De goedkoopste manier om warm water te maken

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Dat de gasprijs ruim drie keer zo hoger is als enkele jaren terug, is niemand ontgaan. Je kunt op verschillende manieren gas besparen. Bijvoorbeeld de centrale verwarming minder hoog zetten. Of minder warm water gebruiken, zoals korter douchen.

Heb je warm water nodig maar wil je op de kosten besparen? In dit artikel vind je de goedkoopste manier om warm water te maken.

Maak een zonne-thermisch waterverwarmingssysteem

De makkelijkste en meest goedkoopste methode om warm water te maken is met een zonne-thermisch waterverwarmingssysteem. Dat is een hele mond vol, maar begrijpelijk uit te leggen.

Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van zonne-energie. Zonnecollectoren op het dak absorberen warmte uit zonlicht en brengen dit over naar een warmwatertank. Dit is een duurzame manier voor warm sanitairwater maar ook om de woning te verwarmen.

Om zoiets te realiseren zul je wel een investering moeten doen. De bruto aanschafprijs ligt op ongeveer € 3300 tot € 3700. Hierop krijg je wel subsidie, waardoor je op de eindstreep tussen de € 1700 en € 2000 betaalt.

De solar buitendouche

Veel mensen staan er niet bij stil maar met een simpele solar buitendouche maak je gratis warm water. Omdat de buitendouche nog geen € 170 kost, is dit echt een buitenkansje.

Normaal gesproken wordt de solar buitendouche bij het zwembad gebruikt, of op de camping. Zonne-energie verwarmt het water in een speciale container (35 l inhoud). Afhankelijk van de hoeveelheid zon kan het water een temperatuur tot wel 60 °C bereiken.

Dit is perfect om gedurende de zomermaanden van gratis warm water te genieten. Of je nu in de tuin doucht of hier het warm water aftapt voor de afwas, het is eigenlijk ideaal.

Maar werkt dit in de winter ook? Gedurende de wintermaanden schijnt de zon minder lang en fel. Hierdoor duurt het ook langer om het water op te warmen. Het water zal zeker geen temperatuur van 60 °C bereiken, maar je hebt nog steeds gratis lauwwarm water.

Water verwarmen met vuilniszakken (en de zon)

Een zeer goedkope manier om water te verwarmen is met behulp van vuilniszakken en een waterbassin. Een zwarte platte kuip is het meest ideaal. Plaats de kuip in de tuin, daar waar de zon de hele dag schijnt. Vul de kuip met water.

Neem een hoepel of maak van ijzerdraad een ring. Span hier een zwarte vuilniszak omheen. Plaats de hoepel of de ring op het water.

De zwarte kleur van zowel de kuip als de vuilniszak neemt de warmte van de zon op. Op deze manier wordt het water verwarmd. Op zomerse dagen kan dit zeer snel gaan, maar in de winter werkt dit minder effectief.

Goedkoop warm water maken met behulp van zwarte opbergboxen

Deze methode is ideaal wanneer je in de winter warm water wil maken. Hiervoor heb je zwarte opbergboxen met deksel voor nodig. Plaats in de tuin enkele houten vlonders of pallets in de zon, waar je de zwarte boxen opzet. De houten vlonders voorkomt dat warmte via de koude grond verloren gaat.

Vul de opbergboxen met water. Over het algemeen geldt: hoe dieper het waterniveau, hoe langer het duurt voordat al het water warm is. Doe het deksel op de opbergbox en laat de natuur zijn werk doen.

In de zomermaanden is het water binnen 2 uurtjes opgewarmd, in de winter kan dit wel 7 tot 8 uur duren. Op voorwaarde dat de zon ook schijnt. Per opberg box kun je ongeveer 10 l water verwarmen.

Water verwarmen met gas of elektriciteit

Natuurlijk kun je ook de standaard manieren gebruiken om water op warmen. Heb je een cv-ketel op gas, dan komt warm of heet water gewoon uit de kraan. In 2022 ligt de gasprijs op ongeveer € 3,94 per kuub. Vanaf 2023 geldt er vanuit de overheid een aangepaste prijs van maximaal € 1,50 per kuub.

Tijdens een douchebeurt van 5 minuten gebruik je 50 l water, om dit te verwarmen is 0,2 m3 gas nodig. Dit kost je tussen de € 0,30 en € 0,80 per keer. Aan de hand hiervan kun je ook berekenen wat een teil afwaswater verwarmen kost (ongeveer € 0,15).

Een open haard of buitenhaard

Heb je een open haard in de woning, dan kun je hierboven een ketel met water hangen, waardoor zich dit verwarmt. Blijf er wel bij want het water kan uiteindelijk gaan koken. Voor een buitenhaard geldt hetzelfde idee. Wanneer je die toch aan heb staan, verwarm dan tegelijkertijd wat ketels of pannen met water.

Schuiven naar boven