Een energiecontract in het buitenland afsluiten

Bijgewerkt: 12 november 2023

Met de hoge energieprijzen zijn veel mensen op zoek naar de goedkoopste alternatieven. Bijvoorbeeld een energiecontract in het buitenland afsluiten. Dit lijkt logisch wanneer je goedkope producten uit bijvoorbeeld China laat komen, waarom zou je dan niet je stroom en gas in het buitenland kopen?

Vrije keuze uit energieleveranciers

Pakweg 50 jaar geleden hadden burgers niet veel keuze met betrekking tot energieleveranciers. Hier is de laatste decennia veel verandering in gekomen. Vooral vanaf 2020 zijn er veel (kleine) leveranciers bijgekomen.

Zowel consumenten als bedrijven hebben de vrije keuze uit verschillende elektriciteits- en gasleveranciers. Zolang een leverancier in je regio actief is vormt het geen probleem om hier stroom en gas af te nemen.

Buitenlandse partijen die in Nederlander actief zijn

Wat velen niet weten is dat een aantal ‘Nederlandse’ partijen helemaal niet Nederlands zijn. Bijvoorbeeld Vattenfall (voorheen Nuon) dat volledig in handen is van de Zweedse overheid. Deze partij is al vrij lang actief in Nederland en heeft hier best veel klanten. Vattenfall heeft van de ACM ook een vergunning gekregen om elektriciteit en gas aan Nederlandse huishoudens en bedrijven te leveren.

Vattenfall heeft een kantoor in Nederland dus klanten merken niet eens dat het een Zweeds bedrijf is. Maar op de eindstreep heb je eigenlijk een energiecontract bij een buitenlandse partij. Dit komt vaker voor dan je denkt. Denk maar eens aan telefonie- en internetaanbieder T-Mobile, dat onderdeel is van Deutsche Telekom.

Een energiecontract in het buitenland afsluiten

Kun je een energiecontract in het buitenland afsluiten, waarbij de partij in een andere lidstaat geregistreerd is? Dat hangt er vanaf welke afspraken je kan maken. Wanneer de buitenlandse energieleverancier in Nederland wil leveren dan behoort dit zeker tot de mogelijkheden.

Het is dus belangrijk dat de leverancier uit een andere lidstaat diensten in je regio aanbiedt. Ook moet deze een contract met je willen afsluiten. Een energieleverancier is namelijk niet verplicht om je als klant aan te nemen.

De netbeheerder kun je niet zelf uitkiezen

Je bent er vrij in een energieleverancier te kiezen die het beste bij je past. Of misschien wel het goedkoopste is. Je mag ook een energiecontract in het buitenland afsluiten, mits dit tot de mogelijkheden behoort.

Waar je geen vrije keuze in hebt is de netbeheerder. Dit is een bedrijf dat het netwerk voor de levering van stroom en gas beheert. Een netbeheerder levert zelf geen energie.

Zie het als het nemen van een taxi. Je bepaalt zelf in welke taxi je zit (energieleverancier). Maar het wegennetwerk heb je niet voor het uitkiezen (netbeheerder). Je kunt immers niet zelf een weg aanleggen. Wel kun je een andere route nemen (energiecontract in het buitenland afsluiten).

Recht op een aansluiting op het elektriciteitsnet

Alle inwoners van de EU hebben recht om hun woning aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Dit recht mag je niet ontnomen worden. Een Nederlandse energieleverancier mag in principe geen Nederlandse (nieuwe) klanten weigeren. Het is zelfs verboden om niet- betalende klanten zomaar van het elektriciteitsnet afsluiten.

Wil je een energiecontract in het buitenland afsluiten dan gelden er wat andere regels. Een energieleverancier die geregistreerd is in een andere lidstaat is helemaal niet verplicht om Nederlandse klanten te accepteren en hieraan te leveren.

Je kunt dus niet van een buitenlandse partij eisen dat ze je als klant accepteren. Zelfs niet wanneer je buurman hier wel stroom van krijgt. Het wordt natuurlijk een heel ander verhaal wanneer die energieleverancier in Nederland geregistreerd staat en ook een vergunning heeft gekregen.

Belgische en Duitse energieleveranciers in Nederland

Misschien wil je een Belgisch energiecontract afsluiten. Dat kan, Mega uit België levert ook energie in Nederland. Je kunt hier dus probleemloos een contract afsluiten. Dan heb je nog RWE, een Duitse energieleverancier in Nederland. Deze energieproducent is in verschillende Europese landen actief.

Goedkope stroom uit Duitsland

In Duitsland zijn ze flink bezig met het gebruik van zonnepanelen en windmolens. Dat loopt zo goed dat er vaak sprake is van overcapaciteit. De Duitse stroom wordt dan goedkoop aan Nederlands geleverd en in sommige gevallen zelfs gratis. Nederlandse consumenten profiteren hiervan want ze betalen dan veel minder dan de Duitse consumenten.

Het gaat in dit geval om Duitse energieleveranciers die in Nederland actief zijn. Het is dus niet mogelijk om goedkope Duitse stroom bij een Nederlands energiebedrijf af te nemen. Vanwege het soms grote voordeel is het interessant om een energiecontract in Duitsland of een ander land binnen Europa af te sluiten. Bekijk daarom zeker eens de mogelijkheden.

Houd er wel rekening mee dat er in de toekomst internationale afspraken worden gemaakt. Dit is om te voorkomen dat Nederlandse energieleveranciers inkomsten mislopen. Het kan dus dat het in de toekomst helemaal niet meer goedkoper is om in het buitenland een energiecontract af te sluiten.

Schuiven naar boven