DGB Energie vs EasyEnergy vergelijking

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Twee energieleveranciers die zich onderscheiden van de rest: DGB energie en EasyEnergy. Beide leveren groene stroom en gas, maar op een andere manier. Welke past het beste bij jou? Lees verder en ontdek het!

direct bekijken


Over DGB Energie

DGB Energie is een Nederlandse energieleverancier die al sinds 2003 actief is. Het bedrijf is ontstaan uit een samenwerking tussen boeren die zelf energie wilden opwekken uit biomassa. DGB energie levert nu ook stroom uit wind, zon en water.

Het bedrijf heeft als missie om de energietransitie te versnellen en de agrarische sector te verduurzamen. DGB energie heeft een eigen energieplatform, waar klanten inzicht krijgen in hun verbruik, besparingen en CO2-uitstoot. Ook kunnen klanten zelf kiezen welke energiebron ze willen afnemen, bijvoorbeeld alleen wind of alleen zon.

Over EasyEnergy

EasyEnergy is een relatief nieuwe speler op de energiemarkt. Het bedrijf is opgericht in 2017 en is onderdeel van de EasyGroup, bekend van onder andere EasyJet en EasyHotel. EasyEnergy wil energie zo goedkoop en simpel mogelijk maken voor de consument.

Het bedrijf levert groene stroom en gas tegen de inkoopprijs, zonder vaste tarieven of contracten. Klanten betalen alleen voor wat ze verbruiken, en kunnen elke maand opzeggen. EasyEnergy maakt gebruik van slimme meters en een app, waarmee klanten hun verbruik en kosten kunnen volgen.

DGB Energie versus EasyEnergy: de tarieven

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een energieleverancier zijn natuurlijk de tarieven. Hoeveel betaal je per kWh stroom en per m3 gas? En hoeveel vaste kosten heb je per maand? Dit verschilt per leverancier en ook per dag of per uur.

Hier een voorbeeld van de tarieven tussen DGB Energie vs EasyEnergy (februari 2024).

LeverancierStroomprijs per kWhGasprijs per m3Vaste leveringskosten per maand
DGB energie€ 0.065€ 0.38€ 5.95
EasyEnergy€ 0.058€ 0.36€ 0

De variabele tarieven van EasyEnergy zijn iets lager dan die van DGB energie. Dit komt omdat EasyEnergy de inkoopprijs doorberekent aan de klant, zonder winstmarge.

DGB energie rekent wel een kleine opslag bovenop de inkoopprijs om de kosten van het energieplatform en duurzame projecten te dekken. Echter, EasyEnergy heeft geen vaste leveringskosten, terwijl DGB energie € 5,95 per maand in rekening brengt. Dit betekent dat je bij EasyEnergy alleen betaalt voor je verbruik en niet voor een abonnement.

Wat betekent dit voor jouw energierekening? Dat hangt af van hoeveel stroom en gas je verbruikt, en hoe stabiel de inkoopprijzen zijn. Als je veel energie verbruikt kan EasyEnergy voordeliger zijn. Maar als je weinig energie verbruikt is DGB energie goedkoper zijn.

Ook kan het dat de inkoopprijzen van EasyEnergy sterk fluctueren, waardoor je de ene maand meer betaalt dan de andere. Bij DGB energie heb je meer zekerheid over je tarieven. Ze staan voor een langere periode vast.

Zonnepanelen en terugleververgoeding DGB Energie versus EasyEnergy

Heb je zonnepanelen of een andere manier om zelf energie op te wekken? Dan kun je de overtollige stroom terugleveren aan het net. Hiervoor ontvang je een vergoeding van je energieleverancier.

Bij DGB energie krijg je dezelfde prijs voor de stroom die je teruglevert als voor de stroom die je afneemt. Dit betekent dat je € 0,065 per kWh krijgt, inclusief btw en energiebelasting. Dit is een gunstige regeling, omdat je zo je eigen verbruik compenseert met je eigen opwekking. Je betaalt dan alleen de vaste leveringskosten en de netbeheerkosten.

Bij EasyEnergy krijg je de inkoopprijs voor de stroom die je teruglevert, zonder btw en energiebelasting. Dit is een minder gunstige regeling. Je verdient minder aan je eigen opwekking. Je betaalt dan ook nog de netbeheerkosten en de btw en energiebelasting over je verbruik.

100% groene stroom en gas of toch grijs?

