Zo effectief is een bloempotkachel

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Ben je ook zo geschrokken van de tarieven voor gas en stroom? Het ziet er niet naar uit dat dit de komende tijd goedkoper wordt. Daarom zijn veel mensen op zoek naar alternatieve manieren om de woning te verwarmen. Een van die alternatieven is de bloempotkachel.

Feitelijk gaat het hier om een omgekeerde bloempot met hieronder een schaal. Op deze schaal staan minimaal vijf tegen lichtjes, soms meer. Het idee achter het kacheltje is dat de warmte onder de bloempot blijft hangen en via het keramiek langzaam aan de ruimte wordt afgegeven.

Hoe effectief is een bloempotkachel? Het zijn leuke items en zorgen zeker voor sfeer in huis. En zelfs een beetje warmte. Maar of het ook de kachel of centrale verwarming kan vervangen, dat is een andere vraag.

De kosten: een bloempotkachel kopen

Sommigen maken hem zelf, anderen willen liever een bloempotkachel kopen. Vanwege de grote vraag naar deze producten zijn ze steeds moeilijker verkrijgbaar. De prijs ligt rond de € 50, maar ze zijn ook al gezien voor prijzen van meer dan € 100.

Zelf maken is een goed alternatief, maar misschien niet zo mooi. Je moet bij zelf maken vooral op design inleveren. Maar je bent wel goedkoper uit, want je hebt alleen een bloempot, wat theelichtjes, een staander en vooral heel veel creativiteit nodig. En gereedschap.

Hoe effectief is een bloempotkachel?

Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van bloempotkachels. Het is een feit dat je met een enkel kacheltje de woonkamer niet kunt verwarmen. Maar het ding straalt wel warmte af. Wanneer je deze kachel voor je op tafel zet, dan heb je er zeker profijt van.

Een theelichtje produceert niet alleen licht maar ook warmte. Voor een enkel theelichtje is de opbrengst 30 W warmte. Wanneer je vijf theelichtjes in een bloempotkachel gebruikt dan betekent dit dat deze 150 W aan warmte geeft.

De gemiddelde elektrische kachel heeft een vermogen van 1500 W. Dit is gemiddeld want veel van die kachels kun je ook instellen op een energiezuinige stand van 800 watt. Dit is prima voor het verwarmen van een kleinere ruimte.

Met vier tot zes bloempotkachels zou je een kleinere slaapkamer, badkamer of hal prima kunnen verwarmen. En ook de niet al te grote woonkamer.

Een grote ruimte verwarmen

Wil je een grotere woonkamer verwarmen en hierbij alleen gebruik maken van de bloempotkachel? Dan heb je toch minimaal zeven van deze kacheltje nodig. Dan zijn ze effectief, en het ziet ook nog eens gezellig uit.

Let ook op isolatie van de ruimte

Het gaat niet alleen om de warmte die de waxinelichtjes produceren, maar ook om hoe goed de ruimte geïsoleerd is. Hoe beter de isolatie, hoe effectiever de bloempotkachel. In een zeer goed geïsoleerde en grotere ruimte heb je geen zeven maar misschien maar vier of vijf van deze kacheltjes nodig. Dat scheelt enorm.

Is dit wel zo veilig?

Er zijn veel discussies gaande over de veiligheid van de bloempotkachel. Wanneer je dit kacheltje op een goede plek neerzet dan is hij veilig in gebruik. Wel is het belangrijk dat er geen kleine kinderen of huisdieren bij kunnen.

Houd er rekening mee dat kaarsen een uitstoot hebben, net als het feit wanneer je een open haard zou gebruiken. Bij het branden van kaarsen komt er fijnstof vrij. Wanneer je heel veel kaarsen brandt dan kun je dit zien aan de zwarte aanslag of het zwarte stof op meubels.

Heb je vogels in huis? Wees voorzichtig met het branden van kaarsen. Vogels kunnen hier slecht tegen en kunnen er zelfs flink ziek van worden. Veel andere dieren kunnen wel goed tegen kaarsen, maar voor 100% gezond is het nooit.

Het alternatief voor de bloempot kachel

In plaats van een bloempotkachel kun je ook gebruik maken van een tafelhaard. Deze wordt steeds vaker gekozen, en dat is om verschillende redenen. Ten eerste is een tafelhaard geschikt voor binnen en buiten. Hij brandt op speciale brandgel en is hiermee een duurzaam alternatief.

Een tafelhaard kan de temperatuur in de directe omgeving met wel 5 °C verhogen. In de ruimte zelf kan de temperatuur 1 tot 2 graden Celsius hoger worden. Maar wanneer je twee of drie van die tafelhaarden gebruikt dan kan het zelfs aangenaam warm worden. Dit is wel een kwestie van uitproberen en hangt ook weer af van de mate van isolatie van de ruimte.

Een tafelhaard kost rond de € 60. Er zijn ook goedkopere modellen (ongeveer € 49) verkrijgbaar, en natuurlijk duurdere modellen.

Nog een tip: je huis verwarmen met kaarsen

Wanneer je geen tafelhaard wil aanschaffen en de bloempotkachel niet ziet zitten, dan zou je het huis ook kunnen verwarmen met kaarsen. Je steekt gewoon wat kaarsen aan en wacht op het effect. Op zich zouden kaarsen dezelfde warmte af moeten geven. Wel is het zo dat een bloempotkachel de warmte opneemt en langzamer aan de ruimte afgeeft. Hierdoor geniet je van stralingswarmte, wat met gewone kaarsen niet lukt.

Je ziet, er zijn verschillende manieren om je huis lekker warm te krijgen. Zorg dat dit altijd op een veilige manier gebeurt. Brand kaarsen altijd onder toezicht. Verlaat je de woning of de ruimte? Blaas de kaarsen dan uit.

Schuiven naar boven