Gastekort in Nederland

Bijgewerkt: 10 januari 2023

Er komt steeds minder gas uit Rusland. In 2021 werd 35% van het aangekochte Europese gas uit Rusland gekocht. Eind 2022 is dit nog maar 5%. Vanaf 2023 is er sprake van een gastekort in Nederland. Dit betekent dat we in het slechtste geval een koude winter tegemoet gaan. Misschien wel meerdere winters die we op een andere manier moeten overbruggen.

Waar komt ons gas vandaan?

Jarenlang kocht Nederland gas uit Rusland. Sinds de oorlog Rusland-Oekraïne is dit fors teruggeschroefd. In 2023 bestaat minder dan 5% uit Russisch gas. Op Deense en Britse delen van de Noordzee wordt veel gas gewonnen dat Nederland binnenkomt.

Verder koopt Nederland vloeibaar gas. Dit wordt opgeslagen in een drijvende LNG-terminal. Het probleem is dat andere landen ook vloeibaar gas willen daardoor er een gastekort in Nederland ontstaat.

Afbouw gaswinning in Groningen

In Nederland doen we ook aan gaswinning, dit gebeurt in het Groningenveld. Helaas leidt dit tot aardbevingen en veel schade aan woningen en gebouwen. Eigenlijk maakte gaswinning uit Groningen het gebied onveilig. Hierdoor heeft het kabinet besloten om de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen.

Het idee is dat er uiteindelijk helemaal geen gaswinning meer moet zijn, iets dat in 2023 of 2024 gerealiseerd moet worden. Vanaf dan zou het Groningerveld alleen nog maar gebruikt moeten worden voor noodsituaties. Door de gaswinning in Groningen te sluiten wordt Nederland sterk afhankelijk van andere landen. Dit maakt Nederland ook kwetsbaar.

We verbruiken 25% minder dan voorgaande jaren

Het goede nieuws is dat we met zijn allen 25% minder gas verbruiken dan andere jaren. Helaas is dit niet genoeg om het gastekort op te vangen. Er moet nog meer bespaard worden. Hoe minder gas we verbruiken, hoe minder de overheid hoeft in te kopen.

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen. Hieronder vind je tips om zo min mogelijk gas te verbruiken.

De thermostaat lager zetten

Huishoudens verbruiken het meeste gas aan het warmstoken van de woning. Wil je iets aan het gastekort doen dan is het belangrijk dat je minder gas verbruikt. In de winter kost een uurtje verwarmen tussen de één en twee m³ gas. Door de thermostaat één tot enkele graden lager te zetten bespaar je honderden euro’s per jaar.

Probeer de thermostaat overdag niet hoger dan 18 °C te zetten. ‘s Nachts draai je de thermostaat terug naar 15 °C. Doe dit ook wanneer je een dagje weg bent.

Minder lang douchen

Het scheelt wanneer je slechts 5 minuten per keer doucht, in plaats van 10 minuten. Ook hiermee verbruik je minder gas, al zal het verschil minder groot zijn dan wanneer je de verwarmingsthermostaat lager gezet. Door 5 minuten per keer te douchen bespaar je op jaarbasis tussen de 150 en 300 euro.

Minder vaak onder de douche staan

Het helpt ook om niet dagelijks maar bijvoorbeeld om de dag te douchen. Eigenlijk is dagelijks douchen helemaal niet goed voor je huid en haar. Alleen al om die reden zou je het minder vaak moeten doen. Twee tot drie keer een week douchen is meer dan voldoende. Tussendoor kun je je aan de wastafel wassen.

Door minder vaak te douchen bespaar je tot wel 20% van je totale gasverbruik. Kies je ook voor korter douchen dan kan de besparing tot wel 30% oplopen.

Wat je moet doen bij een gastekort in Nederland

Ondanks flinke besparingen is er nog steeds de dreiging van een gastekort. Wat gebeurt er wanneer Nederland te weinig gas heeft? In dit geval zijn bedrijven als eerste de dupe: ze krijgen geen of veel minder gas geleverd. Huishoudens worden tot het laatste moment bespaard.

Mocht het gastekort ontzettend groot zijn dan kan het dat elk huishouden beperkt toegang tot gas krijgt. Het is goed om hier nu al rekening mee te houden en energiebesparende maatregelen te nemen. Maar ook om naar alternatieven uit te kijken.

Een van die alternatieven is de elektrische verwarming in combinatie met zonnepanelen. Zolang de salderingsregeling (gedeeltelijk) van toepassing is blijft het interessant om zelf energie op te wekken én de woning elektrisch te verwarmen. Ook de warmtepomp is een goede optie. Deze haalt warmte uit de lucht, de aarde of het water (afhankelijk van het model). Op deze manier voorzie je de woning van warmte.

Schuiven naar boven