Een minuut douchen: dit kost het

Bijgewerkt: 27 januari 2024

Gas, elektriciteit en water besparen is goed voor het milieu en vooral voor je portemonnee. Wat kost een minuut douchen? Kijk hoeveel je per minuut kwijt bent en hoeveel en op welke manier je bespaart. Alle kleine beetjes helpen, dus ook wanneer je onder de douche gaat.

Het waterverbruik bij een douchebeurt van 1 minuut

Het is bijna niet te doen om in slechts 1 minuut (60 seconden) je lichaam en haar te wassen. Toch is het goed om je bewust te zijn wat de kosten per minuut douchen zijn. De gemiddelde douchebeurt duurt 9 minuten. Het wordt al langer aangeraden om dit terug te brengen naar 5 minuten.

Per minuut verbruik je ongeveer 7,5 liter water. Dit lijkt weinig maar bedenk dat je de eerste 30 seconden gebruikt om het water op te laten warmen. Feitelijk stroomt er dan al 3,75 liter water weg wat je totaal niet gebruikt.

Wanneer je 2 minuten doucht dan verbruik je eigenlijk 2 × 7,5 liter + die halve minuut opwarmen = 18,75 liter water.

Water betaal je per kubieke meter (m3). In 2024 bedraagt dit € 1,04 per m³. Dit betekent dat 1 minuut douchen ongeveer € 0,0078 aan water kost. Voor 5 minuten douchen ben je € 0,039 kwijt en wanneer je 10 minuten onder de douche staat dan betaal je € 0,078 aan water.

Zo op het eerste oog ziet dit hartstikke goedkoop uit. De grootste kosten zitten hem in het gasverbruik (of elektriciteit).

Water verwarmen middels de gas-cv-ketel

De meeste woningen zijn voorzien van een gasgestookte cv-ketel. Deze levert niet alleen warmte aan de woning maar verzorgt ook het warm sanitair water. Wanneer je 1 minuut onder de douche staat dan kost dit ongeveer 0,04 m³ aan gas. Hier komt dan ook nog een halve minuut voor het opwarmen van het water bij.

Je moet dus altijd rekening houden met een startgasverbruik van 0,02 kubieke meter, ongeacht hoe lang je onder de douche staat. Vervolgens nog eens 0,04 m³ per minuut douchen.

In 2024 ligt de gasprijs op ongeveer € 1,50 per kubieke meter. Dit betekent dat de douche opstarten € 0,03 kost. Hierna betaal je € 0,06 per minuut aan gas. 5 minuten douchen kost dus 5 × € 0,06 + starttarief = € 0,33.

Warm water via de elektrische boiler

Elektriciteit is goedkoper maar een elektrische boiler kan uiteindelijk toch duurder zijn. Dit komt omdat deze meer energie verbruikt. Waar je bij een gasboiler ongeveer € 0,06 per minuut douchen kwijt bent, betaal je bij een elektrische boiler ongeveer € 0,115 per minuut.

Overzicht: dit kost 1 minuut douchen

Aan de hand van bovenstaande kunnen we alle prijzen bij elkaar optellen. Kijk wat een minuut douchen kost, afhankelijk van een gasboiler (cv ketel) of een elektrische boiler. De prijzen zijn inclusief het verbruik van energie + water.

* Gasboiler: 6 cent per minuut – € 0,69 voor 10 minuten
* Elektrische boiler: 11,5 cent per minuut – € 1,22 voor 10 minuten

Hierbij is nog geen rekening gehouden met de opstartkosten. Die bedragen ongeveer 3 cent per keer, ongeacht hoe lang je uiteindelijk onder de douche staat.

Dit kost 30 minuten douchen

De meeste mensen staan gemiddeld 9 minuten onder de douche. Velen proberen dit terug te brengen naar 5 minuten want het scheelt ontzettend veel geld. Toch zijn er mensen die van luxe en comfort houden en misschien wel 15 minuten onder de douche staan. Ben je zo iemand die het makkelijk 30 minuten volhoudt? Bekijk wat 30 minuten douchen kost.

Waterverbruik bij 30 minuten douchen: ongeveer 216 liter. Dit kost in totaal € 0,234 aan water. Wanneer je een gasboiler hebt dan verbruik je in 30 minuten tijd gemiddeld 1,2 m³ gas. Met een gasprijs van € 1,50 kom je uit op € 1,80 aan gasverbruik. In totaal kost 30 minuten douchen je dus € 1,90. Bij een elektrische boiler ben je ongeveer € 3,69 kwijt voor 30 minuten onder de douche staan.

Dat is aardig duur, al helemaal wanneer je dit drie keer per week doet. Dan zou je iets meer dan € 5,40 per week kwijt zijn oftewel € 22 per maand om te douchen. Stel dat je dit met twee personen doet, dan kost het je € 44 per maand om drie keer per week lang onder de douche te staan. Daar zitten niet eens de kosten voor warm afwaswater of het verwarmen van de woning bij!

Tips om korter te douchen

Maak altijd gebruik van een douchewekker of een douchetimer. Die plaats je in de douche waardoor je precies bijhoudt hoe lang je eronder staat. Zodra de 5 minuten om zijn gaat er een alarm af of zie je dit op het scherm. Dit helpt je om korter te douchen, en het is zelfs mogelijk om in 2 minuten klaar te zijn.

Neem een waterbesparende douchekop, zo verbruik je minder water en minder gas. Dit helpt ook al om veel energie en geld te besparen. Verder kun je het volgende doen en zo snel mogelijk onder de douche uit te komen:

  • Zet de douche pas aan op het moment dat je eronder stapt (zo kort mogelijk voorverwarmen)
  • Maak je haren direct nat en zeep dit met shampoo in
  • Spoel de shampoo weg en laat dit eventueel zitten om je lichaam mee te wassen (of gebruik douchegel)
  • Breng eventueel conditioner in het haar aan
  • Was je lichaam met de resten shampoo of douchegel
  • Spoel (eventueel je haar en) je lichaam af
  • Zet de kraan uit

Scheren kun je ook aan de wasbak doen. Vul de wasbak half met lauw water, laat de kraan niet lopen. Tanden poetsen doe je nooit onder de douche, dit is zonde van het gasverbruik, elektriciteitsverbruik en al het water dat ongebruikt wegspoelt.

Schuiven naar boven