Gas verbruiken als je niet thuis bent

Bijgewerkt: 10 januari 2023

Het lijkt misschien vreemd dat je gas gebruikt als je niet thuis bent. Het komt vaker voor dan je denkt. Het vervelende hieraan is dat je voor extra hoge kosten komt te staan. Gelukkig kun je dit probleem verhelpen zodat je minder gas verbruikt wanneer je niet aanwezig bent. Wanneer je het goed aanpakt kun je het gasverbruik zelfs helemaal terugdringen.

De combiketel of cv-ketel isoleren

In de wintermaanden kan er veel warmte verloren gaan waardoor je onopgemerkt meer gas verbruikt. De beste manier om warmteverlies te voorkomen is door het isoleren van de combiketel of cv-ketel. Met name de verwarmingsbuizen isoleer je. Daarnaast is het verstandig om een isolatiekast om de combiketel te maken.

Het voordeel hiervan is dat je echt meer gas bespaart. Het is zeker de moeite waard om dit uit te proberen. Een isolatiekast om de ketel zorgt er ook voor dat de leidingen minder zichtbaar zijn. Hierdoor ziet alles er netter uit.

Wil je weten wat je daadwerkelijk aan gas verbruikt, ook wanneer je niet thuis bent? Met een P1 meter heb je 24 uur per dag inzicht in het actuele verbruik. Deze meter koppel je aan de slimme meter.

De woning goed isoleren

Wanneer je niet thuis bent dan zet je de thermostaat lager. Vaak zal dit op 15 °C zijn. Het is niet aan te raden om de thermostaat nog lager te zetten want dan wordt het te koud in huis. Hierdoor ontstaan er vochtproblemen en krijg je last van schimmelgroei.

Wanneer je woning goed geïsoleerd is dan hoeft de cv-ketel minder vaak aan te springen om de woning op 15 °C te houden. Het is dus belangrijk om de woning als eerste goed te isoleren. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie en isolatie van het dak. Eventueel kun je ook de binnenmuren isoleren, dit is een zeer eenvoudige en goedkope oplossing. Je maakt zelf een voorzetwand die gevuld is met isolatiemateriaal.

Maak eerst een frame en plaats hier de isolatieplaten tussen. Vervolgens gebruik je hout, kunststof of gips om het frame op te vullen. Nog even schilderen of behangen en je hebt een isolerende wand.

De elektrische warmtepomp

Is je huis goed geïsoleerd? Met een volledig elektrische warmtepomp kom je helemaal van aardgas af. De warmtepomp vervangt je aardgasverbruik door elektriciteit. Natuurlijk kost elektriciteit ook wat maar het is nog steeds goedkoper omdat de warmtepomp efficiënter werkt.

Een warmtepomp is een flinke investering. Gelukkig werkte de overheid mee. Wanneer je een volledig elektrische warmtepomp aan wil schaffen dan is er vaak een subsidie beschikbaar. Vraag bij je gemeente naar de mogelijkheid of kijk op de website van de Rijksoverheid. Bedenk wel dat je niet onbeperkt van subsidies gebruik kunt maken. Vaak zitten er bepaalde voorwaarden aan vast.

Gasverbruik als je niet thuis bent door een gaslek

Bij elektriciteit is er vaak sprake van stand-byverbruik. Dit gebeurt doordat elektrische apparaten een beetje stroom weglekken, zelfs wanneer ze niet worden gebruikt. Je voorkomt dit door apparaten niet in de stand-by modus te laten staan maar geheel uit te schakelen.

Er bestaat geen stand-by verbruik van gas. Gebruik je toch gas als je niet thuis bent dan is het raadzaam om eerst alle gasverbruikende apparaten te controleren. Verbruik je nog steeds gas terwijl de woning goed geïsoleerd is en alles uitstaat? Dit kan duiden op een gaslek.

Een gaslek is gevaarlijk. Niet alleen voor je gezondheid maar ook voor de veiligheid van jezelf en gezinsleden. Meestal ruik je een gaslek door de doordringende geur die vrijkomt. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Wanneer je het vermoeden hebt op een gaslek dan is het verstandig om het lek te lokaliseren. Schakel hiervoor een professioneel in.

Gasverbruik door de combiketel

Van combiketels is bekend dat ze altijd een kleine hoeveelheid gas verbruiken zonder dat je warm water neemt of stookt. Dit minimaliseer je door het aanbrengen van een isolatiekast rondom de ketel. Vergeet ook niet om de leidingen te isoleren.

Toch kan isolatie het minimale gasverbruik niet helemaal voorkomen. Ga je voor lange tijd weg? Dan is het aan te raden om de gaskraan op de hoofdleiding dicht te draaien. Zo weet je zeker dat je geen gas verbruikt als je niet thuis bent. Bovendien is dit ook nog eens een stuk veiliger.

Een defecte gasmeter

Wanneer je zeker weet dat je geen gas verbruikt maar de meter geeft dit wel aan, dan zou het probleem hier kunnen liggen. Een defecte gasmeter laat je misschien betalen voor kubieke meters die je nooit gebruikt. Dat is natuurlijk hartstikke zonde want je doet er alles aan om geld te besparen.

Controleer dit eerst zelf door de gaskraan volledig dicht te draaien. Wanneer je nu ziet dat er sprake is van verbruik dan weet je zeker dat de meting niet klopt.

Neem in dit geval contact op met de energieleverancier of het bedrijf dat de cv-ketel/combiketel heeft geïnstalleerd. Wie je inschakelt is afhankelijk van de locatie van het probleem. Woon je in een huurhuis? Vraag dan de verhuurder om hulp.

Schuiven naar boven