Dynamische gasprijs: de prijs per uur

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Eerder was het heel normaal om een vaste prijs voor gas betalen. Tegenwoordig kiezen steeds meer huishoudens voor dynamische energieprijzen. Een stroomprijs die per uur en per dag verschilt is het meest bekend. Wist je dat een dynamische gasprijs extra voordeel op van leveren? Hierbij is het wel belangrijk dat je slim met je gasverbruik omgaat. Ook moet je weten wat de vaste tarieven voor gas zijn.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Ieder uur of iedere dag betaal je voor gas een andere prijs. Dat is een dynamisch energiecontract. Een dag van tevoren zijn de tarieven bekend. Zo kun je rekening houden met de actuele prijs en hier je gasverbruik op afstemmen.

Het dynamisch tarief wordt op de energiespotmarkt bepaald. Dit noem je ook wel de inkoopprijs. Feitelijk betaal je dezelfde gasprijs als energieleveranciers. Je kunt je voorstellen dat een dynamische gasprijs vaak lager ligt dan wat je bij een vast contract betaalt.

Opbouw van dynamische gasprijs

Wanneer je een dynamisch energiecontract afsluit dan betaal je een dynamische gasprijs. Dit wil zeggen dat de prijs elke dag verandert. De prijs is voornamelijk afhankelijk van vraag en aanbod. Wanneer in de winter veel gas wordt verbruikt en het aanbod of de voorraden zijn laag dan stijgt de prijs. In de zomer zul je merken dat de gasprijs een stuk lager is.

In je contract zit niet alleen de dynamische gasprijs verwerkt. Je betaalt ook een zogenaamde inkoopvergoeding. Dit is een extra bedrag dat je aan de energieleverancier betaalt. Daarnaast betaal je een vast maandbedrag, dit varieert van € 5 tot € 8. Dit bedrag is voor het onderhoud van jouw energiecontract.

Alleen voor dynamische gasprijzen kiezen

Bij sommige energieleveranciers kun je alleen dynamische gasprijzen in combinatie met dynamische stroomprijzen kiezen. Wanneer je overstapt is dit met het hele energiecontract. Toch zijn er ook aanbieders met een contract die alleen uit dynamische gasprijzen bestaat. Dit is bijvoorbeeld bij ANWB Energie mogelijk.

Ook zijn er andere energieleveranciers waar je enkel een dynamisch gascontract af kan sluiten. Het contract voor stroom mag bij een andere energieleverancier lopen. Daar heb je de vrije keuze in. Veel mensen nemen stroom én gas bij één leverancier af omdat dit makkelijker is.

Dit verandert er bij een dynamisch energiecontract

Vind je dynamische gasprijzen interessant en wil je hierop overstappen? Net als bij een vast- of variabel contract betaal je een maandelijks voorschot. Afhankelijk van de energieleverancier wordt er na die maand met jou afgerekend. Aan het einde van het jaar ontvang je de definitieve jaarrekening. Dan is ook duidelijk of je moet bijbetalen of dat je geld terugkrijgt.

Je voorschot wordt berekend aan de hand van je jaarlijks gasverbruik. Omdat je in de winter meer gas verbruikt dan in de zomer moet je voorschot hierop aangepast worden. Het is niet zo dat je voorschot in de winter hoger is dan in de zomer, je betaalt het hele jaar door hetzelfde.   


Risico op prijsstijgingen

De gasmarkt is erg onzeker. We krijgen geen (of nauwelijks) gas uit Rusland, terwijl dit voorheen heel normaal was. Nu zijn we meer afhankelijk van andere gasbronnen. Bijvoorbeeld uit eigen land maar er wordt ook (vloeibaar) gas geïmporteerd.

We zijn met zijn alle minder gas gaan verbruiken. Dit is mede te danken aan zonnepanelen, warmtepompen en elektrisch verwarmen. Veel huishoudens hebben hier al in geïnvesteerd. Hiermee hebben ze hun gasverbruik flink teruggedrongen.

Bij een lage vraag naar gas dalen de prijzen op de spotmarkt. Dit is echter theoretisch gezien. Want ondanks een lager gasverbruik zijn de gasprijzen nog steeds hoger dan in 2020.

Met een dynamisch energiecontract is het risico op prijsstijgingen voor jou zelf. Het kan dus dat je de ene dag een lage dynamische gasprijs betaalt en een week later plots het dubbele. Dat kan zomaar gebeuren. Bij een vast- of variabel contract loop je ook risico op prijsstijgingen maar gaat dit geleidelijker aan.

Het voordeel van dynamische gasprijzen

Gelukkig zitten er ook wat voordeeltjes aan dynamische gasprijzen. Je betaalt de prijs die op die dag actueel is. Wanneer de gasprijzen dalen dan profiteer je hier direct van. Dit betekent extra lang douchen of de verwarming een graadje hoger zetten (als je op gas stookt).

De goedkoopste dynamische energieleverancier

Het aantal dynamische energieleveranciers neemt toe. Hierdoor heb je meer keuze en kun je goed vergelijken. Dit is vooral belangrijk wanneer je de laagste dynamische gasprijs zoekt.

Omdat dynamische gasprijzen op de spotmarkt worden bepaald, betaal je overal hetzelfde. Hierbij maakt het dus niks uit voor welke dynamische energieleverancier je kiest. Het prijsverschil zit hem in de inkoopvergoeding en het vaste maandbedrag. Hier kun je dus flink op besparen.

Op de pagina energieleveranciers vergelijken vind je een overzicht van dynamische energieleveranciers. We zetten er telkens twee tegenover elkaar en vergelijken zaken zoals tarieven, extra kosten, betrouwbaarheid en klantenservice.

De verschillen tussen vaste en dynamische gasprijzen

Over het algemeen is de dynamische gasprijs lager dan het landelijk gemiddelde. Op sommige momenten kan dit tot wel 85% lager zijn. Bij vaste gasprijzen kiezen energiebedrijven voor een veilige marge tussen hun inkoop- een verkoopprijs. Hierdoor maken ze altijd winst. Wanneer de inkoopprijs daalt is hun winst groter. Vaste gasprijzen worden soms ook verhoogd. Alleen gebeurt dit aan het einde van je vast contract.

Op de spotmarkt gelden minimale en maximale gasprijzen. Dit biedt enige zekerheid. Toch kun je nooit garantie voor een lage gasprijs hebben. Je bent met een dynamisch energiecontract vaak goedkoper uit, maar zekerheid heb je niet. Toch is het voor veel mensen de moeite waard om over te stappen.

Schuiven naar boven