Energiemaatschappij met de hoogste terugleververgoeding

Bijgewerkt: 9 januari 2023

Je hebt zonnepanelen of denkt erover om deze aan te schaffen. De salderingsregeling verdwijnt stap voor stap en vanaf 2031 geldt er alleen nog maar een terugleververgoeding. Bereid je op de toekomst voor. Ontdek wie het meest voor teruggeleverde energie betaalt.

Verschil tussen salderen en terugleververgoeding

De overheid heeft jarenlang het salderen in stand gehouden. Het teveel aan opgewekte energie gaat terug naar de leverancier. Wanneer je dit op een later moment nodig hebt dan krijg je dit één op één terug. Dit betekent dat je niks bij hoeft te betalen.

Heb je meer stroom nodig dan dat je teruglevert? Dan koop je de extra stroom tegen normale tarieven. Wanneer je meer teruglevert dan dat je verbruikt dan ontvang je een terugleververgoeding.

 • Salderen = stroom terugleveren en één op één afnemen (tegen elkaar wegstrepen)
 • Terugleververgoeding = stroom terugleveren en niet meer gebruiken, hier ontvang je een vergoeding voor

Vanaf 1 januari 2025 wordt het salderen afgebouwd. In het jaar 2025 kun je nog maar 64% salderen. In 2031 is dit teruggebracht tot 0%.

Een hoge terugleververgoeding is gewenst

Wanneer je in de toekomst niet meer kan salderen dan is het belangrijk om naar energieleveranciers met de hoogste terugleververgoeding te kijken. Er zijn namelijk altijd momenten dat je energie opwekt en dit niet gebruikt. Denk maar aan doordeweekse dagen dat je aan het werk bent. Juist overdag wordt er een hoop energie opgewekt die je niet benut.

In de zomermaanden ben je misschien drie weken op vakantie. Juist in juli en augustus is de opbrengst van zonnepanelen hoog, maar doe je hier niets mee wanneer je niet thuis bent.

Op die momenten lever je stroom aan de leverancier. Feitelijk ben je een klein energiebedrijf. Het is dan ook prettig wanneer je een hoge terugleververgoeding ontvangt. Dit scheelt later in de kosten wanneer je weer energie in moet kopen.

Overzicht energiemaatschappijen met de hoogste terugleververgoeding

Sommige energiemaatschappijen geven nauwelijks iets voor het terug leveren van energie. Terwijl anderen je hier royaal voor belonen.

Ruim 600.000 huishoudens wekken jaarlijks meer stroom op dan dat ze verbruiken. Vaak heeft dit met overcapaciteit van zonnepanelen te maken. Maar ook met gunstige opwekmomenten waarop je niet thuis bent.

Energietarieven stijgen terwijl de terugleververgoeding steeds lager wordt. Het wordt dan ook steeds lastiger om een energieleverancier met hoge terugleververgoeding te vinden. We onderzochten welke energiemaatschappijen toch aardig wat vergoeden.

 • Engie: € 0,60 per kWh
 • United Consumers: € 0,55 per kWh
 • Innova Energie: € 0,51 per kWh
 • Powerpeers: € 0,21 per kWh
 • Vattenfall: € 0,166 per kWh
 • DELTA Energie: €0,135 per kWh
 • Greenchoice: €0,115 cent per kWh
 • Oxxio: € 0,09 per kWh
 • Eneco: € 0,09 per kWh
 • Pure Energie: € 0,0726 per kWh
 • Essent: € 0,055 per kWh
 • Energiedirect.nl: € 0,05 per kWh
 • Budget Energie: 50% van het stroomtarief in het contract
 • Energie VanOns: stroomtarief dat in het contract staat
 • Coolblue Energie: kale variabelen leveringskosten
 • Frank Energie: dynamische prijs

Laatst bijgewerkt: 9 januari 2023

Terugleververgoeding zal in de toekomst steeds lager worden

In 2021 waren de terugleververgoedingen betrekkelijk hoog. In 2023 zijn deze bijna overal fors lager. Vanaf het jaar 2030 zal de vergoeding voor terugleveren overal beduidend slechter zijn. Dit komt omdat er steeds meer zonnepanelen bijkomen. Hierdoor zijn energiebedrijven ook meer kwijt om klanten een vergoeding te geven.

Juist daarom is het belangrijk om zonnepanelen te gebruiken waar ze voor zijn: de opgewekte energie zelf inzetten.

Dit doe je door slim om te gaan met stroom. Zelfs wanneer je werkt kan dit. Denk maar eens aan het instellen van de vaatwasser, wasmachine of wasdroger. Steeds meer apparaten zijn vanaf een smartphone app te bedienen.

Schijnt de zon? Kijk in je energie-app wat zonnepanelen op dat moment opleveren. Schakel apparaten op afstand in. Wanneer je thuis bent is het natuurlijk veel makkelijker om hierop in te springen.

Energie opslaan en op een later moment gebruiken

Het is ook mogelijk om een thuisaccu of batterijen voor zonnepanelen aan te schaffen. Dit is een grote batterij die de opgewekte stroom opslaat. Zo kun je dit op een later moment gebruiken. Ook zijn er steeds meer elektrische auto’s die als omgekeerde accu werken.

Momenteel zijn batterijen voor zonnepanelen erg duur, enorm groot en niet zo effectief. Wacht nog enkele jaren, dan zijn thuisaccu’s veel effectiever en betaalbaar. Het is de beste manier om zo goed mogelijk met opgewekte energie om te gaan. Al helemaal wanneer de saldering verdwijnt en wanneer de terugleververgoeding erg laag is.

Schuiven naar boven