Goedkoop je huis isoleren? Tips en inspiratie

Bijgewerkt: 1 maart 2023

De woning isoleren betekent een lager energieverbruik. Je hoeft immers minder hoog te stoken. Bovendien ervaar je direct meer comfort. Stel je eens voor dat je eindelijk van die koude tocht af bent, en ook geen last meer hebt van vocht op de binnenkant van de ramen.

Helaas is isolatie van de woning een dure investering. Bekijk de 5 tips om goedkoop je huis te isoleren, waarbij dit ook nog eens goed gebeurt.

1. Maak gebruik van tochtstrips

De goedkoopste manier om je huis te isoleren is door tochtstrips langs kozijnen van ramen en deuren te plaatsen. Ze houden de warmte binnen en voorkomen dat je tocht voelt. Maar nog beter: de thermostaat kan een graadje omlaag. En in het beste geval wel twee of drie graden naar beneden. Weet je wat dit jaarlijks aan stookkosten bespaart? Meer dan je zou denken.

Tochtstrips zijn relatief goedkoop. Voor een rol van 12 m betaal je ongeveer € 16 (inclusief verzenden). Tochtbanden zijn zelfklevend waardoor je ze zeer eenvoudig aanbrengt. Meestal zijn tochtstrips wit van kleur, passend bij de standaard kozijnen. Maar je hebt ze ook in andere kleurtjes, mocht het nodig zijn.

2. Isoleer de woonkamer en de keuken, de meest gebruikte ruimtes

Je brengt de meeste tijd in de woonkamer en de keuken door. Ook in de slaapkamer want waarschijnlijk slaap je netjes 8 uur per dag. Nu is het zo dat de slaapkamer best een lagere temperatuur mag hebben, dit verbetert de slaapkwaliteit. Maar in de woonkamer en keuken wil je het comfortabel warm hebben.

Door de woonkamer en keuken te isoleren voorkom je warmteverlies. Wist je trouwens dat deze twee ruimtes zelf ook warmte produceren? Denk maar eens aan de koelkast, magnetron, kookplaat, televisie of andere elektrische apparaten. Elk elektrisch apparaat produceert een beetje warmte. In combinatie met een goede isolatie hoef je minder te stoken.

3. Isolatiefolie achter radiatoren

Heb je meerdere radiatoren in huis hangen, maak hier dan dankbaar gebruik van. Plaats isolatiefolie achter de radiatoren. Dit folie reflecteert de warmte waardoor het niet via de muren verdwijnt. De warmte straalt de ruimte in waardoor je de thermostaat makkelijk enkele graden omlaag kunt zetten. Zeer effectief, kostenbesparend en goedkoop.

Radiatorfolie kost ongeveer € 4 tot € 5 per meter. Ruim 90% van de directe stralingswarmte van de radiator wordt de ruimte ingekaatst. Het is belangrijk om het folie met de aluminium zijde naar de radiator toe te plaatsen. Eventueel te bevestigen middels magneten, zodat het folie aan de radiator vastzit. Hierdoor hoef je niet in de muur te boren.

4. Kies voor spouwmuren isoleren

Door spouwmuren te isoleren blijft kou buitenshuis en de warmte beter binnen hangen. De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van de methode en het gebruikte materiaal. De prijs per vierkante meter ligt tussen de € 15 en € 40, met een starttarief van € 800 tot € 1500.

Dit lijken hoge kosten maar het isoleren van een spouwmuur voor de gehele woning kost gemiddeld tussen de € 1200 en € 3500. Dit is toch nog een redelijke goedkope manier om je huis effectief te isoleren.

Kijk vooraf of je wel een spouwmuur hebt. Meet de dikte van muren bij een deuropening of raamkozijn. Bedraagt dit meer dan 25 cm dan heb je een spouwmuur. Is dit dunner dan heb je een hele dunne spouw of helemaal geen spouw.

Lees ook: Beste isolatie voor de kruipruimte

5. Zolderisolatie met glaswol of isolatieplaten

Warmte stijgt op, dat is een feit. Veel warmte gaat via de bovenste verdieping verloren. Isoleer daarom de zolder met glaswol of isolatieplaten. Wanneer je dit zelf doet kost het nauwelijks iets. Glaswol als isolatiemateriaal is de goedkoopste optie. Dit materiaal houdt niet alleen warmte vast, ook kent het een akoestische isolatie. Er komen dus minder verkeersgeluiden naar binnen.

Sommige isolatieplaten bestaan ook uit glaswol, maar kunnen ook uit minerale wol bestaan. De verwerking van isolatieplaten is een stuk eenvoudiger.

Extra tip: vergeet de ruimte tussen woning en bijkeuken niet

Sommige woningen zijn voorzien van een bijkeuken, serre of aanbouw. Vaak worden deze ruimtes niet verwarmd, maar zijn ze van buiten wel geïsoleerd. Het lijkt dan gek om aan extra isolatie te denken. Toch is dit beter, want telkens wanneer je vanuit de ruimte naar de bijkeuken of aanbouw loopt dan gaat er warmte verloren.

Isoleer daarom de muur die zich tussen de woning en de bijkeuken of aanbouw bevindt. Hiermee voorkom je onnodig hoge stookkosten. En wil je toch de aanbouw of de bijkeuken verwarmen, dan voorkom je dat de warmte van de ene naar de andere ruimte stroomt.

Schuiven naar boven