Ervaring petroleumkachel: de voor- en nadelen

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Misschien denk je erover om een petroleumkachel aan te schaffen. Dit is een goedkope manier om je woning effectief te verwarmen. De vraag is waarom een petroleumkachel beter is. Soms wordt namelijk gezegd dat petroleum slecht is voor de gezondheid. Twijfel je nog over je aankoop? Lees de ervaringen petroleumkachel en ontdek de belangrijkste voor- en nadelen.

Werking van petroleumkachels

Wie heeft er tegenwoordig nog een petroleumkachel in huis? Meer mensen dan je denkt. Deze kachel verbruikt petroleum oftewel kerosine als brandstof. De werking is vrij eenvoudig. Er is een kous, dit is een cilindervormig lont, aanwezig. De onderkant van deze kous is in een bakje van petroleum gedompeld. Petroleum wordt naar de top van het lont gezogen en hier verbrand. Er zijn ook modellen die over een tweede verbrandingskamer beschikken. Hierin worden restgassen met zuurstof vermengd, die vervolgens tot ontbranding komen. Het voordeel van een petroleumkachel is de intensieve warmte die het verspreidt.

Er zijn verschillende modellen petroleumkachels. De meeste modellen zijn voorzien van een metalen buiten- en binnencilinder. Hiertussen is het lont geplaatst. Aan de onderkant wordt er lucht aangezogen zodat de verbranding optimaal is. Dit voorkomt dat er teveel verbrandingsgassen in de ruimte terechtkomen.

Een kachel kopen

Van plan om een petroleumkachel te kopen? De kleine modellen zijn geschikt voor ruimtes tot 25 m², bijvoorbeeld de badkamer of een kleine slaapkamer. Maar ook een kajuit (boot) of caravan. De grotere modellen zijn geschikt voor ruimtes vanaf 30 m².

Een petroleumkachel kopen betekent dat je eerst naar de aanbevolen ruimte kijkt. Afhankelijk van het model betaal je € 85 tot € 370 voor een goede kachel.

Ervaring petroleumkachel: dit vinden anderen ervan

Voordat je de voor- en nadelen leest eerst iets over de ervaring petroleumkachel. Wat vinden andere gebruikers van dit type kachel?

De meeste gebruikers vinden dat deze kachel een prima prijs-kwaliteitverhouding heeft. Ook ervaren ze een hoog rendement. Dit betekent dat je de ruimte snel en effectief verwarmt. Met betrekking tot ervaringen in petroleumkachel is er nog wel iets te melden: het aansteken kan een vervelende lucht opleveren. Daarom zijn er mensen die de kachel buiten aansteken.

Hoe zit het met de ervaring wanneer het op gezelligheid aankomt? Dit type kachel is gezelliger en knusser dan een elektrische kachel of een gaskachel. Daar valt natuurlijk ook wel wat over te zeggen.

Voordelen van dit type kachel

Wanneer je naar de ervaring met petroleumkachels kijkt dan zijn er toch best veel voordelen te noemen. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

  • Hoog rendement
  • Sneller verwarming
  • Zuinig

Nadelen (dat zijn er niet zoveel)

Natuurlijk zitten er ook wat nadelen aan een petroleumkachel. Gelukkig zijn de nadelen niet zo groot. Bekijk hieronder de nadelen:

  • Nooit 100% reukloos

Als hoofdverwarming of bijverwarming

De petroleumkachel wordt in sommige landen als hoofdverwarming gebruikt, bijvoorbeeld in Japan. In Europese landen is de petroleumkachel vaak een handige bijverwarming. Denk hierbij aan de serre of tuinkamer, badkamer, bijkeuken, tuinhuisje, vakantieverblijf of een andere onverwarmde ruimte.

Is het mogelijk om in Nederland of België een petroleumkachel als hoofdverwarming in te zetten? Ja dat kan, maar dan heb je wel meerdere van dit soort kachels nodig. In elke ruimte één waarbij je goed op het maximale vermogen let.

Is petroleum slecht voor de gezondheid?

Wanneer je een petroleumkachel aanmaakt dan vindt er verbranding van petroleum plaats. In het begin is die verbranding nog niet zo effectief. Dit betekent dat er altijd wat petroleum vrijkomt. Bij een goede ventilatie kan dit geen kwaad. Maar moderne woningen zijn soms te goed geïsoleerd.

Hoe slecht is petroleum voor de gezondheid? Wanneer je petroleum rechtstreeks inslikt dan kan er in het lichaam schade ontstaan waaronder maagschade. Herhaaldelijke blootstelling leidt soms tot een droge of gebarsten huid.

Hoe zit het met een petroleumkachel en koolmonoxide? Bij onvoldoende ventilatie stijgt de luchtvochtigheid in huis. Bovendien ontstaat er een stijgend zuurstofgebrek. Dit leidt ertoe dat de verbranding onvolledig is. Als gevolg hiervan ontstaat er koolmonoxide. Gelukkig zijn moderne petroleumkachels hierop gebouwd. Bij een laag zuurstofgehalte of wanneer het koolmonoxidegehalte stijgt dan dooft de vlam automatisch. Koop daarom altijd een moderne petroleumkachel en gebruik geen oud model.

Ervaring petroleumkachel: de conclusie

Aan de hand van bovenstaande kun je een conclusie trekken. Bekijk de ervaring petroleumkachel en hoe dit op je keuze van invloed is:

Aanschaf

Duurder in aanschaf dan een elektrische kachel of een ventilatorkachel. Ongeveer even duur als een gaskachel.

Effectiviteit

Met betrekking tot effectiviteit is de ervaring zeer positief. Dit apparaat verwarmt snel de ruimte waarbij het aangenaam warm aanvoelt.

Veiligheid

Bij juist gebruik is een petroleumkachel veilig. Je kunt ook voor een petroleumkachel met afvoer of schoorsteen gaan. Dit noem je dan een gevelkachel.

Brandstof

Deze kachel maakt gebruik van petroleum als brandstof. Koop altijd speciale kachelbrandstof. Je hebt voor een petroleumkachel geen elektriciteit nodig.

Oude of nieuwe woning

Petroleumkachels doen het goed in nieuwe woningen. Voorwaarde is dan wel dat er ventilatie aanwezig is. Bij een moderne woning is het risico op condensatie op de muren vrijwel uitgesloten.

Schuiven naar boven