Duurzaam douchen en kosten besparen

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Groener wonen en geld besparen: iedereen kan het. Het zit hem vaak in de kleine dingen. Heb je al eens over duurzaam douchen nagedacht? Hiermee bespaar je een hoop geld. Die besparing kan oplopen tot meer dan € 600 per jaar. Ook is duurzaam douchen veel beter voor het milieu en de toekomst van onze planeet.

Dit verbruik je per douchebeurt

Niet schrikken maar per douchebeurt gebruik je maar liefst 70 liter water. Gemiddeld dan want de een staat langer onder de douche terwijl de ander er direct weer onderuit springt. De gemiddelde douchebeurt duurt 7,4 minuten, waarbij je dus 70 liter water weggegooid.

Ondanks al dat water is douchen wel goedkoper en beter dan een bad nemen. In een badkuip gaat tussen de 120 en 150 liter water. Dit is ongeveer twee keer zoveel dan de douche.

Bespaar geld bij het douchen

Iedereen kan geld besparen door minder te douchen. Wanneer je dagelijks doucht en het hele gezin doet dit dan verbruik je veel water en energie. Wanneer je om de dag doucht dan kun je tot wel 300 euro per jaar besparen. Op voorwaarde dat het hele gezin meedoet.

Je hoeft natuurlijk niet elke dag te douchen. Er zijn veel andere manieren om jezelf te frissen. Was je aan de wastafel waarbij je deze vult met lauw of warm water. Gebruik een washandje om je lichaam schoon te krijgen. Op deze manier verbruik je nauwelijks water en gas of elektriciteit.

Douchen in de sportschool, op het werk of op school

Dit trucje is niet direct duurzaam maar het bespaart je wel een hoop geld. Wanneer je naar de sportschool gaat kun je beter hier een douche nemen. Binnen sommige bedrijven is er ook een douche faciliteit aanwezig. Maak hier gebruik van door na het werk even onder de douche te springen, zodat je dit thuis niet hoeft te doen.

Voor studenten en scholieren is het praktisch om na de gymles een douche te nemen. Elk gymgebouw beschikt over meerdere douches. Ga je zwemmen? Neem na het zwemmen een lekkere douche. Je spoelt chloorwater van je af en je hoeft thuis geen geld aan water en gas uit te geven.

Maximaal 5 minuten

Wil je duurzaam douchen dan is het aan te raden om niet langer dan 5 minuten onder de douche staan. Het gemiddelde ligt op 7,5 minuten dus het is niet moeilijk om dit terug te brengen. Misschien ben je wel iemand die 10 minuten of langer onder de douche staat. Dan is het lastig om in te schatten wanneer je eronder uit moet.

Maak gebruik van een douchewekker. Die hang je eenvoudig in de douche op. Wanneer de 5 minuten voorbij zijn dan klinkt er een signaal. Zo weet je precies wanneer je klaar bent (of dat je haast moet maken).

Een doucheklok is ook geschikt voor kinderen, die hebben veel meer moeite om de tijd in te schatten. Het helpt echt om met het hele gezin korter en duurzaam te douchen. Met een gasprijs van 4 euro per m3 kun je hiermee meer dan € 300 per jaar besparen.

Een waterbesparende douchekop

Bespaar water en energie tijdens het douchen. Ga voor een waterbesparende douchekop. Hiermee bespaar je tot wel 60% op water. Omdat je minder warm water gebruikt bespaar je ook nog eens op energie.

Hoe werkt de waterbesparende douchekop? Er zit een stroomdemper op. Hierdoor komt er minder water uit maar dit merk je nauwelijks. Dit komt omdat de douchekop luchtbellen met water mengt. Dit geeft een ‘vol ‘gevoel waardoor je denkt dat er net zoveel water uit de douche komt.

Naast de dubbele waterbesparende douchekop heb je ook de regendouche. Het fijne van een regendouche is dat hij een brede straal heeft. Hierdoor lijkt het alsof er meer water uitkomt maar dit is helemaal niet waar. Je kunt tot wel 20 liter water per minuut besparen wanneer je onder een regendouche staat. Hiermee is dit model nog veel effectiever.

Kies altijd een douchekop die bij je past. Het moet prettig zijn om hieronder te staan. Omdat er zoveel verschillende mensen en wensen zijn heb je meer dan voldoende keuze.

Installeer een thermostaatkraan

Wanneer je nog geen thermostaatkraan hebt dan is dit het moment om er een te installeren. Het is een kleine moeite en het realiseert duurzaam douchen. Je stelt de temperatuur vooraf in. Tijdens het douchen blijft de temperatuur gelijk. Hierdoor hoef je niet continu aan de warmwaterkraan te draaien.

Het is aan te raden om de temperatuur van het water langzaam omlaag te brengen. Hiermee verbruik je minder warmte, bespaar je op gas en help je mee aan een beter klimaat. Daarom is een thermostaatkraan ook geschikt voor het jezelf aanleren van kouder douchen.

Verminder de milieu-impact van douchen

Het maakt niet uit of je duurzaam doucht omwille van de planeet of het geld, het is altijd goed om je hiermee bezig te houden. Hieronder vind je nog eens wat je allemaal kunt doen en wat dit aan besparing oplevert.

  • 5 minuten douchen in plaats van 7,4: besparing van 10.000 liter warm water en 50 m³ gas per jaar
  • 3 keer per week douchen in plaats van elke dag: besparing tot wel € 600 per jaar
  • Alle Nederlanders die dit doen: besparing van 500 miljoen m³ gas en 130 miljoen m³ water
  • Besparing door heel Nederland: meer dan 500 miljoen euro

Je ziet hoe effectief duurzaam douchen is. Begin er vandaag nog mee.

Schuiven naar boven