De hoogste en laagste gasprijzen op de markt (2023)

Bijgewerkt: 10 januari 2023

Goed nieuws voor consumenten en bedrijven: sinds augustus 2022 daalt de gasprijs langzaam. in januari 2023 staat hij nog maar op 1/5e deel van wat het in augustus was. Helaas merken veel huishoudens hier niets van. Dit komt omdat energieleveranciers nog duur gas hebben ingekocht en dit aan hun klanten doorberekenen.

Januari 2023

Betaal je teveel voor gas? We bekeken de gasprijzen zoals die in januari 2023 bekend zijn. Ontdek de duurste en goedkoopste energieleverancier op het gebied van gas. Misschien zit jij hier wel bij en is het verstandig om over te stappen.

Eneco is het duurst

Laat je niet afschrikken door de gastarieven in dit artikel. Ze zijn gebaseerd op de tarieven van januari 2023. Het kan best dat een energieleverancier op een later moment goedkoper (of misschien wel duurder) is.

In januari 2023 is Eneco het duurst. Hier betaal je voor gas maar liefst € 3,06 per m³. Wanneer je de woning middels een gas CV warm stookt verbruikt de ketel bepaalde momenten twee kuub per uur. Dit betekent dat je woning verwarmen makkelijk € 6,12 per uur kost. Wanneer je dus klant bent bij Eneco.

De goedkoopste energieleverancier in gas

De laagste gasprijs 2023 vind je bij United Consumers. Tenminste, wanneer het om een variabel contract gaat. Bij United Consumers betaal je in januari 2023 slechts € 1,85 per kubieke meter gas. Dat is bijna twee keer zo goedkoop als Eneco.

Eneco, Essent en Vattenfall

De drie grootste energieleveranciers van Nederland zijn Eneco, Essent en Vattenfall. Helaas zijn dit ook de drie leveranciers die de hoogste gasprijs hanteren. Kijk maar eens wat je bij deze drie betaalt.

  • Eneco: € 3,06 per m³
  • Essent: € 2,92 per m³
  • Vattenfall: € 2,86 per m³

Bij de drie grootste ben je ook het duurst uit. Powerpeers zit overigens ook in het rijtje van duurste gasleveranciers, hij staat met € 3,02 op de tweede plek. Het is wel opvallend dat de grote energieleveranciers duurder zijn dan de kleinere. Toch blijven veel mensen trouw aan één van de grotere leveranciers. Vaak komt dit door bekendheid en niet over durven stappen naar een kleinere en onbekende energieleverancier.

Kans op faillissement

Dat consumenten niet zo snel naar een kleine energieleverancier overstappen heeft te maken met het risico op faillissement. Kleinere energiemaatschappijen hebben een lagere solvabiliteit. Dit betekent dat de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen groot is. Meestal zijn de kleinere energiemaatschappijen gefinancierd met geleend geld. Wanneer ze in financiële problemen komen is de kans op faillissement veel groter.

In het verleden zijn er al wat kleine energiebedrijven failliet gegaan. Voor consumenten brengt dit toch wel wat schade met zich mee. Betaalde voorschotten zijn namelijk niet meer opeisbaar. Wanneer je geen andere energieleverancier terechtkomt moet je die voorschotten weer op huur betalen.

De overheid probeert hier wel wat aan te doen. Zo moet het in de toekomst verplicht worden dat energieleveranciers die een failliete maatschappij overnemen, niet alleen de klanten maar ook de schulden krijgen. Dit moet consumenten tegen financiële schade beschermen.

Laagste gasprijs en overstappen

Toch overstappen naar een energieleverancier met de laagste gasprijs? Zorg dat deze geregistreerd is bij het ACM. In dit artikel vind je alle geregistreerde energieaanbieders. Betaal nooit te veel voorschot maar reserveer maandelijks een bedrag waarmee je de eindrekening kan voldoen.

Schuiven naar boven