Effectieve manieren om te besparen op gas

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Het angstzweet breekt je nog net niet uit als je denkt aan de naderende jaarafrekening van het gas en licht. Misschien heb je de thermostaat al een graadje lager gezet en sta je wat minder lang onder de douche.

De prijzen gaan door het dak en het einde lijkt nog niet in zicht. Met het prijsplafond in aantocht kan het veel geld schelen om je gasverbruik onder de grens van 1200 m³ per jaar te houden.

Snel besparen

Verwarmen, douchen en koken. Het zal je niet verbazen dat dit de grootverbruikers van gas zijn in jouw huis. Het spreekt voor zich dat hier dus ook de meeste winst te behalen valt.

Snel besparen op verwarmen

De thermostaat één graad lager zetten kan al een besparing van 80 tot 150 euro per jaar opleveren. Het moet echter niet onbehaaglijk worden in huis. Door optimaal te verwarmen bespaar je geld én kun je comfortabel blijven wonen.

In een tochtig huis kan veel warmte ontsnappen. Ga kozijnen na, kit kieren dicht en plak tochtstrips. Je kan kiezen voor kozijnfolie. Hiermee creëer je een luchtlaag tussen het raam en de folie. Dat heeft een isolerend effect. Deze maatregelen kunnen je 128 euro per jaar opleveren. Door ook nog radiatorfolie te plakken kun je nog eens 100 tot 200 euro gas per jaar besparen. Sluit gordijnen en zet geen meubels voor je radiator zodat warmte de kamer in kan.

Een slimme thermostaat helpt je de temperatuur in je huis te regelen. Veel moderne thermostaten kunnen dat zelfs per ruimte. Het niet verwarmen van je slaapkamer kan bijvoorbeeld 50 euro per jaar opleveren. Doe tussendeuren dicht om de warmte in de ruimte te houden die warm moet zijn.

Zet de verwarming ’s nachts en als je niet thuis bent op 15 graden. Met een slimme thermostaat kan dat via een app. Dus als je onderweg ineens bedenkt dat je de thermostaat niet hebt teruggedraaid,  kun je dat alsnog doen.

Snel besparen onder de douche

Een vijfde van je gasverbruik gaat op in de badkamer. Met een aantal simpele tips kun je je gasverbruik ook hier verminderen.

Kies voor een douche in plaats van een bad. Bij een bad verbruik je bijna twee keer meer water dan bij douchen. Met een waterbesparende douchekop gebruik je nog eens 20 procent minder water.

Met een thermostatische douchemengkraan kun je makkelijk de juiste temperatuur instellen voor een ontspannende douche. Dit kan zo’n 1.000 liter water per jaar schelen. Allemaal water dat niet opgewarmd hoeft te worden!

Nederlanders staan gemiddeld 9 minuten per dag onder de douche. Door dit terug te schroeven naar 5 minuten per dag kun je jaarlijks ongeveer 70 euro besparen. Ook kun je ervoor kiezen om koud te douchen of om je te wassen bij de wastafel.

Snel besparen tijdens het koken

Overstappen op inductie is niet zomaar gedaan. Vaak moet er een extra kabel worden gelegd en een aanpassing worden gedaan in de meterkast. Toch zijn er ook in de keuken nog tientjes te winnen door je gasverbruik terug te dringen.

Gebruik een waterkoker in plaats van een fluitketel op het gasfornuis.

Bij een iets grotere pan gaat minder warmte verloren dan bij een kleine pan. Dit geldt voor zowel koken op gas als keramisch koken. Door te zorgen dat de vlam of de kookzone ónder de pan blijft, gaat er geen warmte langs de pan verloren.

Met een snelkookpan verkort je de kooktijd en met een multicooker of slowcooker kun je volledige gerechten bereiden zonder een gasfornuis aan te raken.

Duurzaam investeren

Wil je meer besparen en wil je je huis duurzaam maken voor de lange termijn? Dan kan het rendabel zijn om wat meer te investeren. Vooral als je gebruik maakt van beschikbare subsidies.

Duurzaam verwarmen

Het isoleren van spouwmuren kan 450 euro per jaar schelen op de eindafrekening. Net als vloerisolatie. Enkel glas vervangen door HR++ glas kan 600 euro per jaar opleveren en dakisolatie zo’n 750 euro op jaarbasis. Investeren in het isoleren kan je gasverbruik drastisch verlagen.

Heb je al verbouwplannen, dan kun je in plaats van vloerisolatie ook kiezen voor vloerverwarming. Hiermee bespaar je ongeveer 10% ten opzichte van gewone radiatoren.

Heeft je cv-ketel zijn beste tijd gehad? Denk dan eens na over een warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan een besparing opleveren van zo’n 600 á 2000 euro per jaar. Met een all-electric warmtepomp kun je volledig van het gas af (als je kookt op inductie). Hierdoor kan je besparing nog verder oplopen en bespaar je ook nog op vastrecht en netbeheerkosten.

Duurzaam douchen

Ga je voor een nieuwe badkamer? Laat dan in de afvoer van de douche een warmtewisselaar plaatsen. Het gebruikte, warme water stroomt langs het verse, koude water en warmt dat alvast voor. Warmtewisselaars zijn overigens ook los verkrijgbaar en goed te installeren voor de doe-het-zelver

Een nieuw bad kun je laten isoleren. Hierdoor ontsnapt er minder warmte. Je hoeft dan geen extra water toe te voegen om je bad weer op temperatuur te krijgen.

Duurzaam koken

De gaskookplaat. Veel huishoudens zijn er inmiddels vanaf, maar nog lang niet iedereen. Misschien heb je als hobby-chef, naast je inductiekookplaat alsnog een gaspit geïnstalleerd, omdat het bijdraagt aan jouw kookbeleving. Het kan allemaal.

Het installeren van een inductiekookplaat levert vaak de grootste gasbesparing op in de keuken.

Wat past bij jou?

Zorg dat je regelmatig de meterstanden noteert. Als je weet wat je verbruik is kun je daarop inspringen. Soms is een kleine aanpassing voldoende om onder het prijsplafond te blijven en blijven vervelende verrassingen bij de jaarafrekening jou bespaart.

Schuiven naar boven