Energie tegen inkoopprijs vergelijken

Bijgewerkt: 11 november 2023

Energie is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu om verlichting, verwarming of het aandrijven van je voertuig gaat, je bent sterk afhankelijk van energie. De kosten hiervoor zijn de afgelopen jaren gestegen. Gelukkig is er een manier om deze kosten te verlagen: energie tegen inkoopprijs vergelijken.

Een dynamisch energiecontract en inkoopprijzen

Steeds meer mensen kiezen voor een dynamisch energiecontract. Hierbij variëren de tarieven gedurende de looptijd van het contract. Dit betekent dat de tarieven onstabiel zijn. Maar dit wil niet zeggen dat dit slecht is! Je kunt hier namelijk veel geld mee besparen.

Wanneer je een dynamisch contract afsluit, ontvang je energie tegen de marktprijs. Overdag en vooral in de zomermaanden liggen de tarieven lager. Dit komt omdat de vraag naar energie op deze momenten laag is, waarbij aan de andere kant veel wordt opgewekt.

In de avonduren en de winterperiode liggen de marktprijzen hoger. Hierdoor betaal je ook meer voor energie.

Stroom en/of gas

Velen denken dat energie tegen inkoopprijs alleen voor stroom (elektriciteit) geldt. Maar je kunt ook een dynamisch contrast voor gas afsluiten.

Waarom energie tegen inkoopprijs vergelijken zo belangrijk is

Wanneer je overdag veel thuis bent, is een dynamisch contract interessant. Het levert je op jaarbasis een flinke kostenbesparing op. Vooral wanneer je heel bewust met energie omgaat.

Dynamische contracten lijken op elkaar. Hierdoor denk je al snel dat je overal tegen dezelfde inkoopprijs energie krijgt. Dit klopt niet, want de aanbieders hanteren verschillende tarieven.

Wanneer je energie tegen inkoopprijs vergelijkt, vind je de beste deals. Hiermee kun je tot honderden euro’s per jaar (extra) besparen.

Stappen om energie te vergelijken

Kijk niet alleen naar de huidige marktprijzen. Dit zijn namelijk kale inkoopprijzen. Elke energieleverancier rekent met een toeslag. Daarnaast betaal je een vast bedrag voor je maandabonnement. Juist de toeslag en de kosten voor je abonnement wisselt sterk per energieleverancier.

Wil je direct de inkoopprijzen vergelijken? Hieronder een stappenplan die je hierbij helpt.

Stap 1: Verzamel je Energiegegevens

Verzamel recente energierekeningen, bijvoorbeeld van de laatste drie jaar. Zo krijg je een duidelijk beeld van je gemiddeld energieverbruik.

Stap 2: Bezoek een Vergelijkingssite

Er zijn tientallen vergelijkingsites voor energie. Ze zijn niet allemaal betrouwbaar. Sommige sites laten zich betalen om bepaalde energieleveranciers bovenaan hun lijstjes te plaatsen. Hier vind je de actuele energietarieven voor vaste-, variabele- en dynamische contracten.

Stap 3: Kies de Beste Optie

Selecteer de aanbieder en het tarief dat het beste bij je behoeften past. Kijk hierbij niet naar inkoopprijzen maar vooral de opslag en de vaste maandelijkse kosten. De inkoopprijzen zijn voor alle energieleveranciers (en dus ook voor jou) gelijk.

Stap 4: Sluit een Overeenkomst

Heb je een energieleverancier gevonden? Volg de instructies om een contract met deze energieleverancier af te sluiten.


Voordelen van energie tegen inkoopprijs vergelijken

Door tarieven te vergelijken, vind je de meest voordelige aanbiedingen. Dit leidt zeker tot een aanzienlijke besparing op je energierekening. Nogmaals, laat je niet verleiden door lage inkoopprijzen. Het gaat om de totaalprijs die je betaalt.

Een dynamisch contract kent geen vaste einddatum. Dit is ook een voordeel want je zit nergens aan vast. Je kunt opzeggen wanneer je wil. Soms moet je rekening houden met een opzegtermijn van één maand. Maar het kan ook dat je elke dag op mag zeggen. Een dynamisch contract opzeggen betekent dat je geen ‘boete’ betaalt.

Duurzame energie inkopen

Vind je duurzaamheid ook zo belangrijk? Steeds meer energieleveranciers bieden energie uit duurzame bronnen. Bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie of energie uit biomassa.

  • Zonne-energie: Op steeds meer daken liggen zonnepanelen. Met zonnepanelen voorzie je jouw woning van stroom. Je kunt overtollige energie terugleveren aan het net. Dit kan ook wanneer je een dynamisch contract hebt. Wist je dat een groot deel van de energie tegen inkoopprijs, afkomstig is van zonne-energie?
  • Windenergie: Windturbines genereren elektriciteit. Dit doen ze door de kracht van de wind te benutten. Veel energieleveranciers wekken niet alleen met zonnepanelen maar ook met windturbines elektriciteit op.
  • Waterkracht: Een waterkrachtcentrale gebruikt stromend water voor het opwekken van elektriciteit. Deze vorm van energie is milieuvriendelijk en betrouwbaar. Een klein gedeelte van de energie die je inkoopt, is gemaakt door een waterkrachtcentrale.
  • Biomassa: We produceren ontzettend veel organisch afval. Denk maar aan houtsnippers, landbouwafval en mest. Dit is hernieuwbaar en kan als brandstof worden gebruikt. Bijvoorbeeld om elektriciteit op te wekken. Een heel klein percentage elektriciteit is afkomstig van biomassa.
  • Kernenergie: Kerncentrales leveren een grote hoeveelheid elektriciteit. Hierbij vindt geen uitstoot van broeikasgassen plaats. Schoon voor het milieu, maar het brengt een aantal veiligheidskwesties met zich mee. Toch zullen we in de toekomst meer kernenergie geleverd krijgen.

Kies voor groene energiebronnen. Zo draag je bij aan de vermindering van uitstoot van broeikasgassen. Je beschermt het milieu en de toekomst van de aarde.

Bewustwording van energiebesparing

Het gaat niet alleen om de goedkoopste energieprijzen. Het is net zo belangrijk dat je bewust met energie omgaat. Hiermee verlaag je de energierekening, maar het is ook beter voor het milieu.

Zorg voor een goede isolatie in je huis. Dit vermindert warmteverlies waardoor je in de winter minder gas en/of stroom verbruikt. Bovendien houdt goede isolatie je woning in de zomer lekker koel.

Vervang verouderde apparaten door energiezuinige modellen. Let hierbij vooral op het energielabel. Wees ook bewust van het stroomverbruik van apparaten. Sommige apparaten ‘vreten’ energie, bijvoorbeeld de vaatwasser of de wasmachine. Ook eenvoudige elektrische kacheltjes zijn stroomvreters.

Gebruik je een apparaat niet? Zet hem volledig uit en niet in de stand-by. Doe ook alle verlichting uit wanneer je niet in de kamer aanwezig bent.

Schuiven naar boven