Gas meten in huis

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Aardgas is van nature geurloos. Je ruikt het niet en je ziet het niet. Voor de veiligheid wordt er een geurstof aan aardgas toegevoegd. Mocht er sprake zijn van een gaslekkage dan ruik je dit. Gelukkig maar, want gas is erg schadelijk voor de gezondheid. Hoe weet je of er gas in huis aanwezig is? Vaak ruik je het, maar bij een lage concentratie merk je dit niet op. Gas meten in huis is de meest geschikte methode.

Zo weet je of je gas ruikt

Gaslucht herkennen is vrij eenvoudig. Dit is te danken aan de geurstof die Gasunie toevoegt. Deze geurstof draagt de naam tetrahydrothiofeen (THT). De geur is vergelijkbaar met die van rotte eieren. Dat merk je direct op!

Wanneer je eenmaal in je leven deze geurstof hebt geroken zul je hem later snel herkennen. Een gaslek kan je op een andere manier herkennen: je hoort een sissend geluid. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Want een klein gaslek wordt vaak niet opgemerkt. Dit komt omdat het gas langzaam en matig weglekt. Je hoort het niet en soms ruik je het niet eens. Of alleen op een bepaalde plek.

Er zijn veel andere soorten gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Bijvoorbeeld koolmonoxide en kooldioxide. Dit zijn rookgassen die vrijkomen bij onvolledige verbranding. Het probleem met deze gassen is dat je ze niet ruikt of ziet.

Het gevaar van aardgas en rookgas

Waarom zou je gas meten in de woning? Omdat lekkend aardgas zeer gevaarlijk is. Ten eerste is het explosief en brandgevaarlijk. Bij inademing van grote concentraties ontstaan er allerlei klachten. Meestal begint dit met hoofdpijn en soms met misselijkheid. Uiteindelijk kan er sufheid en bewusteloosheid ontstaan.

Wanneer je teveel aardgas inademt dan raak je in ademnood. Uiteindelijk kan er verstikking optreden. Het is duidelijk dat het inademen van aardgas erg gevaarlijk is. Dit geldt ook voor rookgas. Wanneer dit in hoge concentraties in de woning aanwezig is kan dit tot geïrriteerde luchtwegen lijden. Maar uiteindelijk zelfs tot verstikking.

Zo werkt gas meten in huis

Met een eenvoudig apparaatje achterhaal je of er een hoge concentratie rookgas in huis aanwezig is. Meestal ontstaat hier een vermoeden op wanneer je een open haard hebt, veel kaarsen brandt of een petroleumkachel of pelletkachel gebruikt. Met een CO meter achterhaal je of er koolmonoxide aanwezig is. Deze apparaatjes meten ook de hoeveelheid kooldioxide (CO2), de luchtvochtigheid en soms ook de fijnstof in de ruimte.

Voor deze meter betaal je tussen de € 45 en € 99. Dat is een beetje afhankelijk van het merk en model dat je kiest.

Gas meten in huis heeft vaak betrekking op de aanwezigheid van aardgas. Hier is weer andere meetapparatuur voor nodig.

Een gaslekdetector

De makkelijkste en goedkoopste manier om gas in huis te meten is met een gaslek detector. Dit is een apparaatje dat ongeveer € 70 kost. Er zijn ook goedkopere modellen verkrijgbaar, maar die zijn niet altijd betrouwbaar. De duurdere modellen hebben meer functionaliteiten.

Dit meetapparaat detecteert niet alleen aardgas maar ook andere soorten gassen. Hij heeft een reactietijd van ongeveer 2 seconden. De meetnauwkeurigheid is zeer hoog. Wanneer er gas gedetecteerd wordt is dit zichtbaar op het scherm, maar klinkt er ook een geluidsalarm.

Het apparaat is voorzien van een flexibele metalen slang. Hierdoor is het mogelijk om ook op lastige plekken de aanwezigheid van gas te meten.

PID-meter

Bedrijven die gasmetingen uitvoeren werken met een PID-meter. Dit is meetapparatuur dat niet zomaar voor consumenten beschikbaar is. Wil je er toch een kopen dan moet je rekenen op een minimale aanschafprijs van € 1000. Het alternatief is een PID-meter huren. Dit is echter voor het meten van gas in huis niet noodzakelijk.

Gas laten meten door een bedrijf

Gas meten in huis en dit door een bedrijf uit te laten voeren? Houd dan rekening met hogere kosten. Soms betaal je meer dan dat een gaslekdetector kost. Gas in de lucht laten onderzoeken is alleen aan te raden wanneer het om een bedrijfsmatig onderzoek gaat. Het onderzoek is namelijk vrij kostbaar, want er wordt hiervoor speciale apparatuur gebruikt.

Het bedrijf zal een luchtmonster nemen. Dit gebeurt met behulp van een pomp waarbij lucht wordt aangezogen naar een luchtmonster. Vervolgens wordt er een chemische analyse uitgevoerd. Als laatste volgt een rapportage.

Een gasmelder in huis

Wil je het risico niet lopen dat er een hoge concentratie gas in huis rondzweeft? Ga dan voor een gasmelder. Deze detecteert concentraties aardgas, steenkoolgas en LPG. Wanneer het gasniveau te hoog wordt dan gaat er een alarm af.

Een gasmeter is verkrijgbaar vanaf € 20 maar het is aan te raden om voor een van de betere modellen te gaan. Hiervoor betaal je tussen de € 50 en € 70. De gasmelder waarschuwt tijdig voor vergiftiging en gasexplosies.

Schuiven naar boven