Wat is goedkoper, verwarmen met airco of cv

Bijgewerkt: 27 januari 2023

De meeste mensen verwarmen de woning middels cv (centrale verwarming). Maar je hebt ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een airconditioning. Wat is goedkoper, verwarmen met airco of cv? Gedurende de winterperiode blijkt een airco goedkoper te zijn, maar alleen wanneer je hem op de juiste manier inzet.

Huis verwarmen middels cv: de werking

Voordat je kijkt wat goedkoper is, verwarmen met airco of cv, moet je iets over de werking weten. Dan achterhaal je ook wat daadwerkelijk goedkoper is.

Een cv (centrale verwarming) bestaat uit warmteproductie in de vorm van een cv-ketel. Dit kan ook een andere warmtebron zijn zoals een warmtepomp. Vervolgens wordt verwarmd water via een buizensysteem verspreid. Hierbij zijn er twee leidingen aanwezig, de een vervoert het verwarmde water en de ander voert het afgekoelde water weer terug naar de cv-ketel.

De radiatoren zijn zo ontworpen dat de lucht hieromheen snel opwarmt. Doordat de lucht circuleert wordt de kamer heerlijk warm.

Zo werkt verwarmen middels een airco

Normaal gesproken wordt een airco (airconditioning) gebruikt voor het koelen van de ruimte. Maar deze maakt ook het opwarmen van de ruimte mogelijk. Dit gebeurt door de buitenunit die warmte aan de buitenlucht onttrekt en deze naar de binnenunit vervoert. De binnenunit verspreidt de warmte in de kamer.

Je kunt niet met elke airco verwarmen. Feitelijk moet de airco een lucht-lucht warmtepomp zijn. Dit betekent dat hij uit een binnen- en buitenunit bestaat. Wanneer dit het geval is dan kan de airco zelfs bij buitentemperaturen tot -16 °C de woning verwarmen.

Tegenwoordig kunnen ook veel mobiele airco’s verwarmen. Ideaal voor kleinere ruimtes. Verkrijgbaar vanaf € 300.

Wat is goedkoper: verwarmen met airco of cv?

De meeste mensen denken dat verwarmen met cv goedkoper is, maar dit is dus niet waar. Verwarmen met airco is goedkoper en duurzamer. Dit apparaat verbruikt namelijk geen fossiele brandstoffen.

Het voordeel van verwarmen middels een airco is dat je slechts één buitenunit nodig hebt. Hier kun je verschillende binnenunits op aansluiten. Je spreekt dan van een split-airco. Zo kun je met een en dezelfde airco meerdere ruimtes verwarmen.

Airco versus cv: het rendement

Wil je weten wat goedkoper is dan kijk je voornamelijk naar het rendement dat een airco of cv-ketel levert. Het maximale rendement van een cv-ketel ligt op 96%. Een airco haalt een rendement van 400% of meer. In dat opzicht is verwarmen met airco dus veel effectiever.

De kosten per uur

Eigenlijk kun je het beste alles vertalen naar een prijs per uur. Eerst even de centrale verwarming want hier maken de meeste mensen gebruik van. De meeste cv-ketels draaien op aardgas. Enkele exemplaren zijn elektrisch, maar dit kom je weinig tegen.

Wanneer het buiten flink vriest dan verbruikt de cv-ketel ongeveer twee kubieke meter aardgas per uur. Wat je kwijt bent is een beetje afhankelijk van de geldende gasprijs maar reken erop dat je per uur tussen de € 6 en € 7 kwijt bent (actuele gasprijs ongeveer € 3,17/ seizoen 2022/2023)

Dan de airco als verwarming gebruiken, hoeveel kost dit per uur? Een airco werkt op stroom. Ga er even van uit dat dit netstroom is en niet zelf opgewekte stroom (zonnepanelen). Een airco verbruikt gemiddeld 1 kW per uur. De stroomprijs inclusief belastingen komt uit op ongeveer € 0,73 per kWh (seizoen 2022/2023).

  • Cv per uur: € 6
  • Airco per uur: € 0,73

De conclusie is duidelijk: verwarmen met airco is goedkoper dan wanneer je de centrale verwarming gebruikt.

Is verwarmen met airco efficiënt?

Het grootste verschil tussen een cv en airco is de verplaatsing van de warme lucht. Kijk eens naar een radiator, deze heeft een gerimpeld design. Tussen de ribbels kan zich lucht verzamelen. Deze lucht wordt dankzij het warme water in de radiator opgewarmd. Maar verspreiding van die warme lucht vindt via de natuurlijke luchtcirculatie plaats. Oftewel: warme lucht stijgt op en koude lucht zakt naar een beneden.

Een airco blaast de warme lucht de ruimte in. Hierdoor wordt de warme lucht veel sneller door de ruimte verdeeld. Natuurlijk zal warme lucht opstijgen en koude lucht dalen, maar het effect van luchtcirculatie is groter. Oftewel: verwarmen met airco is zeer efficiënt. Maar niet wanneer je hier de hele woning mee wil verwarmen.

Zo duur is verwarmen met airco voor de gehele woning

Met een standaard airco kun je een aantal ruimtes goed verwarmen. Wil je echter de gehele woning verwarmen dan heb je meer binnenunits nodig. Dit betekent dat je mogelijk ook 2-3 buitenunits aan moet schaffen.

Bij de meeste merken kun je vier of vijf binnenunits aan een enkele buitenunit koppelen. De betere merken hebben een capaciteit tot negen binnenunits.

Je hebt hierboven kunnen zien dat verwarmen met airco je ongeveer € 0,73 per uur kost. Heb je twee buitenunits dan ben je dus € 1,56 per uur kwijt. Je moet ook rekening houden met de aanschafprijs. Een multisplit airco met twee binnenunits kost tussen de € 1500 en € 3000. Maar goed, voor een cv-ketel ben je tussen de € 1000 en € 2500 kwijt. Alleen heb je voor een cv-ketel maar een enkel exemplaar nodig en verwarmen middels airco kost je misschien wel twee buitenunits. Dit hangt weer van het merk en het aantal kamers in de woning af.

Schuiven naar boven