Energieverbruik van een waterkoker per keer

Bijgewerkt: 12 november 2023

Water verwarmen voor koffie of thee, de afwas of misschien om het bad te vullen. De waterkoker is energiezuiniger dan wanneer je warm water uit de kraan pakt. Ook is hij soms voordeliger dan water in een pannetje koken. Lees het energieverbruik van een waterkoker per keer dat je hem aanzet.

Het vermogen van een waterkoker

De gemiddelde waterkoker heeft een vermogen van 2200 Watt. Dit betekent dat hij 2200 W oftewel 2,2 kW per uur gebruikt. Dit is bijna net zoveel als een wasmachine, deze gebruikt 2,5 tot 3 kWh aan stroom. Het hoge energieverbruik heeft met het verwarmingselement te maken. Alle apparaten met een verwarmingselement zijn energievreters:

  • Waterkoker
  • Wasmachine
  • Vaatwasser
  • Wasdroger

Een koffiezetapparaat is met 1200 W (1,2 kWh) iets energiezuiniger.

Dit verbruikt een waterkoker per keer aan energie

Het is natuurlijk niet zo dat een waterkoker een uur lang aanstaat. Het water is binnen 2,5 tot 3 minuten verwarmd. Met een vermogen van 2,2 kWh gebruikt het apparaat ongeveer 110 Watt per keer.


Omgerekend naar prijs

In 2023 (november) kost 1 kWh ongeveer € 0,39. Dit is inclusief leveringskosten en energiebelasting. Dit betekent dat je per keer dat je de waterkoker gebruikt € 0,041 betaalt. Dat is iets meer dan 4 cent.

Het bad vullen met water uit de waterkoker

Het is een feit dat gas steeds duurder wordt. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Bij veel energieleveranciers betaalde je begin 2023 al snel € 4 per kubieke meter gas. Voor het vullen van een bad met 120 liter warm water heb je ongeveer 0,6 m³ gas nodig. Dit betekent dat het toen gemiddeld € 2,40 kostte om van een warm bad te genieten.

Gelukkig zijn de tarieven weer gedaald, maar in de toekomst kun je zeker weer een stijging verwachten. In november 2023 kost een bad vullen je ongeveer € 0,81.

Is het goedkoper om het bad te vullen met heet water uit de waterkoker? In dit geval is de mengverhouding 1:2,5. Oftewel 1 liter heet water op 2,5 liter koud kraanwater. Bij een bad van 120 liter heb je 34 liter heet water nodig op 86 liter koud water.

Dit betekent dat je de waterkoker 34 keer aan moet zetten. In een waterkoker gaat immers 1 liter water.

Gerekend met een stroomprijs van € 0,38 en € 0,041 per keer dat je de waterkoker gebruikt, zou het vullen van het bad in totaal € 1,39 kosten.

Conclusie: het is nog altijd goedkoper om het bad met warm water uit de gasboiler te vullen.

Waterkoker of fluitketel

De meeste huishoudens maken gebruik van een waterkoker. Toch kom je hier en daar nog de ouderwetse fluitketel tegen. Dit in combinatie met een gaskooktoestel, maar er zijn ook fluitketels voor elektrische fornuizen. Een waterkoker is zeker duurzamer dan een fluitketel. Dit komt omdat er bij een gasfornuis of elektrisch fornuis veel warmte via de zijkant van de waterketel verloren gaat. Juist het verlies van warmte is zonde van het energieverbruik en de portemonnee. Bovendien is dit ook nog eens een stuk slechter voor het milieu.

Hoe zit het met de prijsverschillen? Of je nu van een waterkoker of een fluitketel gebruik maakt, qua energieprijs zijn er geen hele grote verschillen. Wel is het zo dat je met de fluitketel meer energie verspilt waardoor dit op de eindstreep iets duurder kan zijn.

De heet water dispenser

Tegenwoordig is er een goed alternatief voor de waterkoker: de heet water dispenser. Sommige modellen zijn zeer energiezuinig en hiermee goedkoper in gebruik dan waterkokers of fluitketels. Hier zijn wel grote verschillen in want sommigen hebben een vermogen van 2600 W en anderen werken met 1800 W.

Het apparaat is in staat om maximaal 500 ml heet water per minuut te zetten. Afgifte van heet water gebeurt met een druk op de knop. De inhoud van de watertank bedraagt 2,5 liter en bij sommige modellen tot wel 5 liter.

Op zich is een heet water dispenser niet energiezuinige dan een waterkoker. Maar wanneer je grotere hoeveelheden heet water in één keer nodig hebt dan ben je met deze dispenser voordeliger uit. Dit komt omdat het apparaat niet telkens opnieuw hoeft op te starten.

Waterkoker is goedkoper dan een kokendwaterkraan

Hoewel een kokend water kraan veel gebruiksgemak en luxe met zich meebrengt is dit een duurder alternatief dan de waterkoker. Met een waterkoker gebruik je namelijk veel minder elektriciteit. Hierdoor ben je goedkoper uit en dat zie je terug op de energierekening.

Schuiven naar boven