Dit krijg je voor overschot zonnepanelen

Bijgewerkt: 26 oktober 2023

Wanneer zonnepanelen meer opwekken dan je verbruikt, spreek je van overschot. Het teveel aan stroom lever je aan de energieleverancier terug. Hier ontvang je een vergoeding voor. Hoeveel krijg je voor overschot van zonnepanelen? Helaas is dit altijd minder dan wat je voor inkoop betaalt. Daarom is het slim om het vermogen van je zonnepanelen, op je verbruik af te stemmen.

De salderingsregeling tot en met 2024

Via de salderingsregeling kun je zelfgeproduceerde elektriciteit aan het elektriciteitsnet terug leveren. Wanneer je vervolgens elektriciteit inkoopt op momenten dat jouw zonnepanelen niks doen, mag je dit tegen elkaar wegstrepen.

Stel dat de zonnepanelen op je dak jaarlijks 3000 kWh stroom opwekken. Op zeer zonnige dagen produceren ze veel elektriciteit, maar dat gebruik je niet. Daarom wordt het teveel aan het elektriciteitsnet afgegeven. In de wintermaanden gebruik je meer elektriciteit dan je zonnepanelen opwekken. Jaarlijks kom je op een verbruik van 3000 KWh uit.

Dankzij de salderingsregeling mag je de geleverde elektriciteit wegstrepen tegen de verbruikte elektriciteit. Oftewel 3000 kWh tegen 3000 kWh. Hierdoor hoef je niks bij te betalen.

Deze regeling was bedoeld om de aanschaf van zonnepanelen aan te moedigen. Het kabinet bouwt deze regeling af. Vanaf 2025 kun je nog maar een gedeelte salderen, en vanaf 2030 helemaal niks meer.

Terugleververgoeding bij zonnepanelen

Wanneer je minder of helemaal niet kan salderen, is het belangrijk om te kijken wat je voor teruggeleverde elektriciteit ontvangt. Dit noem je ook wel de terugleververgoeding. Hoe hoog deze vergoeding is, verschilt per energieleverancier.

Bedragen die je krijgt voor overschot zonnepanelen

Wanneer je energie inkoopt, betaal je hier btw, energiebelasting en opslag duurzame energie over. Lever je het terug dan krijg je een kaal tarief vergoed. Je ontvangt dus geen vergoeding voor btw, energiebelasting en opslag duurzame energie.

Voor de meeste huishoudens is dit geen probleem. Maar wanneer je erg veel teruglevert word je als (klein) energiebedrijf gezien. Je moet dan belasting over de terugleververgoeding betalen.

Benieuwd wat je krijgt voor overschot zonnepanelen? Hieronder zie je een overzicht terugleververgoeding voor de meest voorkomende leveranciers.

EnergieleverancierTerugleververgoeding per kWh
ANWB EnergieGeen vaste vergoeding
Budget Energie50% van het kale leveringstarief
Coolblue Energie€ 0,07 per kWh
DELTA Energie€ 0,09 per kWh
Eneco€ 0,09 per kWh
Energiedirect.nl€ 0,05 per kWh
Engie€ 0,08 per kWh
Essent€ 0,055 per kWh
Gewoon Energie€ 0,07 per kWh
Greenchoice€ 0,08 per kWh
Innova Energie€ 0,07 per kWh
Mega Energie€ 0,05 per kWh
Om | nieuwe energieVariabel
Oxxio€ 0,09 per kWh
Powerpeers€ 0,05 per kWh (modelcontract)
Pure EnergieVariabel
United Consumers€ 0,08 per kWh
VandeBron€ 0,10 per kWh
Vattenfall€ 0,07 per kWh
Vrijopnaam€ 0,05 per kWh

De kleinere energieleveranciers zijn niet in het overzicht opgenomen.

Waar krijg je de hoogste vergoeding voor overschot zonnepanelen?

Wanneer je veel teruglevert, is het interessant om voor de energieleverancier met de hoogste terugleververgoeding te kiezen.

VandeBron is hier een goede keuze. Op de peildatum (oktober 2023) geeft VandeBron een vergoeding van € 0,10 per kilowattuur. Oxxio geeft een vergoeding van € 0,09 per kWh.  Dit geldt ook voor Eneco en Delta Energie.

Essent, Powerpeers en Vrijopnaam geven een lagere vergoeding. Deze lage vergoeding vind je ook bij Energiedirect.nl.

Budget Energie vergoedt 50% van het kale leveringstarief. Dit is vooral interessant wanneer de energieprijzen hoog zijn.

Overschot zonnepanelen zelf opslaan

In plaats van terugleveren, kun je het overschot aan energie ook opslaan. Dit doe je middels een speciale batterij.

Voor woningen wordt vaak een batterij van 6 kWh gekozen. Je hebt ook batterijen met een capaciteit van 10 kWh. Een gezin van vier personen verbruikt gemiddeld 10 kWh per dag. Dit betekent dat een grote batterij voor één volledig dag elektriciteit op kan slaan.

Helaas zijn dit soort batterijen voor zonnepanelen niet goedkoop. Een 6 kWh batterij kost gemiddeld € 6000. Voor een 10 kWh batterij betaal je € 10.000.

De vraag is of een thuisbatterij rendabel is. Ja, dankzij een thuisbatterij kan jouw zelfgebruik met ongeveer 35% worden verhoogd. In sommige gevallen kan dit oplopen tot wel 80%. Vooral wanneer je heel slim met energie omgaat.

Zonnepanelen overschot schenken

Een andere optie is het overschot schenken, bijvoorbeeld aan je buren of een familielid. Naast wegschenken mag je het ook verkopen. Maar let op, wanneer je er geld voor vraagt dan ziet de belastingdienst dit als inkomsten. Je moet dan mogelijk meer inkomstenbelasting betalen.

Voordat je erover denkt om je overschot te schenken of particulier te verkopen: dit is alleen in België mogelijk. Is er dan helemaal geen optie om dit ook in Nederland te doen? Ja, maar dan wel buiten het zicht van de energieleverancier. Je zou bijvoorbeeld een extra kabel naar de buren kunnen trekken, zodat deze gebruik kunnen maken van jouw zonne-energie.

Doe dit alleen op momenten dat de zonnepanelen veel opwekken. Wanneer je de buren altijd toegang geeft tot jouw energie, is de kans groot dat ze gebruik maken van ingekochte energie. Een dure grap om je buren te helpen!

Zonnepanelen uitschakelen bij overproductie

Steeds meer energieleveranciers brengen extra kosten in rekening wanneer je elektriciteit teruglevert. Hierdoor valt de terugleververgoeding lager uit. Sommige mensen denken erover om een zonnepanelen bij overproductie uit te schakelen. Kan dat? Ja, je kunt zonnepanelen uitschakelen. Dit doe je door de stroomtoevoer naar het systeem te onderbreken. Bijvoorbeeld de omvormer uitschakelen.

Of dit ook slim is, dat is een tweede. Meestal gebeurt uitschakelen alleen voor reiniging of reparatie van de panelen, bij brand. Het uitschakelen moet zeer voorzichtig gebeuren, doe dit dus niet om geld te besparen.

Schuiven naar boven