5 keer een gevaarlijke bijverwarming

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Bijverwarmen is nodig wanneer de hoofdverwarming een te lage capaciteit heeft. Je gebruikt het ook om te besparen op gaskosten. Tegenwoordig heb je keuze uit tientallen verschillende manieren om je woning bij te verwarmen. Niet alle methoden zijn veilig. Bekijk vijf keer een gevaarlijke bijverwarming waar je liever niet voor kiest.

Het brandgevaar van de ventilatorkachel

Een ventilatorkachel is geschikt voor het verwarmen van kleine ruimtes. Hij verwarmt snel, maar de ruimte koelt ook net zo snel weer af. Hierdoor moet je hem zeker niet in grotere ruimte gebruiken. Ventilatorkachels zijn brandgevaarlijk. In het verleden zijn een aantal modellen oververhit geraakt en in brand gevlogen.

Deze bijverwarming mag je nooit met een doek of iets anders afdekken. Er moet voldoende vrije ruimte rondom dit kacheltje zijn. Wanneer je merkt dat hij oververhit raakt of er komt rook uit dan schakel je hem direct uit. Laat een ventilatorkachel nooit zonder toezicht aanstaan.

Schadelijke uitstoot van de open haard

Een open haard is sfeervol en verspreidt een heerlijke warmte. Helaas komt er bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrij. Denk hierbij aan fijnstof, koolmonoxide en kankerverwekkende koolwaterstoffen. Dit zorgt voor een ongezond binnenklimaat. Bovendien komen deze vervuilende stoffen via de schoorsteen in de buitenlucht terecht.

Gebruik je een open haard als bijverwarming dan is het belangrijk dat deze goed is aangesloten op het rookkanaal. Laat de open haard elk jaar goed schoonmaken, ook de schoorsteen. Wanneer de open haard als hoofdverwarming dient dan is het nog belangrijker om veel aandacht aan het onderhoud te besteden. Bovendien moet brandhout droog zijn zodat het minder rookt.

Vanwege de schadelijke uitstoot worden open haarden de toekomst verboden. Deze moet vervangen worden door een inzethaard of een inbouwhaard.

Veiligheid van een petroleumkachel

Een petroleumkachel is zeer effectief als bijverwarming. Hij wordt zelfs als hoofdverwarming gebruikt. Toch is ook dit soms een gevaarlijke bijverwarming. Bij onvolledige verbranding van petroleum komen schadelijke stoffen vrij.

Met een petroleumkachel moet je de ruimte altijd goed ventileren. Je hoeft geen raam open te laten staan (dat zou nutteloos zijn), maar zorg voor een verse luchtstroom. Bijvoorbeeld middels een ventilatierooster of mechanische ventilatie. Is dit niet mogelijk dan zet je af en toe een raampje op een klein kiertje open.

Gevaarlijke bijverwarming: de bloempotkachel

Nog een gevaarlijke bij verwarming die vooral brandgevaar met zich meebrengt: de bloempotkachel. Hier en daar zijn er door deze kachels woningbranden uitgebroken. De bloempotkachel werkt met 4 tot 8 waxinelichtjes. De warmte blijft onder de omgekeerde bloempot hangen. Deze warmte wordt vervolgens langzaam aan de ruimte afgegeven.

Heel effectief is de bloempotkachel niet maar wel hartstikke gezellig. Tijdens het branden van kaarsjes is het belangrijk dat je af en toe ventileert. Zorg dat kinderen of huisdieren de bloempotkachel niet om kunnen stoten. Wanneer je je aan deze regels houdt dan is dit kleine kacheltje toch nog veilig in gebruik.

Een vuurkorf of barbecue in huis

Dit is iets dat je nooit moet doen: een vuurkorf of barbecue als bijverwarming in je woning zetten. Open vuur is hartstikke gevaarlijk. Er komen giftige dampen in je woning terecht. Hierdoor kun je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid en zelfs bewusteloosheid. In ernstige gevallen kun je stikken.

Daar komt nog bij dat open vuur een hoog risico op een woningbrand vormt. Laat de vuurkorf of barbecue lekker buiten staan.

De oliekachel wordt gloeiend heet

Let op met een oliekachel (oliegevulde kachel). Deze kachels houden de warmte lang vast en werken zeer effectief. Ze zijn ook nog eens hartstikke energiezuinig. Voor kleine kinderen en huisdieren is dit een gevaarlijke bijverwarming. Dit komt omdat de buitenkant van de kachel ontzettend heet wordt en ook lange tijd warm blijft.

Veilige bijverwarming

Ondertussen weet je wat gevaarlijke bijverwarming is. Betekent dit dat je helemaal geen ‘tweede’ kacheltje kunt gebruiken? Jawel hoor, er zijn meer dan voldoende veilige alternatieven.

Airconditioner

Een moderne airco kan niet alleen koelen maar ook de woning lekker warm en aangenaam houden. Bovendien zuivert hij de lucht en zorgt ook nog eens voor de juiste luchtvochtigheid. Ideaal als bijverwarming, maar in sommige ruimtes ook in te zetten als hoofdverwarming.

Infrarood kachel

Infrarood verwarming werkt met stralingswarmte. Deze warmte wordt opgenomen door muren, vloeren, plafonds en meubels. Maar ook door mensen en huisdieren. Vervolgens wordt de warmte langzaam aan de lucht afgegeven. Zeer effectief, energiezuinig en vaak hebben deze kachels ook een modern design.

Halogeen verwarming

De halogeen verwarming of kachel wordt voornamelijk op terrassen en onder overkappingen gebruikt. Soms ook in een kleine en vochtige ruimte zoals de badkamer. Sommigen zeggen dat de halogeen verwarmingselementen slecht zijn voor de gezondheid. Hier is echter geen bewijs voor. Wel kan er door onzorgvuldig gebruik brand ontstaan. Neem daarom altijd de veiligheidsmaatregelen in acht.

Convectorkachel

Een convector kachel lijkt op een normale radiator. Wel zit er een verschil in want hij zuigt koude lucht aan en warmt dit op. Hiermee verwarmt hij sneller en is ook nog eens effectiever. Daar komt nog bij dat deze kachel energiezuiniger is (10% zuiniger dan een radiator). Doordat de buitenkant niet gloeiend heet wordt is deze veilig in gebruik. Er komen geen schadelijke dampen vrij.

Schuiven naar boven