Energieslurpers in huis opsporen

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Een oude koelkast verbruikt jaarlijks voor wel € 130 aan energie. Wist je dat? Maar dat is niet de enige energieslurper in huis. Er zijn namelijk nog veel meer apparaten die een aanslag zijn op je energierekening. Niet alleen wanneer ze in gebruik zijn, maar ook wanneer ze in de stand-by mode staan.

Spoor de energievretende apparaten in huis op. Ontdek ook waar het sluipverbruik vandaan komt. Wanneer je dit allemaal bij elkaar optelt kun je honderden euro’s per jaar besparen.

Energiemeter voor in het stopcontact

De slimste manier om energieslurpers in huis op te sporen is het gebruik van een energiemeter. Deze steek je in het stopcontact. Vervolgens koppel je hier het elektrisch apparaat aan. Op het display zie je het stroomverbruik en wat de energiekosten zijn.

Deze energiemeter geeft je inzicht in het energieverbruik, waardoor je bewust bent van het verbruik van het apparaat. Handig voor jezelf, huisgenoten of kinderen. Deze meter kost ongeveer € 20 tot € 22 en is een aanrader om afzonderlijke apparaten te checken.

Wi-Fi P1 Meter

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een wifi P1 Meter. Dit is een USB-adapter die in de slimme meter kan. Je moet dus wel over een slimme meter beschikken (in de meterkast), anders werkt deze niet. Na het inpluggen moet je ook nog de bijbehorende app op je smartphone installeren.

Via de app zie je vervolgens hoeveel stroom en gas je verbruikt. Dit zie je realtime, dus actueel. Maar ook per dag, per week en per maand. En zelfs per jaar. Omdat je zelf de energietarieven in kan voeren krijg je ook inzicht in de kosten.

Let op want een P1 Meter werkt alleen in combinatie met een slimme meter. Het is het aan te raden om vooraf te kijken of je hierover beschikt. Verder moet er een wifinetwerk in je woning aanwezig zijn.

Dankzij de P1 meter kijkje wat de energieslurpers in huis zijn. Zet een apparaat aan en bekijk op de app wat het stroomverbruik is. Echt waar, dit zal je soms verbazen. Apparaten waarvan je dacht dat ze energiezuinig zijn verbruiken meer stroom dan gedacht. En ogenschijnlijk energiezuinige apparaten kunnen flink wat stroom wegvreten.

De P1 meter is verkrijgbaar voor ongeveer € 65, inclusief adapter. Zonder adapter is hij goedkoper maar dan moet je zelf de adapter regelen.

Oude apparaten verbruiken veel stroom

Elektrische apparaten worden steeds energiezuiniger. Dit is maar goed ook want stroom is de laatste tijd zo duur geworden, dan ga je kritisch naar het energieverbruik in huis kijken. Wist je dat oude apparaten veel te veel energie verbruiken? Dit geldt al helemaal voor oude koelkasten, vriezers en televisies. Maar ook oude airco’s jagen je energierekening omhoog.

Over het algemeen kun je stellen dat apparaten die 10 jaar of ouder zijn, te veel energie verbruiken. Enerzijds komt dit doordat nieuwe apparaten energiezuinige worden gemaakt. Maar oude apparaten werken ook minder efficiënt. Er mankeert iets aan waardoor er sluipverbruik en overtollig energieverbruik optreedt.

Het is aan te raden om elektrische apparaten met regelmaat te vervangen. Al helemaal wanneer er iets kapot aan is. Of wanneer je merkt dat het energieverbruik steeds hoger wordt. Tijd om te shoppen!

Koop geen tweedehands apparaten

Het is natuurlijk heel verleidelijk om een tweedehands koelkast of televisie aan te schaffen. En een tweedehands airco is ook een stuk voordeliger. Maar het zijn niet de meest slimme keuzes. Dit komt omdat je andermans ellende koopt. Misschien is het apparaat nog goed, maar het kan nooit zo energiezuinig zijn als een gloednieuw apparaat.

Bedenk dat tweedehands apparaten vaak drie jaar of veel ouder zijn. Sommige tweedehands apparaten zijn zelfs 10 jaar en ouder. Niet echt goed voor je energierekening. Denk dus na voordat je zoiets aanschaft.

Wat kan ik doen om energie te besparen?

Er zijn veel dingen die je kunt doen om de energierekening omlaag te brengen. Bijvoorbeeld minder vaak de wasmachine en de vaatwasser aanzetten. Zorg dat deze goed gevuld zijn, draai zeker geen halve machines. Dit geldt ook voor de droger, want heb je die eigenlijk wel nodig? Vooral in de zomermaanden kun je de was heel goed buiten te drogen hangen. Dat scheelt een hoop energiekosten en de was ruikt heerlijk fris.

Schakel lampen uit wanneer je niet in de ruimte aanwezig bent. Bedenk ook of het wel nodig is om zoveel lampen tegelijkertijd aan te hebben. Wanneer je op kantoor of thuis werkt is het vaak voldoende om een lampje in je directe omgeving aan te hebben, de rest kan uit.

Heb je een airco? Laat hem niet de hele dag draaien. Wanneer je middels airco of elektrische kachel verwarmt dan kies je bij voorkeur voor de laagste stand. Of de ecostand, want veel moderne kachels en airco’s beschikken hierover.

Houd je energieverbruik elke dag bij. Het wordt uiteindelijk een sport om energie te besparen en je energierekening omlaag te brengen. Hier hoort natuurlijk ook met gasverbruik bij, dus kijk hier zeker naar.

Schuiven naar boven