Als je om het milieu geeft wil je weten waar je stroom en gas vandaan komen. Zijn ze echt groen, of zijn ze vergroend met certificaten? En hoe duurzaam zijn de bronnen waar ze uit worden opgewekt?

Bij DGB energie kun je er zeker van zijn dat je 100% groene stroom en gas krijgt. Het bedrijf wekt zelf energie op uit biomassa, wind, zon en water en levert deze direct aan de klant. Je krijgt dus geen grijze stroom of gas die vergroend zijn met certificaten, zoals bij sommige andere leveranciers. Bovendien kies je zelf welke energiebron je wilt afnemen, bijvoorbeeld alleen wind of alleen zon. Zo stel je je eigen energiemix samen.

Bij EasyEnergy krijg je ook 100% groene stroom en gas, maar op een andere manier. Het bedrijf koopt de energie in op de groothandelsmarkt en vergroent deze met certificaten. Dit betekent dat je niet weet waar je stroom en gas precies vandaan komen en of ze wel echt duurzaam zijn.

Het kan zijn dat je stroom uit een kolencentrale krijgt, die vergroend is met een certificaat uit Noorwegen. Of dat je gas uit Rusland krijgt, dat vergroend is met een certificaat uit Nederland. Je hebt dus geen invloed op de herkomst van je energie.

Overstappen met of zonder welkomstbonus

Als je wilt overstappen van energieleverancier is het fijn als je een beloning krijgt. Veel leveranciers bieden een welkomstbonus aan als je een contract afsluit voor een bepaalde periode. Hoe zit dat bij DGB energie en EasyEnergy?

Bij DGB energie kies je uit verschillende contracten, variërend van 1 jaar tot 5 jaar. Hoe langer je contract, hoe hoger je welkomstbonus. De bonus kan oplopen tot € 250. Dit is afhankelijk van je verbruik en je contractduur. Je krijgt de bonus aan het einde van je contractperiode.

Bij EasyEnergy krijg je geen welkomstbonus omdat je geen contract hoeft af te sluiten. Je kunt elke maand opzeggen, zonder boete of opzegtermijn. Dit geeft je meer vrijheid en flexibiliteit. Maar ook minder zekerheid en voordeel. Je kunt niet profiteren van een lagere prijs voor een langere periode, of van een extra korting aan het einde van je contract.

Over de klantenservice

Bij DGB energie neem je op verschillende manieren contact op met de klantenservice. Je kunt bellen, mailen, chatten of een contactformulier invullen. De klantenservice is bereikbaar op werkdagen van 8:00 tot 18:00 uur, en op zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur. Je kunt ook een terugbelverzoek achterlaten of een afspraak maken met een energieadviseur. De klantenservice van DGB energie staat bekend als vriendelijk, deskundig en behulpzaam. De klanten geven DGB energie een gemiddelde beoordeling van 8,5 op Trustpilot.

Bij EasyEnergy kun je alleen contact opnemen met de klantenservice via de app of via de website. Je kunt een bericht sturen of een veelgestelde vraag raadplegen. De klantenservice is bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur. Je kunt geen telefonisch contact opnemen of een persoonlijk gesprek aanvragen. De klantenservice van EasyEnergy staat bekend als snel, eenvoudig en efficiënt. De klanten geven EasyEnergy een gemiddelde beoordeling van 7,8 op Trustpilot.

Algemene indruk

DGB energie en EasyEnergy zijn twee energieleveranciers die zich richten op duurzame energie en innovatieve diensten. Ze hebben allebei hun eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van wat je belangrijk vindt.

LeverancierPrijsDuurzaamheidFlexibiliteitServiceKlanttevredenheid
DGB energie++++++++++++++
EasyEnergy++++++++++++++

DGB energie vs EasyEnergy: conclusie

Welke energieleverancier is beter voor jou: DGB energie of EasyEnergy? Dat hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Als je veel waarde hecht aan duurzaamheid, service en klanttevredenheid dan is DGB energie een goede keuze. Je krijgt 100% groene stroom en gas, die je zelf kunt kiezen uit verschillende bronnen. Je krijgt ook een goede klantenservice, die je op meerdere manieren kunt bereiken.

Als je meer geeft om prijs, flexibiliteit en eenvoud dan is EasyEnergy een goede optie. Je krijgt groene stroom en gas tegen de inkoopprijs, zonder vaste tarieven of contracten. Je betaalt alleen voor wat je verbruikt en je kunt elke maand opzeggen.

Schuiven naar boven