Goedkoopste elektrische auto’s van 2023

Bijgewerkt: 10 januari 2023

Elektrisch rijden is interessant vanwege het lage onderhoud én omdat je ontzettend veel op brandstof bespaart. Kun je met een beperkt budget een gloednieuwe elektrische auto kopen? Ja dat kan, en zelfs al vanaf € 20.000. Het allergoedkoopste model is misschien niet zo ‘sexy’ maar goedkoop en ook nog eens verrassend ruim. Daarnaast zijn er nog een aantal andere goedkope modellen verkrijgbaar.

1. Dacia Spring voor € 20.000

Stel je eens voor dat je een gloednieuwe elektrische auto aanschaft voor een bedrag van € 20.000. En dan ook nog eens met een actieradius van 230 km. De Dacia Spring maakt dit mogelijk. Deze elektrische auto heeft vier ruime zitplaatsen en voldoende opbergruimte in de kofferbak.

De actieradius ligt iets onder het gemiddelde maar voor deze prijs moet je niet al te moeilijk doen. In Nederland zijn er meer dan voldoende oplaadpunten langs de weg dus je komt nooit stil te staan.

2. Renault Twingo E-Tech Electric

Voor € 23.000 is deze beauty van jou. Oké, de actieradius is met 190 km lager dan voorgaand model maar nog steeds goed te doen. Hij is lekker compact van formaat maar ziet er toch heel erg stoer uit. Het is een ideale stadsauto maar ook geschikt voor woon-werkverkeer.

3. Smart EQ fortwo

Moet je vaak door de drukke stad? Dan is de Smart EQ fortwo zeer geschikt. Met zijn compacte formaat past hij op de kleinste parkeerplekken. De aanschafprijs ligt net onder de € 25.000 dus dit valt ook wel mee. Een groot pluspunt is het zuinig energieverbruik. Je hoeft hem amper op te laden om toch redelijk ver te komen.

De actieradius van 135 km lijkt misschien weinig maar vergis je niet in. Juist door de zuinigheid kom je er redelijk ver mee. Bovendien is opladen in een handomdraai gepiept. De Smart EQ fortwo is ook als cabrio verkrijgbaar, hiervoor betaal je ongeveer 3000 euro meer.

4. Fiat 500e

In Italië zie je veel Fiatjes rondrijden en dat is niet zomaar. Het zijn ideale stadsauto’s en ook nog eens krachtig in de bergen. De Fiat 500e is compact en makkelijk in te parkeren. Hij heeft een modern design en een interieur om vrolijk van te worden. De aanschafprijs van dit model ligt wel wat hoger, zo rond de 29.000 euro.

De actieradius ligt op 190 km, iets dat verrassend hoog is. Dankzij de snellaadfunctie is de accu zo weer bijgeladen. Terwijl je van een pilsje of een frisdrank op het terras geniet laadt de accu zich op en rijd je naar je volgende bestemming. Dit model is ook als cabrio verkrijgbaar, maar dan betaal je wel meer dan € 30.000.

5. Tweedehands elektrische auto

Elektrische auto’s bestaan al enige tijd en inmiddels worden de eerste tweedehands exemplaren aangeboden. Voor minder dan 10.000 euro schaf je een tweedehands elektrische auto aan. De grotere en luxere occasions kosten tussen de 15.000 en 20.000 euro.

Kijk altijd naar het verbruik van de elektrische occasion. Bij normaal gebruik gaan accu’s tussen de 10 en 20 jaar mee. Hierna moet hij worden vervangen. Juist die vervanging brengt hoge kosten met zich mee. De prijs van een accupakket ligt tussen de 4500 en 12.000 euro. Die goedkope occasion van 5000 euro kan dan ineens heel duur worden.

Prijs van een Tesla

Natuurlijk is de Tesla de meest bekende elektrische auto. Helaas is hij niet zo goedkoop. Voor een gloednieuw model betaal je vanaf € 49.990. De sportieve en grote modellen kosten makkelijk € 139.000 of meer.

Het goedkoopste model heeft een kleine actieradius en is niet een van de allersnelsten. Maar wanneer je fan bent van Tesla dan is dit zeker een goede keuze.

Jaarlijkse kostenbesparing

Met een elektrische auto bespaar je veel op de brandstofkosten. Maar ook met betrekking tot het onderhoud want de motor is zeer onderhoudsvriendelijk.

Een benzinemotor heeft een verbruik van ongeveer 5 liter benzine per 100 km. Met een benzineprijs van € 2,09 kost het je € 10,45 om 100 km te rijden. De elektrische auto heeft een verbruik van 15 kWh per 100 km. 1 kWh kost gemiddeld € 0,93. 100 km elektrisch rijden kost dus € 6,20.

Met een elektrische auto bespaar je dus 41% op de brandstofkosten. Wanneer je jaarlijks 15000 km rijdt dan bespaar je ongeveer € 637 per jaar. In 15 jaar tijd levert het een besparing van € 9555 op. Dat is ook het moment waarop de accu vervangen moet worden.

Toch is het goed om te bedenken dat je nog veel meer bespaart, want je bent qua onderhoud vrij goedkoop uit.

Waarom zijn elektrische auto’s zo duur?

Voor fabrikanten is het lastiger om een elektrische auto te produceren. Er zitten geavanceerdere onderdelen in en alles moet perfect en veilig werken. Daar komt nog bij dat het batterijpak een van de duurste onderdelen van de elektrische auto is. Een gloednieuwe batterij kost tussen de 4500 en soms meer dan 13.000 euro. Dat maakt het elektrisch voertuig zo duur in aanschaf.

Schuiven naar boven