Gasprijs daalt vanaf 2024

Bijgewerkt: 10 maart 2024

In augustus 2022 betaalden energieleveranciers meer dan € 300 per megawattuur gas. Hierdoor zijn de consumentenprijzen enorm gestegen. In december staat de prijs op ongeveer € 80 per megawattuur. Toch moeten we nog niet te vroeg juichen want een tekort aan gas zorgt voor stijgende prijzen. Waarschijnlijk zal de gasprijs pas vanaf 2024 naar een normaal niveau dalen.

December 2022

Rusland draaide de gaskraan deels dicht

De stijging van de gasprijs was te danken aan Rusland, dat de gaskraan deels dichtdraaide. Dit was een reactie op de westerse sancties tegen Rusland. Verschillende Europese landen hadden last van het deels dichtdraaien van de gaskraan. Onder andere Nederland dat ruim 35% van het gas van Rusland inkocht. Duitsland kocht zelfs 55% in.

Minder dan 5% Russisch gas

Inmiddels hebben veel landen een alternatief gevonden voor Russisch gas, hoewel niet volledig. Nederland bijvoorbeeld koopt vloeibaar gas in. Daarnaast wordt het Gronings gas als back-up ingezet. De verwachting is dat Nederland in het jaar 2023 nog maar 5% Russisch gas binnenkrijgt.

Rusland is bereid om meer gas aan Europa te leveren

Nederland streeft ernaar om minder afhankelijk van Russisch gas te zijn. Die 5% is dan ook een goed doel. Ondertussen heeft Rusland laten weten dat het meer gas aan Europa wil leveren. Dit is vooral voor Duitsland interessant want die zijn sterk afhankelijk van Rusland.

Dat Rusland opnieuw meer gas aan Europa wil leveren heeft met geldtekort van dit land te maken. De oorlog Rusland – Oekraïne heeft president Poetin veel meer gekost dan hij dacht. Daar komt nog bij dat de gasprijs in december 2022 sterk is gezakt, tegenover augustus van dat jaar. Hierdoor loopt Poetin een hoop inkomsten mis.

Ondanks het nobele aanbod van Poetin is het maar de vraag of Europa hier op zit te wachten. Europa heeft inmiddels zijn lesje geleerd. Het wil zo snel mogelijk onafhankelijk van Russisch gas zijn. Dankzij de vele alternatieven is Europa hard op weg om dit doel te bereiken.

2023 blijft een duur jaar

Ondanks dat we minder afhankelijk zijn van Russisch gas bleef 2023 voor veel consumenten een duur jaar. De gasprijs zal namelijk in dit jaar hoger blijven dan normaal. Dit zal tot eind 2023 aan blijven houden.

Enerzijds heeft dit met de duurdere alternatieven te maken, anderzijds met een dreigend gastekort. Wanneer de vraag hoger is dan het aanbod dan is een prijsstijging het logische gevolg.

Nooit meer naar een normaal niveau

Consumenten moeten er rekening mee houden dat de gasprijs nooit meer het niveau van 2021 of eerder zal bereiken. Gas blijft duur, ook in 2024 en verder. Daarom is het goed om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar alternatieven. Bijvoorbeeld de woning verwarmen middels een warmtepomp of een combinatie van elektrische kachels en zonnepanelen.

De warmtepomp is eigenlijk de meest logische oplossing. Deze haalt effectieve warmte uit de lucht, de aarde of het water. Een warmtepomp is in staat om een gehele woning aangenaam te verwarmen.

Met betrekking tot de levering van warm water zijn er ook diverse opties. Bijvoorbeeld de warmtepompboiler of de zonneboiler.

Schuiven naar boven