Energieleverancier zegt contract op – dat mag niet!

Je bent al jarenlang (of misschien korter) onder contract bij je favoriete energieleverancier. Niks te klagen maar dan gebeurt het: de energieleverancier zegt het contract op. Mag dat? Nee, in principe mag dit helemaal niet. Maar er gelden een aantal uitzonderingen.

Je facturen niet betalen

De meest voorkomende redenen waarom de energieleverancier het contract opzegt is het niet betalen van de facturen. Sommige leveranciers zijn hier zeer snel mee. Dit is niet toegestaan, de leverancier moet minimaal één herinnering sturen. Bovendien moet de leverancier je op eventuele schuldhulpverlening wijzen. Is dit niet gebeurd? Dan mag de energieleverancier niet zomaar je contract opzeggen

Dit mag ook niet wanneer je inmiddels een betalingsregeling hebt met de leverancier. Of wanneer je schuldhulpverlening hebt aangevraagd. In al deze situaties ben je beschermd, je mag niet zomaar van de energie worden afgesloten.

Wanneer je niet reageert of betaalt

Het kan dat je de factuur helemaal niet kunt betalen of dit gewoon niet wil doen. Het is altijd beter om op de brief of e-mail te reageren. Wanneer je dit niet doet en je betaalt nog steeds niet, dan mag de energieleverancier het contract opzeggen.

Dit gebeurt middels een brief. In deze brief staat meer informatie over beëindiging van de levering. Je leest vanaf wanneer je bent afgesloten van gas en elektriciteit. Je leverancier mag je niet afsluiten van stadsverwarming of blokverwarming.

Je gaat niet akkoord met verhoging van het vaste tarief

Door de stijgende energieprijzen komen leveranciers in de problemen. Het gevolg: je gaat meer betalen. In de praktijk betekent dit een verhoging van het vaste tarief. Sommige consumenten zijn het hier niet mee eens en willen niet meer gaan betalen.

Er zijn wat energieleveranciers die hebben gedreigd om het contract dan op te zeggen. De vraag is of dit zomaar kan en mag. Nee, de energieleverancier mag om deze reden het contract niet eenzijdig opzeggen. De ACM, dat is een consumentenloket, dwingt leveranciers om toch gas en elektriciteit te blijven leveren. En ook nog eens tegen het afgesproken vaste tarief.

Variabele tarieven

Heb je een contract met variabele tarieven? Dan mag de energieleverancier dit aanpassen. Wel ontvang je hier tijdig een bericht over. Zo bepaal je zelf of je bij dezelfde energieleverancier blijft of misschien overstapt.

Mag energieleverancier voorschot verhogen?

Bij energiecontracten is het gebruikelijk om maandelijks een voorschot te betalen. Hiermee voorkom je dat je op het einde van het contractjaar ineens veel moet betalen. Je voorschot is gebaseerd op je laatste jaarrekening. Je mag het voorschot zelf verhogen, zodat je bij de jaarrekening misschien minder betaalt of zelfs geld terugkrijgt.

In onzekere tijden is het niet verstandig om je voorschot te verhogen. Wanneer de energieleverancier failliet gaat ben je de betaalde voorschotten kwijt.

Mag de energieleverancier je voorschot verhogen? Dat mag alleen wanneer je variabele tarieven hebt. Wanneer de energietarieven tussendoor flink wijzigen, dan mag de leverancier je voorschot aanpassen. Het gaat hier dan altijd om een verhoging van het voorschotbedrag. Wanneer de energieprijzen omlaag gaan dan zal een leverancier zelden je voorschot verlagen. Dit mag je wel zelf doen. Bij sommige leveranciers mag je tot 10% verlagen, bij anderen bepaal je dit helemaal zelf.

In deze situatie mag de energieleverancier het contract opzeggen

Gaat de leverancier failliet, dan wordt het contract automatisch opgezegd. Je kunt immers geen contract hebben met een failliet bedrijf. Ook mag de energieleverancier het contract opzeggen wanneer hier een gegronde reden voor is. Bijvoorbeeld omdat de leverancier geen elektriciteit of gas meer aan kan voeren. Of bij een ernstige betalingsachterstand van jouw kant uit.

Je ziet dat de energieleverancier soms het contract op mag zeggen. Twijfel je hierover, dan is het beter om met een jurist contact op te nemen.

Zelf het contract opzeggen

Wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Dan kun je het contract opzeggen. Het hangt er wel vanaf wat voor een type contract het is. Heb je bijvoorbeeld een eenjarig of een driejarig contract, dan moet je wachten totdat het contract afloopt. Dan pas kun je zonder boete opzeggen. Zeg je eerder op dan kost het je geld (opzegvergoeding).

Wanneer je contract ten einde loopt dan wordt dit stilzwijgend verlengd, dit is altijd voor onbepaalde tijd. Op dat moment mag je het contract op elk moment opzeggen. Wel geldt een opzegtermijn van 30 dagen. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden.

Contract opzeggen bij verhuizing

Je gaat verhuizen en moet hierdoor je energiecontract opzeggen. Hoe vervelend het ook is maar de leverancier mag hier een opzegvergoeding voor in rekening brengen. Dit komt omdat onduidelijk is of de volgende bewoner ook van dezelfde leverancier gebruik gaat maken.