Budget Energie vs Clean Energy: de beste energieleverancier

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Ben je op zoek naar een nieuwe energieleverancier maar weet je niet welke je moet kiezen? Er zijn veel opties op de markt. Niet allemaal zijn ze even goed voor je portemonnee en het milieu. In deze blog vergelijken we twee energieleveranciers die zich onderscheiden door hun groene en goedkope aanbod: Budget Energie en Clean Energy. Wie zijn ze, wat bieden ze aan, en wat zijn de voor- en nadelen van elke leverancier?

direct vergelijken


Over Budget energie

Budget Energie is een Nederlandse energieleverancier die in 2011 is opgericht. Het bedrijf heeft als missie om groene stroom en gas te leveren tegen een lage prijs. Budget Energie heeft meer dan 700.000 klanten en is onderdeel van Nuts Groep, een internationale energiegroep die ook actief is in België, Frankrijk en Duitsland.

Budget Energie heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Gaslicht.com Award voor beste prijs-kwaliteitverhouding in 2020.

Over Clean Energy

Clean Energy is een nieuwe speler op de Nederlandse energiemarkt. Het bedrijf is in 2023 gelanceerd door een groep jonge ondernemers die een verschil willen maken in de energietransitie. Clean Energy levert 100% groene stroom en gas uit Nederlandse bronnen, zoals wind, zon en biomassa.

Het heeft als doel om de groenste en goedkoopste energieleverancier van Nederland te worden. Clean Energy heeft nog geen prijzen gewonnen, maar wel veel positieve reviews van klanten.

Budget energie versus clean energy: de tarieven

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een energieleverancier zijn natuurlijk de tarieven. Hoeveel betaal je per maand voor je stroom en gas? En hoeveel kun je besparen als je overstapt? Om dat te bepalen hebben we de tarieven van Budget Energie en Clean Energy vergeleken. Dit zijn de resultaten:

LeverancierStroomtarief (€/kWh)Gastarief (€/m3)Vaste leveringskosten (€/maand)
Budget Energie0.21280.68493.99
Clean Energy0.20990.67984.95

Zoals je ziet zijn de tarieven van Clean Energy iets lager dan die van Budget Energie. Als je overstapt naar Clean Energy kun je dus ongeveer 20 euro per jaar besparen. Dat is niet veel maar wel mooi meegenomen. Bovendien zijn de tarieven van beide leveranciers lager dan het gemiddelde in Nederland.

Terugleververgoeding van deze twee

Als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen wil je natuurlijk ook weten hoeveel je terugkrijgt voor de stroom die je aan het net levert. Dit heet de terugleververgoeding.

De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per leverancier. Het is meestal gelijk aan het stroomtarief dat je betaalt. Dit betekent dat je de stroom die je zelf opwekt, kunt wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt. Dit heet salderen.

In 2024 geldt nog een salderingsregeling, maar deze wordt in de toekomst afgebouwd. Dan krijg je een lagere vergoeding voor je teruggeleverde stroom. Hoe zit het met de terugleververgoeding van Budget Energie en Clean Energy?

 • Budget Energie | 0,2128
 • Clean Energy | 0,2099

De terugleververgoeding van Budget Energie en Clean Energy is dus gelijk aan hun stroomtarief. Dit betekent dat je nu nog kunt salderen. Als je veel stroom teruglevert kan het dus lonen om te kijken naar andere leveranciers die een hogere terugleververgoeding bieden.

