Hoe hoog moet de verwarming staan? De ideale stand voor overdag en ’s nachts

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Nu gas en stroom zo duur is, ben je bewuster met de verwarming bezig. Veel woningen zijn voorzien van centrale verwarming met een cv-ketel. Die wordt aangedreven middels gas. Het gemiddeld gasverbruik ligt voor een hoekwoning op gemiddeld 1800 m3 per jaar. Dat is alleen al € 7000 aan gas!

Door de thermostaat een standje lager te bespaar je een hoop geld. Maar wat is een comfortabele warmte, waarbij er geen vochtproblemen ontstaan? Hieronder vind je meer uitleg.

De stand van de verwarming is afhankelijk van de luchtvochtigheid

In gebieden met een lage luchtvochtigheid voelt het altijd warmer aan. In een droge ruimte van 18 °C voelt het nog prettig aan, maar in een vochtige ruimte van 18 °C heb je het koud. Dit komt omdat water beter geleidt dan lucht. Vochtige kou is daarom erger dan droge kou.

Hoe hoog de verwarming moet staan is dus allereerst afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis. De ideale luchtvochtigheid in een woning bedraagt tussen de 40% en 60%. Het is aan te raden om gebruik te maken van een hygrometer en zo de luchtvochtigheid in huis te meten.

Bij een te hoge luchtvochtigheid zou je kunnen denken aan een ontvochtiger. Hoog stoken brengt ook de luchtvochtigheid omlaag maar alleen wanneer je goed ventileert. Het vocht moet tenslotte ergens heen. Omdat hoog stoken vrij kostbaar is, kun je het beste af en toe een ontvochtiger aanzetten.

De meest ideale temperatuur: 20 °C

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een temperatuur van 20 °C de meest ideale situatie is. Je gaat dan niet alleen voor comfort maar ook voor een energiezuinige oplossing. Hier moet bij gezegd worden dat het belangrijk is dat de thermostaat niet continu omhoog en weer lager wordt gezet. Dit zal uiteindelijk veel meer gaan kosten.

Waarom vaak een advies van 21 °C wordt gegeven

Veel energiebedrijven geven het advies om de thermostaat overdag op 21 °C in te stellen. Dit advies wordt zo vaak gegeven dat het ook als waarheid wordt aangenomen. Waar komt die 21 °C vandaan? Gekeken is naar de luchtvochtigheid in Nederland, die hoger is dan bijvoorbeeld in Zuid-Spanje.

Je hebt eerder al kunnen lezen dat een hoge luchtvochtigheid betekent dat je wat meer moet stoken, wil je het toch comfortabel warm hebben. Daarom is het een goed idee om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden.

Wanneer je af en toe de luchtvochtigheid omlaag brengt, hoef je veel minder te stoken. De kosten van de ontvochtiger zijn lager dan wanneer je de thermostaat een graadje hoger moet zetten.

Een drempel van 18 °C

Hoe hoog moet de verwarming staan om fit en gezond te blijven, en niet in te leveren op vochtschade? Volgens een Brits onderzoek ligt dit op 18 °C. Dit is de ideale temperatuur om fit en gezond te blijven. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat ouderen minder goed in staat zijn om de lichaamstemperatuur te reguleren. Met het ouder worden heb je dus een hogere omgevingstemperatuur nodig.

Voor kinderen en volwassenen is een minimale temperatuur van 18 °C (overdag) prima. Voor vijftigplussers ligt dit op 20 °C en voor 70 plussers op 21 of 22 °C.

Hoe hoog moet de verwarming ‘s nachts staan?

Het is niet aan te raden om tijdens de slaap de verwarming aan te laten staan. Door een te hoge temperatuur in de slaapkamer kom je moeilijker in slaap. Mogelijk word je tussendoor ook te vaak wakker. Daarom is het aan te raden om de thermostaat gedurende de nacht een stuk lager te zetten.

De meest ideale temperatuur tijdens de nacht is 15 °C of 16 °C. Zet de thermostaat niet lager, want dit kan tot vochtproblemen in huis leiden.

Lees ook: Huis warm houden zonder verwarming

Zo lang kun je de verwarming probleemloos uit laten staan

Ga je overdag van huis? Draai de thermostaat dan naar 15 °C of 16 °C. Dit advies geldt ook wanneer je op vakantie gaat. De luchtvochtigheid in de buitenlucht bepaalt hoe vochtig het huis is. Maar dat niet alleen, we produceren zelf ook heel wat vocht. Denk aan koken waarbij vocht wordt verdampt, maar ook zweten en uitademen.

Eén enkel persoon produceert tussen de 6 en 10 liter zweet per dag. Meerdere personen in huis brengen de luchtvochtigheid dus flink omhoog. Vocht is schadelijk voor vloeren, plafonds, wanden en meubilair.

Om die reden moet je in de wintermaanden de verwarming niet te lang uit laten staan. Het is echter geen probleem wanneer de verwarming gedurende twee weken geheel uitstaat. Wanneer je in deze periode niet thuis bent dan komt er nauwelijks vocht binnen. Maar wanneer je wel thuis bent en vocht produceert, dan is het een ander verhaal.

Bij bewoning is het beter om de thermostaat op minimaal 16 °C te houden. Zo voorkom je vochtproblemen. Een alternatief is het gebruik van een luchtontvochtiger. Niet alleen is een lage luchtvochtigheid beter voor de staat van de woning, ook zul je het wat warmer hebben.

Schuiven naar boven