in de paraffine van het waxinelichtje terecht, het gevolg is een steekvlam waarna de gehele bloempotkachel in brand staat.

Conclusie bloempotkachel review

Hoe leuk hij ook is, en wanneer je er meerdere hebt zelfs effectief, een bloempotkachel is niet de allerbeste manier om je huis te verwarmen. Een terracotta pot is als bloempot bedoeld, niet als kacheltje. Gebruik hem hier dan ook niet voor.

Vind je het toch een leuk ding, zorg dan dat de kachel van binnen altijd goed droog is. Steek niet teveel kaarsjes tegelijk aan en ventileer de ruimte regelmatig. Zet het kacheltje op een veilige plaats waar kinderen en huisdieren niet bij kunnen.

Plaats ook geen barbecue, vuurkorf of tuinhaard in je huis. Die dingen zijn voor buiten bedoeld, zeker niet als open haard in je woonkamer of andere ruimte binnenshuis. Bij gebruik in de woning ontstaat er het gevaar op een koolmonoxidevergiftiging of woningbrand.

Schuiven naar boven