Type stroom en/of gas

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van een energieleverancier is het type stroom en gas dat je krijgt. Is het groen of grijs? Waar komt het vandaan? Dit kun je zien aan het stroometiket en het gasetiket, die elke leverancier elk jaar moet publiceren. Hierin staat de herkomst en de samenstelling van de stroom en het gas die je geleverd krijgt. Dit zijn de stroom- en gasetiketten van Budget Energie en Clean Energy:

Budget Energie | 100% groen, waarvan 70% wind, 20% zon, 10% biomassa | 100% groen, waarvan 100% CO2-gecompenseerd aardgas

Clean Energy | 100% groen, waarvan 50% wind, 40% zon, 10% biomassa | 100% groen, waarvan 100% biogas


Beide leveranciers leveren 100% groene stroom en gas. Dit betekent dat ze geen fossiele brandstoffen gebruiken zoals kolen, olie of aardgas. Dit is goed voor het milieu, want zo verminder je je CO2-uitstoot en draag je bij aan de energietransitie.

Het verschil zit hem in de bronnen van de stroom en het gas. Budget Energie gebruikt vooral windenergie, terwijl Clean Energy meer zonne-energie gebruikt. Daarnaast gebruikt Budget Energie CO2-gecompenseerd aardgas, terwijl Clean Energy biogas gebruikt.

CO2-gecompenseerd aardgas is gewoon aardgas, maar dan wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd door bijvoorbeeld bomen te planten. Biogas is gas dat wordt gemaakt van organisch afval, zoals mest of gft. Biogas is dus duurzamer dan CO2-gecompenseerd aardgas, want het voorkomt ook methaanuitstoot en afvalproblemen.

Overstappen: welkomstbonus en info

Als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier wil je natuurlijk ook weten of je een welkomstbonus krijgt. Dit is een korting die je krijgt als je een nieuw contract afsluit. De hoogte van de welkomstbonus verschilt per leverancier en per contractduur. Meestal krijg je de welkomstbonus aan het einde van je contract uitbetaald.

Clean Energy biedt hogere welkomstbonussen dan Budget Energie. Dit kan een extra reden zijn om voor Clean Energy te kiezen, als je een langdurig contract wilt afsluiten. Maar let op: een welkomstbonus zegt niks over de tarieven die je betaalt.

Je moet ook kijken naar de voorwaarden van het contract zoals de opzegtermijn, de boete bij vroegtijdig opzeggen, en de prijsgarantie. Dit zijn de voorwaarden van Budget Energie en Clean Energy:

Budget Energie | 30 dagen | 50 euro per jaar dat je contract nog loopt | Vast tarief voor de hele contractduur

Clean Energy | 14 dagen | 100 euro per jaar dat je contract nog loopt | Vast tarief voor de eerste 12 maanden, daarna variabel

Budget Energie heeft een langere opzegtermijn maar een lagere boete dan Clean Energy. Dit betekent dat je meer flexibiliteit hebt als je wilt overstappen naar een andere leverancier. Daarnaast heeft Budget Energie een prijsgarantie voor de hele contractduur, terwijl Clean Energy na het eerste jaar een variabel tarief hanteert.

Bereikbaarheid klantenservice

Een laatste factor die je kunt meewegen bij het kiezen van een energieleverancier is de bereikbaarheid van de klantenservice. Hoe kun je contact opnemen met de leverancier als je een vraag, een klacht, of een probleem hebt? En hoe snel en vriendelijk word je geholpen?

Budget Energie heeft ruimere openingstijden dan Clean Energy.

Algemene indruk

Sterke punten van leveranciers.

Budget Energie

 • Lage tarieven
 • Hoge welkomstbonus
 • Lange prijsgarantie
 • Ruime openingstijden
 • Hoge klanttevredenheid

Clean Energy

 • Lage tarieven
 • Hoge welkomstbonus
 • Biogas beschikbaar
 • Hogere terugleververgoeding
 • Kortere opzegtermijn

Budget energie vs Clean Energy: conclusie

Beide leveranciers hebben hun voor- en nadelen, en het hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur welke je kiest. Budget Energie is een goede optie als je houdt van zekerheid, gemak, en service. Clean Energy is een goede optie als je voor duurzaamheid, innovatie, en besparing kiest.

Bronnen:

https://www.acm.nl/nl

Schuiven naar boven