Beste houtpellets voor de pelletkachel

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Met een pelletkachel profiteer je van voordelige (bij)verwarming. Je hebt geen traditionele schoorsteen nodig en geniet toch van de warmte en gezelligheid. Met de beste houtpellets brandt de kachel optimaal. Het levert geen fijnstof of andere problemen op. In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt van goede pellets voor een optimale verbranding.

Plospan houtpellets

  • Voorzien van keurmerk
  • Prijs: vanaf € 0,50 per kg

De beste houtpellets zijn die van het merk Plospan. Altijd van een goede kwaliteit, daar kun je van op aan. Voorzien van de codering ENplus A1 en DINplus A1. Dit is een keurmerk dat garant staat voor de allerbeste kwaliteit houtpellets. Een leverancier kan niet zomaar aan dit keurmerk komen, hiervoor moeten aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De kwaliteit van de pellets wordt ook regelmatig door een onafhankelijk onderzoeksinstituut gecontroleerd.

De Plospan houtpellets zijn verkrijgbaar in zaken van 10 of 14 kg. Hierbij koop je gelijk meerdere zakken tegelijk, en dat bespaart weer een hoop geld. Een pallet met meerdere zakken is voorzien van een spatwaterdichte hoes.

Deze pellets zijn geschikt voor de kleine tot grote pelletkachels of palletinstallaties. Dankzij de massieve vorm zorgen ze voor een schone en effectieve verbranding. Deze zijn CO2neutraal geproduceerd dus milieuvriendelijk.

Wat zijn de beste houtpellets?

Bovenstaand merk is een uitstekende keuze, maar er is natuurlijk nog meer verkrijgbaar. Wil je weten wat de beste houtpellets zijn? Dan moet je vooral op het keurmerk letten. ENPLUS/A1 staat voor de allerhoogste kwaliteit en heeft een asgehalte van minder dan 0,7%. De verbrandingswaarde ligt op minimaal 4,7 kW.

ENPLUS/A2 is het tweede keurmerk met een asgehalte die wat hoger ligt, in ieder geval boven de 1%. Vaak bestaan de pellets uit verschillende houtsoorten en er wordt minder streng naar de herkomst gekeken. ENPLUS/B betekent goedkope houtpellets maar niet geschikt voor particulier gebruik. Deze pellets zijn vooral bedoeld voor verbrandingsinstallaties en energiecentrales.

Ecopower houtpellets

  • Voorzien van hoogste keurmerk
  • Prijs: ongeveer € 0,54 per kilo

Ook de Ecopower behoort tot de beste houtpellets. Voorzien van keurmerk ENplus A1 en hierdoor van de allerbeste kwaliteit. Deze pellets zijn vervaardigd van 100% naaldhout en zeer massief. De verbranding is uitmuntend, en dat merk je direct.

Dankzij deze pellets heeft de kachel minder onderhoud nodig en behaalt een hoog rendement. Geen zorgen over het milieu want er is rekening gehouden met een duurzaam productieproces met een lage CO2 uitstoot. Ook nu weer bestel je een pallet met meerdere zakken die je makkelijk opslaat.

Houtpellets kattenbak in de kachel? Niet doen!

Waarschijnlijk heb je in de dierenzaak of bij het tuincentrum wel eens houtpellets voor de kattenbak zien liggen. Die lijken op de pellets voor de pelletkachel. Het voordeel van houtpellets voor de kattenbak is dat het overal verkrijgbaar is. Het is dan ook verleidelijk om deze in de pelletkachel te branden. Doe dit niet want er komt dan veel fijnstof vrij. Bovendien heb je veel onderhoud aan de kachel en kunnen er ook problemen ontstaan.

Andersom is wel een goed idee: de houtpellets voor de kachel in de kattenbak verbruiken. Niet alleen ben je voordeliger uit, ook stoffen deze pellets niet, zijn ze stevig en ruiken naar hout of naaldhout. Ideaal voor in de kattenbak.

Zoveel pellets gebruik je per dag

De meeste mensen stoken de kachel van oktober tot april. Vaak wordt in deze periode gebruik gemaakt van 1000 kg aan houtpellets. Dit komt overeen met iets meer dan 7 kg per dag. Een zak bevat 10-15 kg pellets. Wanneer je gemiddeld € 0,50 per kilo betaalt, zou je dagelijks dus voor € 3,50 verbranden.

Het hangt er wel weer vanaf hoe lang je de kachel laten branden. En ook of je hem wel iedere dag aanzet. Bij zuinig of weinig verbruik liggen de dagelijks kosten tussen de € 1,50 en € 3. Dit lijkt misschien nog steeds veel, maar bedenk dat de woning verwarmen middels gas veel duurder is. Bovendien is dit niet milieuvriendelijk, en een pelletkachel grotendeels wel.

Wat is beter witte of bruine pellets?

Vaak worden de bruine pellets verkocht, maar je hebt ze ook in een witte kleur. Maar wat is beter, de witte of bruine pellets? De bruine pellets zijn gemaakt van de hardere houtsoorten. Ze danken hun kleur aan de aanwezigheid van schors. Witte pellets zijn vervaardigd van zacht hout. Meestal branden deze pellets schoner, maar niet direct beter.

Er wordt wel eens gezegd dat je met bruine pellets meer onderhoud aan de kachel hebt. In de praktijk valt dit echt wel mee. Het is vooral belangrijk dat je voor een van bovenstaande producten gaat, die voorzien zijn van het allerbeste keurmerk.

Schuiven naar boven